OPINII  »  EDITORIAL ANDREI CRĂCIUN

Importante sunt doar punctele?

Andrei Crăciun
Andrei Crăciun

Articol de - Publicat sambata, 16 septembrie 2023 11:28 / Actualizat sambata, 16 septembrie 2023 11:30

Poate ajungem până la urmă la EURO. Și mai departe? Nimeni nu vede elefantul din cameră?

România e tot mai aproape de EURO 2024. Naționala pregătită de Iordănescu Jr. n-a avut doar noroc (deși e și el o parte, mai exact o parte însemnată, din jocul nostru cel de toate zilele).

A avut și cel puțin doi jucători într-o formă foarte bună, intrând decisiv de pe bancă: Mihăilă și Moruțan. România nu are o echipă semnificativ mai slabă decât Israelul și cu atât mai puțin decât Kosovo. Dimpotrivă, față de Israel, românii sunt mai experimentați.

Generația 2019, tinerii care au reușit, după mulți ani, să ne dea din nou speranțe, s-a maturizat. Nu au ajuns mari fotbaliști, dar măcar - aici n-ar trebui să mai existe dubii - se străduiesc.

Drăgușin mai util decât Chiricheș

România are jucători rezonabil de buni, unii joacă la națională, alții - din diferite motive - mai puțin sau deloc, de la Mitriță la Cicâldău, Ianis Hagi și Man.

În plus, România a dobândit o rigoare defensivă, iar Drăgușin de astăzi e semnificativ mai util decât Chiricheș de astăzi (și chiar de ieri și alaltăieri).

Importante sunt doar punctele?
Radu Drăgușin, în timpul meciului România - Kosovo

Au venit și suporterii aproape de națională și au avut o prestație (au și suporterii prestația lor) bună cu Israel. Și, dacă n-ar fi gogoșile patriotismului de peluză, patriotism prost înțeles și încă și mai prost exprimat, s-ar putea spune la fel și despre meciul cu Kosovo.

Ba chiar și așa, majoritatea publicului a taxat imediat derapajele căpățânilor înfierbântate.

Dar asta e tot ce poate să facă acest cor de urlete: e profund toxic și te scoate în afara civilizației, te trage înapoi. Pentru binele ei, România n-ar trebui să devină toată o peluză.

Și jocul?

Importante sunt punctele, dar nu doar punctele. Și jocul ar trebui să conteze. Iar aici România s-a prezentat rău și, prezentându-se astfel, riscă să o încaseze sever la EURO 2024, dacă va ajunge într-adevăr până acolo. Să spunem, de dragul acestei ipoteze, că România chiar se califică la European. Așa. Și mai departe?

Fotbalul românesc e nereformat. E rămas în urmă. Ar trebui mai mulți sponsori privați serioși. Politici publice mai eficiente. O administrație federală competentă și o ligă profesionistă mai puțin absentă. Baza de selecție trebuie lărgită, sectorul fotbalului juvenil trebuie scuturat de praf.

Fotbal pe vorbe

Iar numărul oamenilor de fotbal care au devenit doar oameni de televiziune e înspăimântător de mare. Ar fi nevoie de mai mulți profesioniști în fotbalul-fotbal, sunt prea mulți în fotbalul-vorbit.

Așadar, chiar și cu o calificare (una la opt ani la un European, cum ne-a obișnuit fotbalul românesc din 2000 încoace) – calificare obținută și așa, pe burtă – problemele vor fi și mâine aici. Și asta e, de fapt, chestiunea. Elefantul din cameră. 


Comentarii (8)
Dino
Dino  •  18 Septembrie 2023, 10:29
Postat de foreverstrong pe 17 Septembrie 2023, 12:44

efectiv nu mai aveam cum sa ratam calificarea. sansele sa faca israel mai mult de un punct din dubla cu kosovo si elvetia iar noi sa nu facem cel putin 6 puncte din dubla cu belarus si andorra sunt de sub 1%. sunt sanse uriase sa fim calificati matematic inca dinainte de ultimele 2 meciuri cu israel si elvetia. pe langa norocul cu grupa,jocul rezultatelor si norocul efectiv din meciurile jucate de noi,avem un noroc fantastic si cu programul asta.

Romania este tara tuturor posibilitatilor, chiar crezi ca le batem asa usor pe Belarus si Andorra? Facem 4 puncte din doua meciuri.

foreverstrong
foreverstrong  •  17 Septembrie 2023, 12:44
Postat de fibra pe 16 Septembrie 2023, 12:48

Desi mi-ar parea rau sa nu ne calificam chiar si asa cu un joc bramburit,nu cred ca batem Belarus,Elvetia,iar Israel ne va scoate din ghete.Chiar si cu Andorra va fi greu.Atunci cum sa sper.Daca ne calificam nu au cum sa spere mai mult decat rugbistii care totusi sunt la Cupa Mondiala.

efectiv nu mai aveam cum sa ratam calificarea. sansele sa faca israel mai mult de un punct din dubla cu kosovo si elvetia iar noi sa nu facem cel putin 6 puncte din dubla cu belarus si andorra sunt de sub 1%. sunt sanse uriase sa fim calificati matematic inca dinainte de ultimele 2 meciuri cu israel si elvetia. pe langa norocul cu grupa,jocul rezultatelor si norocul efectiv din meciurile jucate de noi,avem un noroc fantastic si cu programul asta.

torque07
torque07  •  17 Septembrie 2023, 12:32

domnu Craciun, de mai bine de 20 de ani, la fiecate insucces al nationalei presa sportiva in frunte cu GSP au aratat cu degetul spre ultima problema din fotbalul nostru: selectionerul. Mii de articole in care se critica selectia, mii de articole in care se critica tactica, ba ca trebuia X in locul lui Y, ba ca X nu are ce cauta la nationala, ba ca selectia e facuta pe pile de parca am avea nu stiu ce Messi si Ronaldo in occident si s-au preferat jucatori de la Botosani si Giurgiu. Si permanent era prezenta fraza "demisia selectionerului". Acum, dupa atatia ani in care ati spalat creierul romanului mediu, se mai vede ici si colo cate un articol care spune in sfarsit ca problemele sunt mult mai complexe decat un selectioner foarte pregatit. Nu merge in felul asta. Cum 20 de ani ati dat praf in ochi cu atatea articole sa nu se vada mizeria "de sub preṣ" asa ar trebui sa procedati TOTI acum. Si nu numai cu ce ai scris tu aici. Dar si cu nebagarea in seama a unor oameni care au distrus fotbalul in trecut. Gen Dragomir, Sandu, verii Becali etc. Cat despre FRF intradevar au o misiune si o responsabilitate care in momentul asta nu sunt indeplinite DAAR...Cand spuneti ca in trecut cu Sandu era mai.bine ar trebui sa va ganditi de 8 ori inainte sa sctieti asa ceva. E adevarat ca ne calificam si echipa inca mai juca. Dar in nici un caz di meritul lui Sandu sau Dragomir. Se mergea pt ca.era inca material crescut de PCR. Mai pe şleau, se mergea din inerție. Si atunci se

Vezi toate comentariile (8)
Comentează