INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PRELIMINARII CE 2024

Kosovarii ne atacă iar: „A fost rasism pe față. N-ar fi trebuit să ne mai întoarcem pe teren”

Fotbaliștii naționalei din Kosovo părăsesc terenul la meciul cu România // Foto: Imago
Fotbaliștii naționalei din Kosovo părăsesc terenul la meciul cu România // Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 17 septembrie 2023 17:37 / Actualizat duminica, 17 septembrie 2023 18:27

Fidan Aliti, fundașul central al naționalei kosovare, afirmă că „bannerul Kosovo e Serbia a depășit orice limită”. După incidentele din 12 septembrie, de la România - Kosovo 2-0, „tricolorii” riscă să joace ultimele două meciuri acasă din preliminarii fără spectatori.

Kosovarii continuă protestele după incidentele din 12 septembrie, de pe Arena Națională, meciul fiind oprit la jumătatea primei reprize, după ce jucătorii oaspeți au părăsit terenul din cauza scandărilor și bannerelor afișate de ultrașii „Uniți sub Tricolor”. Mesajul ofensator: „Kosovo e Serbia”. 

Partida a fost reluată aproape o oră mai târziu și „tricolorii” au câștigat, 2-0. Au rămas pe locul 2 în grupa I, în preliminariile Euro 2024.

Ultrașii Stelei Roșii Belgrad, mesaj după incidentele de la România - Kosovo: „Românul are doar trei frați”
MESAJ
Ultrașii Stelei Roșii Belgrad, mesaj după incidentele de la România - Kosovo: „Românul are doar trei frați”

Fidan Aliti: „Am văzut o declarație politică, acțiune care nu-și are locul în fotbal”

Într-un interviu pentru cotidianul elvețian Blick, stoperul Fidan Aliti (Alanyaspor, ex-Lucerna și FC Zurich) s-a plâns de ce li s-a întâmplat lui și colegilor săi la București.

„Cel mai bun răspuns după evenimentele inimaginabile din România ar fi fost o victorie. Nu am reușit. Ce am văzut acolo a fost o declarație politică, acțiune care nu-și are locul în fotbal. Am văzut rasism pe față. Kosovo e un stat independent”, a declarat al 4-lea căpitan al naționalei albastre.

Fidan Aliti: „Arbitrul a fost un dezastru. A fluierat totul împotriva noastră”

Aliti crede că „ar fi fost cea mai bună soluție să nu ne mai întoarcem pe teren. Atunci am fi făcut făcut o declarație adevărată. Așa, meciul s-a reluat și nimeni n-a fost penalizat”.

Kosovarul a vorbit și despre joc: „Până la momentul întreruperii, am fost mai buni, am avut partida sub control. Apoi, trebuie să întrebați arbitrul de restul meciului. A fost un dezastru. După restart, a fluierat totul împotriva noastră. Cartonașul roșu a fost ridicol și i s-a dat și penalty României. Nu e nicio scuză, puteți să revedeți întâlnirea”.

Aliti a încheiat: „Ne așteptam să fim fluierați, puteam să trecem peste fluierături. Dar fanii lor au continuat să strige «Kosovo e Serbia» și nimeni n-a reacționat. Iar acel banner a depășit orice limită”.

Kosovarii ne atacă iar: „A fost rasism pe față. N-ar fi trebuit să ne mai întoarcem pe teren”
Fidan Aliti, fundaș Kosovo // Foto: Imago

Șase capete de acuzare împotriva noastră. Ce riscă „tricolorii”

Comisia de Disciplină UEFA a lansat joi investigația pentru cazul Kosovo. Șase capete de acuzare vor fi analizate în anchetă:

  • Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite, nu doar „Kosovo e Serbia”, ci și „Basarabia e România”.
  • Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (scandări ilicite)
  • Comportament rasist
  • Aprinderea de torțe
  • Aruncarea de obiecte pe teren
  • Blocarea zonelor de acces publice.

Primele trei sunt cele mai periculoase pentru noi. Dacă vom fi găsiți vinovați, riscăm să jucăm acasă cu porțile închise, fără spectatori, împotriva Andorrei, pe 15 octombrie, chiar și cu Elveția, pe 21 noiembrie, ultima partidă a campaniei pentru Europenele din Germania.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Antrenorul lui AC Milan, furios! » Nu vrea să le ceară scuze fanilor după 1-5 în derby-ul cu Inter: „Ce, am pierdut intenționat?!”

L-a făcut KO! Un cameraman, lovit în plin de Cristiano Ronaldo

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (17)
mishu_74
mishu_74  •  18 Septembrie 2023, 17:10
Postat de hannah.robinson pe 17 Septembrie 2023, 20:14

Și tu greșești… rasism nu e legat de recunoașterea unei tari ci de anumite afirmații la adresa altor rase… de exemplu sa spui ceva de congolezi ori vietnamezi … dacă spui sa zicem afara cu ungurii din tara asta nu e rasism ci xenofobie… când spui Kosovo e Serbia nu e decât un fapt istoric și poziția oficială a statului roman.

atat de spalati sunt pe creier toti adeptii societatii woke si atat de neinstruita e tot mai multa lume incat se amesteca concepte si realitati istorice intr-un ghiveci international voit. pe mine unul, nu ma mai mira aproape nimic. zic aproape, ca e bine sa-mi mai las o mica sansa, cum zicea insusi Napoleon. :)

sibman
sibman  •  17 Septembrie 2023, 20:51

Prosti, frustrati, plangaciosi si ranchiunosi. Astia au cosmaruri si dupa 1 saptamana.

valibzz
valibzz  •  17 Septembrie 2023, 20:21

Rasism este mai degraba ce au strigat ei la meciul tur, cu “***, ***”! Nu este absolut nimic rasist in Kosovo e Serbia si Basarabia e Romania! Dar, inclusiv UEFA considera jignitoare si rasiste mesajele! Dar cine sa sustina cauza noastra, domnisoarele Burleanu, Bodescu si Stoichita, de la FRF?!? Au alte preocupari acesti ipocriti!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează