INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FCSB - LAZIO, 15/22 FEBRUARIE 2018

CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA // EXCLUSIV Interviu-fluviu cu "nebunul" Marius Şumudică! "FCSB-iștii? NU au nicio șansă, vor fi călcați în picioare!" + de ce îi place Guardiola, dezvăluiri despre Ioniță și cum "am trecut de etapa Anticârcel"

Șumudică,
pozând pe cal,
pentru Sabah
Șumudică, pozând pe cal, pentru Sabah

Articol de , - Publicat marti, 09 ianuarie 2018 09:00

Marius Șumudică, 46 de ani, se energizează la maximum la Kayserispor, fără să piardă contactul cu România. Se tachinează cu Becali, aprinde fitilele cu prietenul rival şi comentează lupta la titlu în Liga 1.

Marius Şumudică este omul care a adus Kayserispor în situaţia de a se lua la trântă cu granzii Fener, Galata, Beşiktaş şi Istanbul Başakşehir. Tehnicianul român a devenit un nume respectat printre turci, completând performanţele din teren cu modul lui teribilist de exprimare.

Pe Şumi poţi să-l iubeşti sau să-l urăşti, indiferent n-are cum să-ţi fie! Tipul vulcanic de pe marginea gazonului este genul de antrenor care ştie să învârtă cheia fotbaliştilor adevăraţi şi să-i facă să mănânce jar. E la fel de spumos şi la interviuri. Chiar dacă se aprinde, ameninţând, pentru ca apoi să revină şi să dialogheze despre el şi despre munca lui.

- Domnule Şumudică, după 6 luni de convieţuire ce înseamnă Kayserispor pentru dumneavoastră?
- Linişte, performanţă şi supercondiţii.

- Este peste ceea ce ştiţi că e în România?
- Poate, cel puţin din ce-mi scrie Gigi Becali, doar FCSB să aibă condiţii precum avem noi. Doar că n-am văzut ce a făcut la Berceni. Am trecut de etapa "Anticârcel"! Cu mult. Şase-şapte terenuri de antrenamente, vitaminizare, 25.000 de oameni la fiecare meci.

"Sunt liderul călare pe cal"

- Cum vă simţiţi după jumătate de an în Turcia?
- Foarte bine, ca peştele în apă. Îmi aduce aminte de Giuleşti, de Rapid. Nebunia aia frumoasă, foc de artificii, simţi că trăieşti.

- Ce vă place la turci?
- Îmi place vâna lor, sunt conectaţi la ziua de azi. Trăiesc clipa intens. Nu fac tragedii dintr-un eşec, iar când intră pe teren ard în flăcări ca să învingă.

- Relația cu presa de aici?
- Am venit de 24 de ore în cantonament în Antalya şi am dat 11 interviuri, tu eşti al 12-lea. Cred că mă simpatizează foarte mult. Sunt multe ziare. M-au dus să pozez pe un cal. La turci, sunt trei lucruri importante: calul, arma şi femeia! Calul îţi dă anvergura de lider. Sunt cele trei elemente esenţiale. Adică sunt un lider, un bărbat adevărat.


"Cu Kayseri mă bat la titlu în România"

- V-aţi gândit şi la reversul medaliei, când poate nu o să meargă jocul?
- Iniţial, după ce Kayserispor a terminat pe 15 anul trecut, mi s-a trasat obiectiv să scăpăm de retrogradare. Uşor, uşor, văzând ce facem, au zis stop: "Hai să terminăm în primele 6!". Eu am spus că putem încheia în primele 8. Acum, suntem pe 5. Primele două merg în Champions League, restul până la locul 5 în Europa League, fiindcă eu cred că şi Cupa va fi câştigată de una dintre cele de sus. Eu spun că putem termina pe locul 8, fără probleme.

- La ce locuri s-ar bate Kayseri în Liga 1?
- Cred că la 1-2! Și ar ajunge să ia campionatul!

- Câte echipe din România ar rezista în Turcia, să se bată la titlu?
- Dacă n-ai bani... Nu văd cine s-ar putea bate din România cu primele 4 din Turcia. Nu există vreo formație în Liga 1 de acest nivel.

- Duceţi dorul Ligii 1?
- Da, un pic. Îmi place în continuare să mă uit la fotbalul de acolo. Nu-mi lipsesc decât familia şi prietenii, atât. Fotbalul turc e mult peste România.

- Sunt mulţi fotbalişti care vă solicită ajutorul să le găsiţi angajament aici sau poate chiar la Kayseri?

- Sunt mulţi cu care ţin legătura, dintre foşti elevi, mai sunt care-mi zic în glumă şi râd într-o parte: "Nu puteţi să-mi găsiţi şi mie ceva?". Dar fără să mă streseze. Ţin legătura cu mulţi.

"Budi şi Alibec îmi seamănă ca şmecherie"

- Ce sentimente mai aveţi faţă de prietenii de la FCSB sau Steaua, acum cum numiţi această echipă?
- Vezi să pui prieteni între ghilimele! Rămân FCSB în continuare, deşi văd că se luptă pe stemă, pe sigle, pe insigne. Eu am respectat jucătorii clubului şi relaţia pe care o am cu Gigi Becali. Plus că Dică e un coleg de breaslă şi trebuie să-l respect, mai departe nu mă interesează.

- Dacă aţi putea aduce pe unul la Kayseri dintre Budescu şi pe Alibec, pe cine aţi alege?
- E greu să aleg. Îi iubesc pe amândoi cum rar mi-a fost dat. Am avut sentimente pentru mulţi, însă ei sunt speciali. Îmi seamănă ca trăire, ca temperament, ca şmecherie. Şi sunt şi mari fotbalişti. Eu cu genul ăsta de fotbalist am reuşit ca antrenor. Păi, îmi spuneau toţi de Săpunaru, că vezi, ai grijă!, iar el joacă beton. Mai bine decât la Astra, la Rapid, ce fotbalist! Plus că am turci de mare calitate, Umit Bulut dădea 3-4 goluri pe sezon, acum a dat 11 deja.

- Aceasta fiindcă sunteţi un antrenor tip "bad boy"?
- Ştiu să scot maximum din ei. Mi-o dau cu ei parte în parte. Sunt şi prieten, mă şi dau la ei.

"În 7-8 ani la naţională"


- Vă vedeţi antrenor la naţională?
- În viitorul apropiat, nu. În cel îndepărtat, în 7-8 ani, da! Plus că eu îl respect pe Cosmin Contra, că e stilul meu. Îşi face treaba şi arde la fel ca mine în fotbal.

- Vă interează lupta pentru şefia FRF, aveţi vreun candidat pe care să-l susţineţi?
- Niciunul! Nu mă bag, nu mă interesează, n-am o relaţie specială nici cu Burleanu, nici cu nimeni. Am văzut că pe unii i-a deranjat când am spus că Erdogan a făcut bine pentru turci şi pentru sportul de aici. Nu mă interesează politica lui, ci cum ajută el sportul, fără taxe, cu investiţii, cu stadioane construite şi multe altele.


"Gigi către mine: «Ai grijă că te împuşcă!»"

- Pe cine vedeţi campioană în România?
- Una dintre FCSB şi CFR Cluj.

- Aveţi vreo preferată?
- Îmi place vişiniul. Depinde cine va intra în play-off, echipele de acolo vor face cărţile. Astra are nevoie de 4 puncte din 16, crucial va fi primul meci cu Viitorul. Dinamo? E greu. Dacă intră "câinii", o să fie greu FCSB-ului.

- Vă mai tachinaţi cu Becali?
- Când pot, da. Şi el arde ca mine. Mă mai "înţeapă": "Mă, ai grijă că te împuşcă ăia!". Mă sună, vorbim. I-ar plăcea şi lui aici, cum să nu?! Să se lupte aici, cu oamenii pe stadion, să facă show! Nici la Craiova nu cred că e atmosferă cum e la mine la Kayseri. Anul trecut, veneau 4.000 de spectatori, acum vin 25.000 mereu!

"M-au băgat la curăţat cartofi"


- Are vreo şansă FCSB cu Lazio?
- Niciuna! Păi am văzut ce joacă Lazio, îşi calcă adversarul în picioare din ce văd acum. Depinde de cum vor gestiona această "dublă". Cu spectatori, cu tot.

- Vă mai râcâie rezultatele lor?
- Pentru Gigi aş fi vrut să facă rezultate, dar pentru ei, pentru stelişti, niciodată!

- Ce v-a nemulţumit mereu?
- Nu i-am suportat niciodată! Şi-n armată n-am suportat să fiu asuprit, să fiu călcat în picioare. M-au ţinut o lună în Armată şi nu mă lăsau să mă întorc la Sportul Studenţesc că nu voia clubul din Regie să-l dea pe Hagi la Steaua, voia să-l direcţioneze către Craiova. M-au băgat la curăţat cartofi, mi-au făcut mizerii. Plus că erau rivalii Rapidului şi nu-i voi suporta toată viaţa.

Preferinţele din 2018


- Îl vedeţi pe Ioniţă II la FCSB?
- Niciodată! Niciodată! Pe toţi banii din România. Nu are cum să-i ia minţile. Îl cunosc şi ştiu ce zic.

- Aveţi vreun antrenor preferat în România?
- Cred că Enache e un antrenor ce poate creşte. Îmi place Costel ca om. E opusul meu, mai echilibrat. Cred că are potenţial şi poate progresa.

- Un tehnician preferat "afară"?
- Oli! Superantrenor. Omul e bolnav după fotbal, e şi artist, şi şmecher, şi tot. Nu mai vorbesc de Mircea Lucescu, îmi place şi Răzvan Lucescu. Aşa, sunt fan Guardiola. Sunt fan Manchester City în acest an, însă rămân fan Barcelona. Mă documentez după antrenamentele lui Pep. Aici, în Turcia, doar două cluburi au putut să mă domine. Mie îmi place să dictez regulile jocului! Îmi place să domin adversarul, şi pe Fener, că d-aia revin de la 1-3 la 3-3 cu un om în minus.

- Cinci fotbalişti preferaţi care activează acum în Liga 1?
- Budescu, Ioniţă II, îmi place şi Burlacu ăla de la Craiova, deși nu prea joacă, Deac şi Mitriţă.

"Dacă Dinamo se vinde cu 4-5 milioane de euro, trebuie să fie tâmpit cineva care are banii ăştia şi să nu-l cumpere. O fi şi altceva, în spate, ce nu ştiu eu!"
Marius Șumudică

"Să rezişti în Turcia este extrem de greu. Păi, sunt doar doi antrenori străini aici, care rezistă, eu şi Paul Le Guen, la Bursa. În liga a doua, n-au voie decât turci. Dacă închei contractul aici, până în 2019, e ca şi cum aş câştiga campionatului în România"
Marius Șumudică

"Turcii sunt mai agresivi, sunt oameni de moment, sunt pe stilul meu, naţionalişti, trăiesc clipa. D-aia îmi plac. Ştiu şi eu câteva cuvinte, mă descurc, stai liniştit că nu dau din mâini"
Marius Șumudică

"Nea Mircea Lucescu mi-a zis duminică să fiu atent, să-mi calculez bine paşii în relaţia cu turcii, că totul este schimbător. Crezi că turcilor le convine că un străin are succes în ţara lor?!"
Marius Șumudică

"Alibec? Eu cred că e momentul să plece afară. Sper să se mai găsească cineva care să ştie să-i învârtă cheia"
Marius Șumudică

"Ne place, nu ne place, FCSB a făcut performanţă an de an. Dar sunt şi jucători care capotează, presiunea clubului, a patronului, e cel mai greu să rezişti"
Marius Șumudică

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (26)
1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  10 Ianuarie 2018, 03:31
Postat de andyandrei2015 pe 09 Ianuarie 2018, 13:19

mare antistelist esti ca iti doresti sa bata steaua pt gigi,haha,si alta declaratie aiurea ca multe altele;steaua nu a avut in rapid niciodata rival,au fost doar derby uri cand erau in primele locuri,in rest echipa de pluton ,obisnuita cu locurile 5-10 ! plus ca niciodata nu ai facut tu echipa la astra,era facuta de isaila,fara budi si alibec in forma mare,erai zero ca rezultate,si la nationala cu asemenea comportamnet nu ai cauta,daca ti l schimbi,greu de crezut,ai o mica sansa !

Am o intrebare pentru tine: Gigi Becali e stelist? Sau hai s-o pun altfel: fcsb e Steaua? Nu cred! Atunci tu de ce insisti sa nu crezi ca Sumi, care a jucat la Rapid si a urat Steaua mereu, n-ar fi antistelist doar ca mai face cate o combinatie cu patronul unei echipe care nu e ...Steaua? In fotbal mai sunt si prietenii intre ,,dusmani", gen Andone si Lacatus, spre exemplu. Dar, chiar daca cei doi beau cate o bere impreuna dupa meci, fiecare ura din tot sufletul echipa celuilalt. Poate ca Isaila a facut echipa iar Sumi a preluat-o dar meritul cel mai mare e ca Sumi a facut-o sa joace cum a jucat si sa ia campionatul. Forma celor doi, Budescu si Alibec, nu i se datoreaza lui Isaila, ci tot lui Sumi. Sunt multe exemple cu echipe facute de altii dar care n-au jucat nimic pana au fost preluate de alti antrenori. Sumi e ce vrei tu, bagabont, guraliv, maimutoi, orice, dar omul e antrenor. Si nu orice ragalie, ci unul care, desi nu lasa impresia asta, e mare psiholog. Plus ca stie mereu ce vorbeste, chiar daca tie ti se pare altfel. Sa fim seriosi, intre Sumi si Petrescu, Dica, Regheton, Oli sau Contra e distanta mare de tot. Kayserispor nu e acolo din intamplare si n-a avut vreo echipa facuta de altii si nici n-a mai cochetat cu pozitia aia vreodata.

1025138504184136
Constantin Valentin  •  09 Ianuarie 2018, 19:05

Sumiiii unde frate ti-e pusca si nevasta ??????????? Hai ca esti de belea ! Felicitari pentru tot ce faci in Turcia, in plan fotbalistic ! La multi ani nebunule ! Un suporter stelist.

mutu71
mutu71  •  09 Ianuarie 2018, 15:49

Dupa odele aduse cel mai bine este sa ramai acolo, sa nu mai auzim de tine in veci.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează