INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  FRANȚA - CROAȚIA 4-2

VIDEO+FOTO Liberté, égalité, Mbappé! După 20 de ani » Les bleus câștigă al doilea Mondial din istorie, 4-2 cu Croația

Articol de - Publicat duminica, 15 iulie 2018 20:53

Franța e noua Campioană Mondială după ce a câștigat marea finală cu Croația disputată pe stadionul Luzhniki din Moscova, scor 4-2.

Franța e fericită. Griezmann, Pogba și puștiul de aur și-au împlinit visul. Au steaua lor pe tricoul albastru. Pot plânge, sunt lacrimi de fericire în ploaia torențială de la Moscova.

Pentru toți, acesta e meciul vieții. Croații sunt prima oară într-o finală de Mondial și vor s-o trăiască și s-o joace la maximum, cu bucuria fotbalului, "ca să facem lumea întreagă fericită", cum spune Rakitici. Lumea întreagă, mai puțin francezii, care, deși au un titlu, îl vor pe al doilea cu aceeași ardoare.

"Avem o stea pe piept, dar eu vreau steaua mea, pentru ea mă bat", afirmă Pogba, în timp ce Griezmann anunță: "Nu-mi pasă de joc, de cât de frumos sau urât e stilul nostru, nu-mi doresc decât să fiu campion. Doar atât contează". Însă Modrici le dă replica albaștrilor: "Mi-aș da toate trofeele, toate cele patru Ligi ale Campionilor, pentru Cupa Mondială".

"Pour l'éternité"

În tribună, pe Lujniki, un fan parizian a venit de acasă cu un ziar. E cel mai faimos L'Équipe din istorie. "Pour l'éternité", era titlul său. A apărut pe 13 iulie 1998, în dimineața ce a urmat glorioasei victorii a generației Zidane, 3-0 în fața Braziliei. S-a vândut în 1.642.501 exemplare, a fost punctul maxim al presei din Hexagon. În lojă, sunt mai mulți jucători din acea echipă de aur: Desailly, Blanc, Karembeu... Nu departe de ei, Davor Šuker, golgeterul competiției din 1998. Și cel care a marcat în semifinala contra "cocoșilor", pierdută cu 2-1 pe Stade de France.

Cu 3 ani și 100 de zile mai mari

Jucătorii sunt pe gazon. Roș-albii, cu vestitele tricouri în pătrățele, sunt mai mari cu 3 ani și 100 de zile, dar titularii lor au 12 meciuri mai puțin la Mondial ca adversarii.

Când finala începe, nu se observă nici diferența de vârstă, nici că Vatreni au jucat trei partide eliminatorii cu prelungiri și au avut o zi în minus de recuperare. Ei pornesc mai bine, mai agresiv, mai ofensiv, cu atacuri pe benzi și centrări periculoase în careu.

"Les Bleus"? Stau toți în defensivă, compact, ca un bloc, cu Giroud și Griezmann la 40 de metri de propria poartă. Așa au jucat întreg turneul. Vor rezista și acum? Statistica îi face mai optimiști. Nicio formație nu a pierdut două finale consecutive de Euro și Mondial. Ei au fost învinși în 2016. Oare acum?

Perišici, ca Materazzi. Dar el pierde

Și statistica pare că se confirmă. E 1-0 în minutul 18. O lovitură liberă cam ușor acordată, centrare Griezmann, iar Mandzukic deviază în proprie poartă. Fusese împins de Pogba, însă arbitrul argentinian Pitana n-a reacționat, nici n-a cerut ajutorul VAR.

Încă o cifră: nouă din ultimele 11 echipe care au deschis scorul în finală au învins! Sunt mai liniștiți francezii? Deloc.

Croația e condusă, ca de fiecare dată după grupe, dar nu renunță. Nu renunță niciodată. Perisic egalează, cu un șut în colțul lung deviat de Varane. 1-1 după doar zece minute (28). Așteptăm avalanșa roș-albilor, întreruptă din nou de o fază fixă. Penalty cu VAR (Pitana nu l-a folosit la 1-0) la mâna aceluiași Perišici. A fost ca Materazzi în finala CM 2006: gol și 11 metri provocat. Materazzi a câștigat în fața Franței, Perišici pierde.

S-au prăbușit croații!

Transformă Griezmann, 2-1, iar "cocoșii" stau la pândă. Așteaptă fiecare contraatac. Și profită. Mbappe e dezlănțuit, explodează ca în finala olimpică de sprint (mult mai iute decât tinerii care invadaseră terenul cu puțin timp înainte) și, la finalul acțiunii, întoarce mingea în fața porții. Grizou îi pregătește șutul lui Pogba, care trage inteligent, prin spatele lui Modrici. 3-1 (59).

Croația lui Modrici și Rakitici se prăbușește. Acum se simte cât au alergat ei de-a lungul turneului. Modrici, Rakitici și colegii lor sunt la pământ.

Kylian marchează și el. Racheta sa de la 22 de metri îl lasă fără reacție pe Subašici. 4-1 (65). Totul e terminat, chiar dacă Lloris gafează, încercând să-l dribleze pe Mandžukici și oferindu-le adversarilor al doilea gol. 4-2, scorul care rămâne.

După Titi, Kylian!

La două decenii de la succesul generației Zidane, generația Griezmann (și el MVP-ul finalei) face și ea Franța fericită. De fiecare dată, un tânăr star a ieșit la lumină. A fost Thierry Henry, în 1998, la 20 de ani, iar acum Mbappé e eroul, la 19. Puștiul pentru care nu există limite.

Tot un adolescent francez lăsase un mesaj pe Champs-Élysées. Scris cu cretă. Liberté, égalité, Mbappé! Les Bleus 2018.

Când primesc trofeul, cerul se deschide. Plouă torențial la Moscova. Plâng și albaștrii. Lacrimi de fericire.

4goluri au marcat Griezmann și Mbappé în 7 meciuri jucate la acest Mondial

19
ani și 207 zile are Mbappé, al doilea cel mai tânăr jucător care câștigă CM (după Pele)

 

Franța - Croația 4-2
Au marcat: Mandzukic '18 ag., Griezmann '38, Pogba '59, Mbappe '65 / Perisic '28, Mandzukic '69

Franța: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández - Pogba, Kanté (55 Nzonzi) - Mbappé, Griezmann, Matuidi (73 Tolisso) - Giroud (81 Fekir)
Rezerve: Mandanda, Areola, Kimpembe, Lemar, Dembele, Rami, Sidibe, Thauvin, Mendy
Selecționer:
Didier Deschamps

Croatia: Subašici - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinici (82 Pjaca) - Brozovici - Rebici (71 Kramarici), Modrici, Rakitici, Perišici - Mandžukici
Rezerve: Livakovic, L.Kalinic, Corluka, Kovacic, Jedvaj, Bradaric, Caleta-Car, Badelj, Pivaric
Selecționer: Zlatko Dalic

Stadion: Luzhniki Arena (Moscova)
Spectatori: 78.011
Arbitru: Nestor Pitana (Argentina)

Înainte de meci, căpitanul Germaniei campioane mondiale în 2014, Philipp Lahm, însoțit de fotomodelul rus Natalia Vodianova, a predat trofeul.

Fanii croați urmărind meciul în centrul capitalei Zagreb:

Imagini din ambele capitale:

Fanii francezi s-au adunat la Turnul Eiffel pentru a vedea finala:

Imagini de la metroul din Paris:

 

 
 

Parcurs Franța:

Franța - Australia 2-1
Franța - Peru 1-0
Danemarca - Franța 0-0
Franța - Argentina 4-3
Uruguay - Franța 0-2
Franța - Belgia 1-0

Parcurs Croația:

Croația - Nigeria 2-0
Argentina - Croația 0-3
Islanda - Croația 1-2
Croația - Danemarca 1-1 (3-2 d. pen)
Rusia - Croația 2-2 (3-4 d. pen)
Croația - Anglia 2-1 (după prelungiri)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (382)
madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  16 Iulie 2018, 07:10

GERMANIA ~ 4 CM + 3 CE, ITALIA ~ 4 CM + 1 CE, FRANȚA ~ 2 CM + 2 CE, SPANIA ~ 1CM + 3 CE, ANGLIA 1 CM ☆☆☆ EUROPA ☆☆☆

dogred10
dogred10  •  16 Iulie 2018, 01:54
Postat de baruch pe 15 Iulie 2018, 18:26

la praga nu gasesti niciun anunt, niciun meniu in engleza sau franceza :)) e delirant, aia se cred buricul pamantului :) nu mai vorbesc de croatia (care are niste peisaje fantastice, dar niste infumurati cum nu se poate)..si nu fata de turistii romani, dar fata de oricine. am vazut familii de englezi tratate cu dispret in dubrovnik.

Nustiu cum poti sa sustii francezii, aia care ne iau peste picior peste tot in lume, chiar ultima oara cand a luat halep roland garrosu au spus ca a pus mana pe un fier vechi si sa-l duca la *** sa si ia bani, ***, imi sunt antipatici si am un dispret total. Pacat de Croatia, merita la cum sa jucat meciu, au atacat mai tot meciu,franta fara mbapee care e o pantera si fara sclipirea lui grizemannn ar fi in pom si pomu in aer.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

xnread
xnread  •  16 Iulie 2018, 00:31
Postat de brancusi pe 15 Iulie 2018, 21:48

Si care ar fi aceia,fundasul dreapta sau atacantul central?Mai degraba ar trebui sa ii cauti pe banca tehnica...

Bună seara domnule. Cred ca aveți oarecum dreptate pentru că familia Grießmann provine din Germania, mai precis din Münster. Tatăl lui Victor Ernest Grießmann s-a numit Emmerich și a fost născut în catedrala germană la 1817 decedând în Franța, la Carnac, iar în 1865 se naște Victor Ernest Grießmann, la Pas-de-Calais, aidoma viitoarei egă Stephanie Zeph tot cu rădăcini germane.:));)

Vezi toate comentariile (382)
Comentează