INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV „Teoria Mamei”: de ce nu reușesc tinerii fotbaliști români în străinătate » Un antrenor italian explică, după ce a analizat alături de psihologi: „Responsabilitatea juniorului român e zero. Mama le face totul”

Olimpiu Moruțan // FOTO: Imago
Olimpiu Moruțan // FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 09 mai 2022 12:54 / Actualizat luni, 09 mai 2022 15:54

Fost antrenor la FCSB, fost director de metodică la Academia Hagi și actualmente membru în Comisia Tehnică a FRF, Massimo Pedrazzini (64 de ani) a susținut în direct la GSP Live că tânărul fotbalist român are dificultăți de adaptare în fotbalul de top din Europa din cauza modului în care este crescut în familie.

Fotbalul românesc traversează o criză serioasă la nivel de seniori în ciuda faptul că în ultimii ani naționala U-21 a reușit două calificări și rezultate importante la turneele finale de Campionat European. 

Dintre tinerii jucători considerați mari talente, doar doi au ajuns să joace la o echipă de top din primele patru campionate ale Europei: Anglia, Spania, Germania și Italia. 

Ionuț Radu (24 de ani) este rezervă de portar la Inter, dar greșeala gravă din meciul cu Bologna îi reduce și mai tare șansele de a reuși la clubul din Milano. Radu Drăgușin (20 de ani) a fost folosit în câteva meciuri la Juventus, însă fundașul central este acum împrumutat la Salernitana, echipă care se zbate în lupta pentru evitarea retrogradării.

Octavian Popescu, sub așteptările lui Gigi Becali: „Foarte slab, parcă nu mai are vigoare”
CSU CRAIOVA - FCSB 0-1
Octavian Popescu, sub așteptările lui Gigi Becali: „Foarte slab, parcă nu mai are vigoare”

VIDEO Massimo Pedrazzini, analiză asupra tinerilor fotbaliști români: „Trebuie să formăm jucătorii când sunt juniori”

Care este cauza pentru care tinerii fotbaliști români nu mai reușesc să ajungă la cel mai înalt nivel în străinătate? 

În direct la GSP Live, Massimo Pedrazzini a lansat o teorie la care a ajuns după analize cu psihologi. Actualul membru al Comisiei Tehnice din cadrul FRF pune situația actuală pe seama lipsei de responsabilitate a micilor fotbaliști români:  

„Copiii sunt mai protejați acum, dacă poți să-i dai tu paharul să bea apă o faci. Dar copilul care intră pe teren are o responsabilitate.

Are responsabilitate să păstreze sarcinile de joc, are responsabilitatea să-și ajute colegul la greu, responsabilitatea de a nu fi depășit de adversarul direct, responsabilitatea de a juca bine. Ideea de responsabilitate nu începe când el intră pe teren, începe de acasă”.

Massimo Pedrazzini: „Cine se ocupă de toate? Mama”

Pedrazzini spune că majoritatea acțiunilor întreprinse de un mic fotbalist au în spate ajutorul mamei: „Am făcut o analiză cu psihologi. Cum arată o zi obișnuită a unui tânăr? Se trezește, se spală pe dinți și se îmbracă. Sunt trei acțiuni. Acum, să le luăm pe rând. Se ridică din pat, patul nu-l aranjează el. O face mama. Apoi se spală și se îmbracă. Cine îi pregătește îmbrăcămintea? Mama. 

Apoi, micul dejun. El lasă farfuria nespălată pe masă. Cine se ocupă de toate? Mama. Se duce la școală, ghiozdanul e pregătit de mama. Pe drum spre școală, ghiozdanul e ținut de părinte. Să nu aibă copilul greutate. Dacă nu cumva copilul trage un troler, un alt mod de a scăpa de greutate.

De când se trezește până la intrarea în școală, responsabilitatea copilului este zero. Nu mai vorbim că mulți părinți le fac temele copiilor. După școală, geanta de antrenament e pregătită de mama. Întrebarea este când începe responsabilitatea copilului.  Mi s-a întâmplat la meciuri ca un copil să-mi spună:  «Domn profesor, nu am apărători!». L-am întrebat de ce nu are. «Nu mi le-a pus mama». Și eu ce fac?! Mă duc la mama lui să-i spun că astăzi nu intră ea pe teren!?”.

Pedrazzini - care lucrează acum la loturile naționale feminine și la naționala masculină U20 - spune că, pe lângă lipsa de responsabilitate, fotbalistul tânăr român este dezavantajat și de modul de lucru al antrenorilor de la copii și juniori:  

„Sunt lucruri mici care te ajută să-ți deschizi creierul. Apoi, noi venim pe teren și pretindem ca acești copii să se poarte ca adulții. De multe ori, antrenamentele sunt prea puțin potrivite pentru nivelul și pregătirea copiilor.

Antrenorul e focusat mai mult ca echipa să arate bine, nu să-i învețe lucruri individual pe jucători. Creșterea individuală e foarte redusă, implicarea e foarte redusă, nivelul cognitiv e redus. Aici e diferența mare între noi și alți țări mai dezvoltate”.

VIDEO Massimo Pedrazzini: „Pe Dennis Man îl ajută faptul că joacă în Serie B” + Ce spune despre împrumutul lui Mihăilă la Atalanta

Citește și:

Pep Guardiola resimte presiunea în lupta la titlu din Premier League! Catalanul s-a enervat: „Toată lumea din țara asta o susține pe Liverpool, dar are un singur titlu în 30 de ani”

Robert Lewandowski, enervat de oferta lui Bayern. Contract prea scurt și fără creștere financiară! + Transferul lui Haaland la City, 99% rezolvat

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (7)
mishu_74
mishu_74  •  11 Mai 2022, 14:46
Postat de mafa pe 09 Mai 2022, 18:39

Spuneti-mi si mie ,care mama din lumea asta nu-si cocoloseste *** !!!...e destept rau italianul asta !!!...a inventat castronul de ciorba.

probabil foarte multe, dar numarul lor nu le da dreptate in ce fac. este o foarte mare diferenta intre a-ti iubi copilul si a-l cocolosi. rolul mamei si implicit al parintilor este sa-l invete, ajute, educe, explice copilului ce si cum sa faca, nicidecum sa faca totul in locul copilului. pe copil trebuie sa-l inveti sa pescuiasca nu sa-i umpli frigiderul de peste. pentru ca sa se poata descurca si cand parintele nu va mai fi. are dreptate italianul, cunosc o multime de parinti, educati dealtfel, care se comporta exact cum descrie el.

883135188391540
Popa Corneliu  •  10 Mai 2022, 12:10

Cam are dreptate antrenorul, la care aș mai adăuga și pe bunici, care-i cocoloșesc mai abitir!

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  10 Mai 2022, 09:11

Ca tot zicea o pana ra ma intr-un alt articol... Fac sex inaintea partidelor... Ca sa nu fie stresati saracii... Iar ele, paraschutele sa aiba chef de viata in tribune!!! Halal fotbalist roman!!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează