INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

Povestea unui atacant crescut de Gică Hagi, care înscrie acum la foc automat în Germania: "Peste tot pe unde merg spun că am fost la Hagi"

Articol de GSP - Publicat joi, 21 iunie 2018 13:56

S-a născut la Munchen, a crescut în România, are dublă cetățenie, română și sârbă, iar acum, la 25 de ani, evoluează în Liga a 4-a din Germania. Este povestea lui Sascha Marinkovic, fotbalist al cărui nume nu spune nimic în România, dar care dă goluri la foc automat pentru SV Wacker Burghausen. 

Joacă în a 4-a divizie, însă are planuri mari și n-ar spune nu unei oferte din România. A jucat aici la Academia Hagi, Rapid Suceava și FC Voluntari. GSP a vorbit cu Sascha, care și-a spus povestea și a vorbit și despre înfrângerea Germaniei de la CM cu Mexic. 

150.000 €este cota lui Sascha Marinkovic pe transfermarkt 

- Sascha, din România te deranjez...
- Sigur, vă rog, cu ce vă pot ajuta? 

 - Te-am urmărit, am văzut că ai avut un sezon foarte bun. În plus cred că poți să ne spui câte ceva despre înfrângerea Germaniei cu Mexic de la Mondiale.
- (râde) Stați liniștiți, nu e un capăt de lume. Se va califica Germania

- În primul rând spune-mi despre tine, cum te simți acolo? 
- Mi-e bine,  nu mi-a fost ușor să mă integrez, dar în timp am rezolvat problemele. Nu e o mare diferență între fotbalul românesc și cel german. Diferența o face mentalitatea, dar ceea ce ține de talent mie mi se pare clar. Românii sunt mai talentați. 

"Peste tot mă laud că am fost la Academia Hagi"

- A contat faptul că aveai acolo prieteni? 
- Da. M-au ajutat foarte mult cei din familie și prietenii. În plus, am fost primit bine de colegii de peste tot. Tot timpul am avut o relație bună cu toți. 

- Cu limba germană cum te-ai descurcat? 
- Ăsta a fost principalul avantaj. Vorbeam nemțește și asta a contat mult. Trecuse mult timp de când eu jucasem la juniori la Munchen, ăsta n-a mai fost un factor pozitiv. Mai important a fost că am jucat la Academia Hagi, că mi-am făcut junioratul acolo. 

- E atât de cunoscută academia? 
- Eu oriunde mă duc spun că am fost la Hagi la academie. Acolo am învățat cele mai multe lucruri despre fotbal. Acolo m-am maturizat. Aveam 16 ani când am ajuns acolo, am plecat de acasă și am stat la un internat. Toți eram o familie acolo. Băieții erau ca frații mei. Îi vedeam 24 de ore din 24. A fost o perioadă frumoasă. Mereu îmi aduc aminte cu drag de experiența de acolo. Condițiile eram foarte bune pentru a progresa atât ca fotbalist, cât și ca om.

- Totuși nu ai jucat la prima echipă. Acum Hagi aduce jucători noi pentru echipele naționale în fiecare an.
- Poate nu a fost momentul potrivit. Îmi amintesc când mi-a zis domnul Hagi un lucru. Că sunt jucători care explodează acum, iar alții o fac mai târziu. Eu cred că sunt printre cei din a doua categorie. Dar mă bucur mereu pentru băieții care au reușit. Îi cunosc pe majoritatea. Mă laud peste tot cu ei.

- Ai totuși un contact cu fotbalul românesc. Cum ți s-a părut?
- Cel mai mult am fost dezamăgit de faptul că fotbaliștii nu sunt plătiți la timp. E cea mai mare dezamăgire a mea. A, da. Și faptul că nu am prins meciul în Liga 1. Am calități și cred că aș fi putut să le arăt.

"Visez să mi se cânte imnul României"

3

- Cum te-ai autocaracteriza?
- (râde) Nu-s bun la asta. Dar o fac pentru că îmi ceri. Sunt 100% concentrat pe fotbal. Nu îmi văd viața fără fotbal. Printre calități sunt forța, tehnica și finalizarea foarte bună. Sunt un atacant de careu. Mai am de lucrat însă la șuturile de la distanță, dar și la alte capitole. Mereu ai de lucrat. Doar așa ajungi din ce în ce mai bun.

 - Poți juca pentru România și Germania. Dacă ai fi pus să alegi ce ai alege?
- România, desigur. Am fost la selecționata U16, a fost singurul meu contact cu naționala până acum. Dar e visul meu să mi se cânte imnul României. 

"Mama era deja stabilită în Germania și după ce părinții mei s-au căsătorit s-au stabilit în Germania. Așa am ajuns eu să mă nasc la Munchen" Sascha Marinkovic

 "Am avut ofertă de la 1860 Munchen"

 - Ai avut un ultim sezon foarte bun. Îți propuseseși ceva înainte?
- Da, eu voiam să dau 20 de goluri, iar colegii râdeau de mine. M-am ambiționat și la jumătatea sezonului aveam deja 14 goluri. M-am accidentat însă la începutul returului și nu am mai reușit să-mi ating obiectivul. Pentru mine cele 15 goluri marcate nu sunt nici multe, nici puține. Sunt bucuros că am putut să-mi ajut echipa. 

- Ai avut vreo ofertă să pleci?
- A fost o discuție cu 1860 Munchen, o echipă de tradiție. Joacă la fiecare meci cu 12.000 de oameni în tribună. Au promovat în Liga a 3-a, dar cluburile nu s-au înțeles la suma de transfer. 500.000 de euro era prea mult pentru 1860. Dacă eram cu 4 ani mai tânăr, aveam oferte din Bundesliga (zâmbește). 

"E Mondialul, nu joacă împotriva unor popice"

- Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
- Vreau să revin pe teren la jumătatea lui iulie, când începe campionatul. Sper să ajung rapid în Liga a 2-a din Germania. Sau chiar în România. Pentru mine, ca atacant, e foarte important să înscriu multe goluri.

- Ar fi o rușine să nu treacă de grupă?
- Rușine nu cred, OK, o dezamăgire sigur. Dar vorbim despre Cupa Mondială, nu joacă împotriva unor popice. Dar au calitate și cred că vor trece de grupe. Nu e în regulă să tragem concluzii după un meci. Sper să-și revină pentru că vom vedea un fotbal mai frumos cu echipele mari în fazele finale. Văd Germania în finală.

- Și cine va câștiga?
- Păi, cred că va fi o finală Germania - Brazilia și îi văd pe brazilieni învingători.

6

15 goluri în 27 de meciuri a marcat Marinkovic pentru Wacker Burghausen 

14 goluri 
a marcat atacantul român în 33 de meciuri, pe când juca la TSV 1860 Rosenheim 

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
roadghost
roadghost  •  21 Iunie 2018, 19:08

Eh uite domle, sa nu mai zica rautaciosii ca Hagi nu produce jucatori de top:)))))))

mache01
mache01  •  21 Iunie 2018, 17:36

Ziar de liga a 4-a, articol de liga a 4-a.

stelistul1
stelistul1  •  21 Iunie 2018, 17:33

liga a 4-a ramane liga a 4-a indiferent de tzara.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează