INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  CSKA 1948 - FCSB 0-1

CORESPONDENȚĂ DIN SOFIA Arbitrul meciului CSKA 1948 - FCSB: „N-am cum să-l uit pe Hagi!”

Luca Pairetto, arbitrul meciului CSKA 1948 - FCSB/ FOTO: Cristi preda (GSP)
Luca Pairetto, arbitrul meciului CSKA 1948 - FCSB/ FOTO: Cristi preda (GSP)

Articol de - Publicat joi, 27 iulie 2023 10:32 / Actualizat joi, 27 iulie 2023 11:11

Luca Pairetto, arbitrul meciului CSKA 1948 - FCSB 0-1, a fost martorul celui mai frumos meci din istorie de la un Mondial: „N-am cum să-l uit pe Hagi! Atmosfera a fost fantastică, incredibilă!”

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria) de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League

Partida de debut a FCSB-ului în noua ediție de Conference League a avut o brigadă de arbitri din Italia. La centru a fost Luca Pairetto (39 de ani).

UEFA a intervenit în minutul 1 la CSKA 1948 - FCSB » Pot urma sancțiuni drastice!
Corespondență din Sofia
UEFA a intervenit în minutul 1 la CSKA 1948 - FCSB » Pot urma sancțiuni drastice!

Acesta este arbitru din 1999, iar debutul său pe un teren de fotbal a avut loc în februarie 2000. A ajuns din Serie D până în prima ligă italiană. E arbitru UEFA și FIFA din 2022. Din brigadă mai fac parte Marco Bresmes și Pasquale Capaldo.

Puțină lume știe însă că Luca Pairetto este fiul lui Pierluigi Pairetto (71 de ani), tot arbitru internațional, cel care a condus România în fața a peste 90.000 de spectatori la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii, în 1994!

„Fără îndoială a fost cel mai tare meci”

La aproape o oră de la fluierul final al meciului de la Sofia, Gazeta Sporturilor l-a așteptat pe Luca Pairetto la ieșirea din cabina destinată arbitrilor. Extrem de relaxat, cu zâmbetul pe buze, Luca s-a oprit să dialogheze cu GSP. N-a aplicat mesajul „nu ne lasă” sau „n-avem voie". Clasice deja pentru arbitrii din România, care refuză de ani și ani de zile să comunice cu presa pentru că „nu avem aprobare”.

Luca Pairetto a făcut-o în schimb și-a rămas surprins când l-am întrebat despre tatăl său și despre meciul de poveste de la Mondialul din 1994. "Ce bucurie îmi puteți face să vorbesc despre tata! Fără îndoială a fost cel mai tare meci din istoria Campionatelor Mondiale. Normal că-mi amintesc pentru că tata a fost arbitru în acel meci și e o mare bucurie când vezi că primești un astfel de meci extrem de important", a spus Luca.

„Am fost pe stadion la România - Argentina”

Apoi a continuat: "Poate fi se pare surprinzător să-mi amintesc de acel meci așa ușor, dar pe lângă performanța tatălui meu de a conduce un meci fabulos cu cinci goluri, eu am fost acolo.

Da, da, pe stadion! Cu 90.000 de oameni în spate, într-o atmosferă colosală. Știu și-acum jucătorii români de-atunci. N-am cum să-l uit pe Hagi din moment ce-am fost la acest Campionat Mondial. A fost o plăcere mare de tot".

Chiar dacă era „pistonat” de restul colegilor să plece spre hotel, Luca Pairetto era tot un zâmbet și vorbea la superlativ despre ce s-a întâmplat în urmă cu 29 de ani și acea performanță istorică pentru trupa lui Anghel Iordănescu.

„Eram doar un copil, aveam 10 ani și ca orice copil îmi amintesc cu plăcere de cei mari jucători ai lumii. D-asta îmi amintesc și acum de Hagi! Am fost alături de întreaga familie la acel turneu final. A fost o atmosferă fantastică, incredibilă”, a mai spus Pairetto.

România - Argentina 3-2

Marcatori: I. Dumitrescu (11, 18), Hagi (58) / Batistuta (16-pen.), Balbo (75)

ROMÂNIA: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Hagi (86 Gâlcă), Lupescu, G. Popescu, D. Munteanu - I. Dumitrescu (89 Papură)
Antrenor: Anghel Iordănescu

ARGENTINA: Islas - Sensini (63 Bello), Caceres, Ruggeri, Chamot - Simeone, Redondo, Basualdo - Ortega - Batistuta, Balbo. Antrenor: Alfio Basile

The Guardian: „Cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale!”

Jurnalistul Craig McCracken de la The Guardian și-a expus într-un material argumentele pentru care partida România - Argentina, 3-2, este cea mai frumoasă din istorie. "Există un singur răspuns corect și rațional la întrebarea care este cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale. 

Titlul îi aparține, fără echivoc, meciului din șaisprezecimile Cupei Mondiale din 1994, disputat de România și Argentina", nota acesta în ziarul britanic. „Cinci goluri, jucători de clasă mondială aflaţi la apogeu şi un meci care ne-a ţinut în suspans până la final, un thriller. De ce acest meci este peste celelalte? Vorbim despre intensitatea la care s-a jucat, ţinând cont de căldura sufocantă, dar şi despre calitatea tehnică a jucătorilor", au mai scris cei de la The Guardian. 

ISTORIA LA RAPORT: E ireal cum am bătut „pumele”

3-1 cu Columbia și 3-2 cu Argentina au fost confruntările de top ale Generației de Aur la un turneu care a rămas în istorie drept Everestul primei noastre reprezentative. Și pentru că România - Argentina 3-2 înseamnă victoria repurtată de naționala României în cea mai avansată fază a unui Campionat Mondial, Gazeta l-a ales pentru a fi inclus în lista de 10 meciuri ale proiectului „Istoria la raport”.

România - Argentina 3-2, cea mai mare victorie din istoria naționalei, s-a născut la capătul unui meci în care am fost subordonați total: sud-americanii au avut o posesie dublă, iar raportul paselor în careul advers e umilitor, 6-38! Numai Ortega și Simeone au driblat împreună mai mult decât au făcut-o toți cei 13 "tricolori" folosiți de Iordănescu. Formula cu care România a jucat ultimele minute e incredibilă: Prunea - 6 fundași - 4 mijlocași defensivi - zero oameni de atac!

Pierluigi Pairetto, implicat în scandalul de corupție din Italia

Numele lui Pierluigi Pairetto apare pe lista celui mai mare scandal de corupție din fotbalul italian.Vicepreședinte UEFA, Pierluigi a apărut în stenograme pe vremea când directorul general al lui Juventus, Luciano Moggi, a fost înregistrat când cerea favoruri la delegări. 

A părăsit UEFA în vara lui 2006 și i-a fost interzis dreptul de a mai profesa în fotbal pentru trei ani și jumătate. În prima instanţă penală a primit 1 an şi 11 luni, dar n-a făcut nicio zi de detenție cu ce tot s-a prescris.

VIDEO. Elias Charalambous, conferință de presă după victoria de la Sofia: „Nu am rezolvat încă nimic!”

Citește și:

Liviu Ciobotariu nu se teme de „infernul” de la Sofia: „Suntem pregătiți!”
CSKA Sofia - Sepsi
Liviu Ciobotariu nu se teme de „infernul” de la Sofia: „Suntem pregătiți!”
Antrenorul lui CSKA 1948 rămâne optimist după eșecul cu FCSB: „Am dormit la o fază, nu meritam să pierdem. Nimic nu e terminat!”
CSKA 1948 - FCSB 0-1
Antrenorul lui CSKA 1948 rămâne optimist după eșecul cu FCSB: „Am dormit la o fază, nu meritam să pierdem. Nimic nu e terminat!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (5)
parachioara5
parachioara5  •  27 Iulie 2023, 12:32

...aiurea un meci penibil in care ne am aparat si am marcat pe contratac ...in 1994 n am batut nicio echipa din Europa...ce tot vorbeste asta de fotbalistul mediocru hagi ?...ce stia el la 10 ani ?

mihalachy
mihalachy  •  27 Iulie 2023, 12:20

nu are importanta nimic, din statistica, a contat ca ne-a iesit.! ce argentina plange ca in finala cu olanda , i-a tocat , pe olandezi, ca au batut anglia cu mana lui dumnezeu, ce frumos ar fi sa ni se intample din nou! mai bine odata vultur,decat toata viata cioara!

danglumetu
danglumetu  •  27 Iulie 2023, 11:56
Postat de steaua.libera pe 27 Iulie 2023, 11:27

Ce-mi place cand folosim parerile subiective drept argumente de necontestat despre cat de tari suntem noi. Gata, acum putem dormi linistiti dupa ce-am aflat ca in opinia unui scotian, meciul ala a fost in opinia lui cel mai frumos meci de la un CM. Nici nu mai are rost sa ne calificam la alt CM. Ne-am atins menirea. Redevenind seriosi... ce bucurii marunte avem.

...si mai ales ridicole...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează