INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Analiză dură, rece, a lui Bogdan Pătrașcu, românul care încearcă să revitalizeze colosul Levski: „În România sunt fițe, cocoloșeală și social media. Bulgarii n-au nasul pe sus!”

Bogdan Pătrașcu este românul care pune umărul la revitalizarea lui Levski Sofia // FOTO: Eduard Apostol
Bogdan Pătrașcu este românul care pune umărul la revitalizarea lui Levski Sofia // FOTO: Eduard Apostol

Articol de - Publicat vineri, 26 aprilie 2019 14:00

Bogdan Pătrașcu, 39 de ani, chief scouting la Levski Sofia, face o analiză dură, rece, fără echivoc, a fotbalului și societății românești comparativ cu vecinii de la sud de Dunăre. 

 Bogdan Pătrașcu este șeful căutătorilor de talente la Levski Sofia, una dintre grupările de tradiție ale vecinilor de la sud de Dunăre, acum pe locul 3 din Bulgaria. Fostul internațional de la Sportul Studențesc și Dinamo, în vârstă de 39 de ani, este în a doua săptămână de lucru în noul său serviciu.

O premieră pentru el să lucreze la un club, Bebe ocupându-se de mai mulți ani, de când a pus ghetele în cui, cu același lucru, dar la firma lui Ioan Becali. După ce-a monitorizat mulțimi de tinere talente în România, a trecut în Bulgaria. 

- Bogdan, ce ți-ai propus la Levski Sofia?
- Să muncesc bine, să facem treabă, la un club foarte iubit în Bulgaria. Levski are fani fanatici, cum avea Rapidul pe vremuri, vor doar ce e mai bun.

- În România nu ai fi putut face același lucru?
- La noi încă se mai achiziționează jucători după DVD și după cum îi vede la televizor. E jenant, e "Evul Mediu"! Și eu dacă joc cu prietenii, îmi fac superimagine pe DVD. Pe mine, când m-au transferat în străinătate, am fost monitorizat în 5 meciuri, pe șest, și știau și ce mănânc acasă, că sunt singur la părinți și cu ce merg la antrenament.

- Cine poate opri Ludogoreț Razgrad, de 7 ani la rând campioana acestei țări?
- Hmmm, totul poate avea un sfârșit. Acolo e un nucleu puternic, format în timp. La Levski e ca-n România, suntem balcanici cu toții, se vrea campionatul chiar și acum! La anul, obligatoriu, trebuie să fim în lupta pentru titlu.

"Bulgarii au răutate și agresivitate"

- S-a scris și-n Bulgaria, și-n România că-l vreți pe dinamovistul Montini. Care e adevărul?
- Am fost acasă la București și-am fost la meci, atât. Avem pe postul de atacant, ne interesează momentan pe alte posturi. O să punem o strategie la punct, apoi vom vedea de ce avem nevoie.

- Devine Levski, prin tine, un magnet pentru fotbaliștii și echipele din Liga 1?
- Din România, ne putem permite aproape orice fotbalist! Dar nu înseamnă că se vor aduce de acolo. Nu e niciunul acum în atenție. Noi vrem să facem un mix între jucători de valoare, cu experiență, pentru ca tinerii să aibă pe lângă cine să crească. Nu m-a anunțat nimeni de vreun buget, să-mi spună: «Ai zece milioane de euro, ia!».

- Pe ce loc ar fi Levski în Liga 1 din România?
- Am fi în primele trei.

- Ce diferențe ar fi între fotbalul românesc și cel bulgar?
- Bulgarii au răutate și agresivitate. Și arbitrii lasă jocul mai liber. Nouă ne lipsesc aceste două atribute. Cel mai mult se vede în Europa. Se tăvălesc, Doamne!

"Cocoloșeală, fițe, social media"

- Care crezi că e problema fotbalistului român?
- Mentalitatea. Vorbeam și-n Italia. Părinții îi strică pe copii, îi cocoloșesc, îi plimbă cu mașina. Alții vor să se scoată cu copilul, să obțină foloase financiare de pe urma lui. Dintr-un lot de douăzeci și ceva, dacă iese unul bun la 18 ani e mult. Aaa, pot ieși doi, trei, dar astea sunt excepții. Eu, când jucam prost, îmi zicea tata adevărul, nu mă menaja. Cei de acum sunt interesați: «Ce ghete are ăla să-mi iau și eu?», «Hai să ne facem poză, bang, pe Instagram, pe Facebook!». Toate chestiile astea îi dau peste cap pe tinerii fotbaliști.

- Există vreun fotbalist român la ora actuală care să-ți placă?
- (se gândește) Acum? Mi-a plăcut de Răzvan Marin înainte de a pleca afară. În afară de el, mi-e greu să nominalizez unul.

- Ianis Hagi?
- Da, a crescut după episodul Italia, a avut norocul de a se crede în el. Acum, a ajuns să joace singur de multe ori. În Italia, îi era greu, voia să facă multe, doar că nu reușea. Acum, a pus și masă musculară, a pus carne pe el. Cred că la calitățile lui, poate ajunge sus.

- Pe Dennis Man crezi că se pune prea mare presiune?
- Hai să-ți zic ceva: cel mai mare examen e în iunie la Euro 2019! Acolo se va vedea. Vor juca împotriva unor echipe tari, cu jucători puternici. În rest, vorbe, 10, 20, 30 de milioane ... Lotul României e valoros, poate ajunge sus, eu cred în copiii aceștia.  

Exemplu și contraexemplu

- Există acum vreun fotbalist român care să poată să devină un star european, măcar, dacă nu mondial?
- Eu mă feresc de mega-laude. Răzvan Marin e unul dintre puținele modele de succes, de urmat. Dar a avut și o familie care a știut să-l educe pentru sport. E normal să mai ieși la un suc, să mai pierzi o noapte. Însă cu măsură. Acum, dacă la 18 ani nu bei și nu fumezi ca tânăr, ești considerat prost! Sau cei ce prind un contract mai bun intră în primul showroom și-și iau ultimul bolid de pe piață. Sunt multe exemple: uite, băiatul ăla care a fost pe la Steaua, de-a zis Reghe că va ajunge mare. Cum îi spune, Dumnezeule?! (se gândește câteva secunde)... Vâlceanu! A ajuns pe la liga a doua, l-am văzut la un meci, avea o mașină de nu costa tot terenul și echipa adversă atât. Tinerii se pierd ușor. Și mai e o chestie?

- Care?
- Bucureștiul e București, te fură.

"10 milioane de euro, un român din Liga 1? Mi se pare prea mult"

- Ai făcut scouting mult timp. Există fotbalist de mare valoare acum în Liga 1, care să fie un transfer pe o sumă uriașă?
- Se speculează... Și zece milioane de euro mi se pare mult pentru a oferi pe un fotbalist din România.

- Cinci milioane ar fi maximum?
- Acum, poate e un club care crede orbește într-un jucător și vrea să-l ia. Poate da și 20, 30 de milioane, dar eu vorbesc ca valoare reală, dacă e să comparăm și cota românilor, a campionatului.

- De ce nu reușesc fotbaliștii români afară, în Occident?
- Probabil, teama. De a-și forța limitele, de a suferi până ajunge cel mai bun. Lipsa tăriei îi face pe mulți să clacheze. Și eu puteam să plec din Italia, după 6 luni. Dar am zis: "Nu". Mi-am impus să nu mă întorc în țară, cu toate că reveneam la o echipă ce se lupta la titlu.

Bogdan Pătrașcu

"La noi, fiecare crede că lumea începe și se termină cu el"

- Ție ce-ți place cel mai mult la bulgari?
- Nu văd mari diferențe față de noi, parcă sunt mai sociabili.

- Ce au ei și n-avem noi?
- Sunt mai muncitori și n-au nasul pe sus. Bucureșteanului, de exemplu, i se pare că totul începe și se sfârșește cu el.

- Sofia cum e?
- E altceva, lumea mai liniștită. Eu n-am treabă, mă acomodez oriunde, n-am nevoie de adaptare.

 Despre Bojkov și ce l-a învățat Becali

- Te-ai întâlnit cu șeful lui Levski, cu Vladimir Bojkov, un personaj foarte controversat?
- Da, o dată. E un om ca oricare om, e un tip super. Nu știu ce se scrie, ce se spune, l-am văzut o dată și mi s-a părut un profesionist și atât.

- Tu ai lucrat și cu Ioan Becali, cât la sută din ce se spune, ce se scrie este apropiat de profilul lui uman?
- Eu pot să spun că pentru mine e "Tata 2". M-a luat la 17 ani, m-a dus și-n Bulgaria, și-n Italia, apoi am lucrat la firma dânsului.

- E și Becali implicat la Levski? Poate ca un consilier al patronului sau te susține cumva.
- Nu, nu.

- Bojkov vine, vorbește cu jucătorii, se implică la club?
- Chiar nu știu. De când am venit eu, nu. Nu știu ce a fost înainte.

- Dar iese în presă, știi să dea declarații?
- Nu cred. Dar patronii de aici sunt low profile, rar îi vezi la TV. Pe de altă parte, nu e în fișa postului meu să monitorizez ieșirile în media ale patronului.

- Care a fost cel mai bun sfat primit de la Ioan Becali?
- Să fiu om și să mă țin de cuvântul dat. 

*Vladimir Bojkov

 "Mai întâi, să ajungem în grupele Europa League"

- Ești născut pe 7 mai 1979. Ai văzut finala de la Sevilla în 1986?
- Mai întrebi?! Cum a fost? Nu mai aveam aer! Am urmărit cu sufletul la gură acel meci, să apere Duckadam. Țineam cu Steaua în acea finală pentru că eram român. 

- Crezi că s-ar impune naturalizarea unor fotbaliști străini? Bulgarii au făcut-o, de exemplu. La noi, s-a vorbit de Eric, de Camora.
- N-aveai sau n-ai fotbaliști? Unde a ajuns Eric așa departe? Camora a venit în România și-a rămas în România. Dacă avea așa mare valoare, OK, nu Porto, Benfica, dar găsea ceva acolo. Corect?

- Când crezi că vom avea o echipă din România calificată în grupele Champions League?
- Prima dată, hai să mai fim în grupele Europa League, că și acolo e foarte greu. Ludogoreț de ce a ajuns de trei ori sau de patru în ultimii 5 ani? În 2011, când și-a inaugurat stadionul, a făcut-o cu Dinamo, eram la "câini" atunci, și a păstrat nucleul de bază până a ajuns în grupele Champions League în 2014. La Dinamo, câți s-au perindat în ultimul an? Că parcă e gară, peron, sosiri, plecări. 

 

2 trofeeare fostul mijlocaș ca fotbalist: o Cupă a Bulgariei cu Litex Loveci și o Cupă cu Dinamo

10 cluburiare Pătrașcu în CV-ul personal: Sportul Studențesc, Litex Loveci, Piacenza, Chievo, Padova, Dinamo, Astra, U Cluj, Clinceni, Balotești

"Am ajuns și eu să am idei preconcepute. Căutăm fotbaliști sub 30 de ani, deși în Italia de-abia la vârsta aia ești copt. Și pe mine mă enerva când auzeam chestia cu buletinul, dar asta e realitatea când ajungi să decizi"

"O singură dată am fost în concediu pe litoralul bulgăresc, anul trecut, cu niște prieteni. Atât. Deși am jucat la Litex la începutul anilor 2000. Mi-a plăcut, o să mai merg acolo"

"Mulți spun că, poate, dacă Răzvan Marin ajungea la Steaua, nu mai era azi la nivelul de acum. E presiune mare la acel club, depinde și cum e pusă, în ce fel. În partea asta de Balcani, trebuie să rupi norii de la vestiare"

"Fabbrini, Coman și Hagi sunt singurii care-ți scot oameni din joc. Puțini! Și la națională cine e? Nu mai avem cum aveam cândva"
"Încet, încet îmi aduc aminte de cuvintele pe care le știam în limba bulgară. Când am venit la 18 ani am avut probleme mari cu limba, dar acum sunt OK"

"Cei mai mulți care se apucă de sport nu au talent! Doar câțiva reușesc. Părinții greșesc când pun presiune pe copii, iar la 18 ani când nu fac nimic, se pun cu gura pe copii, îi văd pe ei vinovați că nu s-au căpătuit cu banii" Bogdan Pătrașcu

"Eram între fotbaliști"

Pătrașcu are 17 meciuri în Serie A, alte 15 în Coppa Italia, alte 200 în Serie B. A jucat la Piacenza, Chievo și Padova, are și două selecții la prima reprezentativă.

"Un singur regret aș putea avea, că n-am jucat mai mult în Serie A. M-am duelat cu Del Piero, Nedved, Trezeguet, Totti, Maldini, erau anii de glorie ai Il Calcio. N-am avut niciun moment teamă sau trac. Am fost coleg cu Di Francesco, Gautieri, Hubner, Guadalben, Matuzalem, Amauri, Volpi, eram între fotbaliști", a povestit Bebe. 

Fetele sunt campioane la gimnastică ritmică

Familist convins, Bogdan are alături de soția sa, Roxana, două fetițe gemene, Irene și Alexandra, în vârstă de 10 ani. Amândouă fetele fac sport de performanță.

"Fac gimnastică ritmică de la 4 ani. Campioane naționale, vicecampioane la individual. De la trei la șase ore pe zi de antrenamente, 6 zile din 7. Am zis să facă mișcare, dar le-a prins sportul. Le-am spus celor mici că trebuie să se țină și de școală. Dacă vor șchiopăta la lecții, poate vom renunța la sport. Dar, momentan, le țin bine în paralel, bine cu ambele. Și fac lecțiile fără să se plângă, uneori singure. Nu vreau să păcăleasca viața".

Cine este Levski Sofia:

  •  Pe 24 mai, clubul va împlini 105 ani de existență.
  •  Numele este oferit de Vasil Levski, figura emblematică a revoluției bulgare, un erou al vecinilor noștri.
  •  Clubul alb-albastru are cele mai multe sezoane în prima divizie dintre toate echipele Bulgariei. Singurul care nu a retrogradat niciodată!
  •  26 de titluri, 25 de Cupe și 3 Supercupe au cei de la Levski în vitrină. 13 eventuri! ȚSKA, legendara rivală a lui Levski, are 31 de titluri.
  •  Sofioții au atins de trei ori sferturile Cupei Cupelor și de două ori sferturile Cupei UEFA. În 2006, a fost primul club al Bulgariei ce-a jucat în grupele Champions League.
  •  Echipa evoluează pe Vivacom Arena - Georgi Asparuhov, 25.000 de locuri.
  •  Figura emblematică a clubului, și nu numai, Georgi Asparuhov, "Gundi", apare și pe tricourile formației. Fostul atacant este considerat cel mai bun fotbalist all time al Bulgariei - peste Hristo Stoichkov, fost Balon de Aur -, iar FIFA l-a nominalizat printre cei mai buni 40 de jucători ai lumii din toate timpurile. Gundi a murit la doar 28 de ani, cu un coleg, Nikola Kotkov, într-un accident de mașină.

Vezi și: Mattia Montini, urmărit de Levski Sofia, clubul temutului Vasil Bojkov, poreclit „Craniul” » Rednic confirmă interesul bulgarilor

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
ciclistul
ciclistul  •  26 Aprilie 2019, 20:57
Postat de petrov_78 pe 26 Aprilie 2019, 15:24

Intr-un campionat masluit, cum e cel din Romania, nici un jucator nu valoreaza mai mult de 1 milion de euro. Iar cine il cumpara, isi asuma riscul de a fi aruncat banii de pomana. Cat despre fotbalistii romani, sunt cei mai mari risipitori, needucati, neseriosi, manelisti, tupeisti, cu modele indoielnice in viata. Bine, nu doar ei, vorbim de o mare parte a tineretului nascut dupa 2000..

Stai linistit ca o sa iti dau numele pe toate gardurile, atatea reclamatii o sa iti fac de o sa plangi! Iti promit.

ciclistul
ciclistul  •  26 Aprilie 2019, 20:55
Postat de eterna.terra.nova pe 26 Aprilie 2019, 20:46

Aia joaca an de an in.grupe ar lua titlul la pas si ofera salarii de la $400k in sus. Trezeste-te!

Iti promit ca mai dureaza putin, anul asta, numele tau o sa fie pe toate gardurile!

ciclistul
ciclistul  •  26 Aprilie 2019, 20:54
Postat de eterna.terra.nova pe 26 Aprilie 2019, 20:46

Aia joaca an de an in.grupe ar lua titlul la pas si ofera salarii de la $400k in sus. Trezeste-te!

Ofera ca sa mearga jucatori de doi lei in Bulgaria.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează