OPINII  »  EDITORIAL

Ce se întâmplă cu Rapidul?

Editorial Andrei Craciun
Editorial Andrei Craciun

Articol de - Publicat miercuri, 16 august 2023 09:06 / Actualizat miercuri, 16 august 2023 09:09

De ce giuleștenii sunt mai aproape de retrogradare în sezonul în care sperau să cucerească titlul de campioană?

Rapidul trăgea nădejde să ia titlul. Ar fi fost o aniversare frumoasă: la anul, în vară, Rapidul împlinește 101 ani. Rapidul e un club de tradiție, legendar, care era mare cu mult înainte să vină tancurile sovietice în excursie organizată la București.

Și uite că după câteva etape pare să aibă un sezon de retrogradare. Trebuie să existe o explicație, nu?

Niște piste. Toate false?

Câteva ipoteze sunt vehiculate. Prima e că jucătorii îl lucrează pe Bergodi. Că nu-l vor pe italian antrenor, cine știe de ce, că acesta e prea riguros, că-l așteaptă pe euforicul Șumudică, cert e că nu dau 100%, iar când dau - dau în propria poartă. Rapidul s-a remarcat până acum doar la autogoluri. Autogoluri frumoase, nimic de zis, dar la fotbal e mai bine când marchezi în poarta adversarului.

Nico nu mai e dorit?

O a doua ipoteză e că nu doar jucătorii, ci și nucleul dur al fanilor giuleșteni ar vrea o altă ordine în Giulești. Ar vrea giuleșteni pe bancă, se aude că ar sta și Lobonț-Pisica la pândă. Iar sus, la conducere, Daniel Niculae deja nu mai e dorit. În plus, Șucu o fi un afacerist destoinic, dar la fotbal se pricepe mai puțin decât Copos în ’94. Cert e că Șucu e încredințat că va câștiga din fotbal și investește în continuare și a devenit clar acționarul majoritar al Rapidului. Angelescu nu va ține pasul.

Ce se întâmplă cu Rapidul?
Bergodi este deja la a 3-a experiență ca antrenor al Rapidului. Prima, în 2007, a durat doar câteva luni, dar a câștigat Supercupa României (foto: Raed Krishan)

O reciclare ratată

O a treia ipoteză e că pregătirea din vară a fost ratată. Că lui Adi Mutu i-a stat gândul la plecare, că lotul a fost încropit, că au fost reciclați jucători care n-au mai dat randament pe la CFR Cluj sau cine știe pe unde. Și că astfel Bergodi a moștenit o trupă de strânsură, care nu e deci sudată și care s-a mai și demoralizat ușor (portarul Moldovan s-a pierdut cu totul). Tind să nu cred această ipoteză.

Spiritul locului

Și mai este și varianta că pur și simplu Giuleștiul e altfel, Giuleștiul e cu totul altfel, există un spirit al locului, un ADN cultural care face în mod obligatoriu din Rapid un carusel nebun. Azi are rezultate, mâine e catastrofal, poimâine cine știe?

Oricum, Rapidul nu a fost, nu este și nu va fi o echipă care să fie iubită fiindcă obține trofee. Rapidul e iubit pentru că e o stare de spirit, pentru că e capabil de poveste.

O poveste imprevizibilă

Rapidul chiar e ca o poveste de Haruki Murakami, japonezul: te uimește cum începe, e imprevizibilă, nu știi niciodată cum se încheie. Citit în această cheie, acest debut haotic de campionat ar trebui să facă Rapidul și mai iubit.

Și cum frumos ar spune vocea peluzei: titlul ca titlul, dar măcar de n-ar retrograda Rapidulețul nici anul acesta...


Comentarii (49)
vraca56
vraca56  •  18 August 2023, 05:27

acolo este o salata de fructe amestecată cu șaorme cu arogante cu ambiții deșarte pe cind voință nu exista sau bun simt. vreți nu vreți sumudica trebui sa fie acolo. Se pare ca jucătorii îl curata pe elegantul Bergodi care știe doare pentru el și uita ușor. Sa nu fi fost suspect la modul cum a plecat de la Craiova și Sepși? Face ceva treaba simte ca se va pierde și atunci pleacă ca are probleme în Italia dar vine imediat cind știe ca ii creste popularitatea și pleacă apoi iute la...mămică. Este manipator în tot ceea ce face și nu știe nimeni ca tehnician ce face. prostia combinata cu ambiții deșarte face ca rapidul sa piardă și ce va urma. Doar ca Smudica va veni cu o condiție. Sa apăra conducătorii sa spune ca au greșit și să-și ceara scuze fata de el. Ceea ce nu se va întîmplă. Așa ca Rapidul va deveni un personal ce merge pe teraasamente ce sunt în construcție.

mogosoaia
mogosoaia  •  17 August 2023, 15:04

Dincolo de continutul articolului, clubul autodenumit "Rapid" nu are nicio legatura cu vechiul Rapid, cel infiintat la inceputul secolului trecut. Asa cum niciun club romanesc nu mai are legatura cu "originalele".

klingonul
klingonul  •  17 August 2023, 13:40
Postat de Karaganda_forever pe 17 August 2023, 12:47

Sarmane p(r)ostac, realizezi macar ca asta e al treilea mesaj in care ai "de spus" chestii pe care ti le imaginezi tu despre mine dar NIMIC despre continutul mesajului la care ai dat initial reply? :)) Ai idee de cate ori am vazut aici "tehnica" asta la p(r)ostacii care s-au perindat pe la "ferma" angajata de subinginer pentru cioban? :)) E ca in bancul cu calul vs al 14-lea Ghita :)) STAI JOS, NOTA 1 :))

bre, tu iar postezi n romane pt neinsemnat? nu zisesi c-ai depasit faza asta? nu cumva tu esti p(r)ostacul? gata, pace, si mai glumim si pe la alte articole ...

Vezi toate comentariile (49)
Comentează