INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PRLIMINARII EURO 2024

EXCLUSIV Alertă maximă! UEFA, o primă poziție în scandalul „Kosovo e Serbia”. Ce riscăm

Mesajul „Kosovo e Serbia” a provocat haos la meci
Mesajul „Kosovo e Serbia” a provocat haos la meci

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 12:49 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 14:20

Comisia de Disciplină a UEFA deschide o investigație pentru discriminare și rasism, după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul și meciul de marți seară a fost întrerupt, și riscăm minimum o partidă cu tribunele parțial închise, dar poate fi mai rău. 

În caz extrem, se poate ajunge la pierderea întâlnirii la „masa verde”. Sursele Gazetei susțin însă că e greu de crezut că se va lua o decizie extremă, ținându-se cont că jocul s-a reluat.

Scandalul de marți seară, de la Arena Națională, bannerul „Kosovo e Serbia", scandarea identică și „Serbia, Serbia", urmate de protestul jucătorilor kosovari, care au părăsit terenul, meciul fiind întrerupt aproape o oră, nu va rămâne în mod cert fără consecințe. Ne pregătim de altă suspendare a fanilor noștri.

Valentin Mihăilă a oferit declarația zilei: „Am intrat în vestiar, dar nu să ascult ce vorbește Mister, ci să mă duc la toaletă”
ROMÂNIA - KOSOVO 2-0
Valentin Mihăilă a oferit declarația zilei: „Am intrat în vestiar, dar nu să ascult ce vorbește Mister, ci să mă duc la toaletă”

Suntem recidiviști. Nu mai jucăm deloc cu fani acasă în aceste preliminarii?

Surse din apropierea UEFA știu la ce se așteaptă în acest nou caz disciplinar al „tricolorilor" la forul continental.

Odată ce arbitrul francez Willy Delajod și delegatul UEFA (englezul Andrew Shaw) depun raportul, la Nyon se decide dacă e nevoie de anchetă prelungită (mai e o lună până la următoarea etapă din preliminariile Euro 2024) sau se va lua o hotărâre rapidă, în zilele următoare.

Sub acuzația de discriminare, rasism, pedeapsa minimă va fi un meci cu tribunele parțial închise (peluza în care au stat ultrașii) și o amendă mare, dar poate fi mai rău, fiindcă nu suntem la primul caz similar. Joc sau jocuri cu porțile închise. Fără spectatori deloc.

+32 FOTO

Dacă meciul ar fi fost suspendat definitiv, 0-3 la „masa verde" era inevitabil!

Cotidianul catalan Mundo Deportivo susține că riscăm chiar să pierdem la „masa verde", 0-3. Totuși, sursele Gazetei susțin că, foarte probabil, nu se va ajunge la o decizie extremă, pentru că partida cu Kosovo s-a reluat.

Dacă arbitrul ar fi suspendat definitiv întâlnirea, atunci sancțiunea ar fi afectat și echipa noastră, și scorul, Comisia de Disciplină UEFA ar fi dat aproape sigur 3-0 pentru Kosovo. Cum meciul s-a reluat, e greu de crezut că se va ajunge acolo.

Trei articole pe care UEFA le va lua în considerare

În judecarea acestui dosar se va ține cont de 3 articole din codul disciplinar al forului european, redate și de MD:

  • 11: Federațiile naționale sunt responsabile pentru părăsirea terenului și întreruperea partidei.
  •  14 (legat de rasism): Dacă unul sau mai mulți membri ai unei federații insultă sau atacă din motive de rasă sau religie, respectivul for se expune unei închideri parțiale a
  •  16 (legat de ordine și securitate): Pentru UEFA, federația gazdă e responsabilă pentru comportamentul propriilor suporteri. Inclusiv pentru mesaje provocatoare, politice, ideologice sau religioase.

„Tricolorii" mai au două meciuri acasă în aceste preliminarii. Pe 15 octombrie, cu Andorra, și pe 21 noiembrie, cu Elveția. 

Deja stadion parțial închis după incidentele cu Belarus

Comisia de Disciplină UEFA a mai judecat în aceste preliminarii un caz de discriminare petrecut la București. Pe 28 martie, tot pe Arena Națională, la România - Belarus (2-1), scandările xenofobe ale ultrașilor la adresa Ungariei au dus la o altă pedeapsă. În luna mai, forul continental a decis închiderea parțială a stadionului (minimum 2.000 de locuri) la următorul meci acasă, cu Israel, pe 9 septembrie. Și amendă de 15.000 de euro. Plus o altă amendă, de 2.500 de euro, pentru aprinderea de torțe în tribune.

Citește și: 

EXCLUSIV Fostul internațional cere măsuri grave împotriva ultrașilor care au întrerupt meciul dintre România și Kosovo: „Sunt aceiași de fiecare dată, ăștia nu sunt suporteri!

EXCLUSIV Iosif Rotariu critică dur doi „tricolori” după România - Kosovo: „Ce ar vrea, să se joace numai faza de atac?” + „Nu merităm la EURO”

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (105)
CLIENT
CLIENT  •  14 Septembrie 2023, 22:33

E bine! Daca nu ne iau punctele si nu ne dau afara din competitii e ok. Macar nu mai asistam la chinul jucatorilor pusi sa se descurce cum pot de experimentatorul Iordanescu (fara idei de joc, lot improvizat) pus antrenor probabil sa isi faca si el un nume , gen Radoi, Contra. Pana nu avem antrenor obisnuit cu lupta la varf, profesionist, cu rezultate confirmate extern nu experimentator o sa asistam la acelasi joc haotic si bezmetic, la noroc si plesneala.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  14 Septembrie 2023, 21:39
Postat de traian_v pe 14 Septembrie 2023, 19:58

Ok, iar pe langa, dar mai putin ;) In Germania, Franta si altele in Europa de vest traiesc mai multi arabi decat in total in tarile limitrofe Israelului. Iar chestia cu "au primit voie in Europa", mai bine nu comentez. Vorba unuia aici la comentarii, daca iesea Israel de pe teren de cate ori s-au fluturat steagurile Palestinei, nu terminat nici un meci intreg in toata istoria lor. Plangaciosii astia din Kosovo se *** pe ei cand vad un banner in tribune.

Amice, am încercat sa te aduc în miezul problemei și tu deviezi de la el. În golf , arabii ar manca evrei pe pâine și i-ar izgoni din nou de acolo iar tu îmi spui ca sunt mai mulți arabi în Germania, Franța sau alte tari europene. Arabii din Europa sunt mielușei, nu misca-n front dar la ei acasă n-au mama, n-au tata. Am crezut ca înțelegi în ce zona se afla Israelul și ca trăiesc cu frica-n san. În sfârșit...

traian_v
traian_v  •  14 Septembrie 2023, 19:58
Postat de lefter_popescu pe 14 Septembrie 2023, 18:00

Amice, dacă lucrurile ar fi clare și liniștite în acea zona ar putea sa se pună problema ca Israel sa joace cu echipele din golf sau Asia...dar nu se poate asa ceva. Nu se poate. ONU și UE evita izbucnirea unor războaie sau conflicte armate dacă Israel ar juca cu arabii acasă sau în deplasare. Israel exista pt ca lumea civilizata s -a unit apărând aceasta tara civilizata și de aceea este primita sa joace în Europa. Sper ca acum ai înțeles demersul european care este cu atât mai lăudabil apărând o enclava civilizata intr-o mare de arabi.

Ok, iar pe langa, dar mai putin ;) In Germania, Franta si altele in Europa de vest traiesc mai multi arabi decat in total in tarile limitrofe Israelului. Iar chestia cu "au primit voie in Europa", mai bine nu comentez. Vorba unuia aici la comentarii, daca iesea Israel de pe teren de cate ori s-au fluturat steagurile Palestinei, nu terminat nici un meci intreg in toata istoria lor. Plangaciosii astia din Kosovo se *** pe ei cand vad un banner in tribune.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (105)
Comentează