OPINII  »  EDITORIAL

Lungul nasului

Articol de - Publicat luni, 03 aprilie 2023 10:36 / Actualizat luni, 03 aprilie 2023 10:39

După cele două victorii lipsite de strălucire, cu Andorra și Belarus, am revenit la oile noastre. Și ce am găsit acasă?

Acasă ne-a așteptat un Rapid-Farul bun, fără să fie orbitor (la fel ca în sezonul regulat), un egal cinstit al giuleștenilor, care merită mereu mai mult, grație tribunei. Superb golul lui Nedelcu, de la Farul (dar cu o floare nu se face primăvară, suntem încă la nivel de zăpada mieilor).

Și victoria Petrolului la Craiova Mititeilor, aflată în derivă. Mititelu va rămâne în istorie ca principalul jucător de alba-neagra cu capul lui Napoli și am mai avut și egalul norocos al Sibiului cu Botoșaniul și Universitatea șchioapă a lui Neluțu Sabău.

Foarte puțin. Cât despre Steaua, remarcabil e doar că a fost ziua lui Duckadam pe 1 aprilie. Cât despre colonelul Talpan – așa armată, așa colonei...

A murit simțul ridicolului

Și ai spune că e totuși imposibil să se umfle tărâța-n "tricolori" după eroica victorie cu Andorra și un 2-1 chinuit cu Belarus (în ultimele minute tremurând dindărătul național).

Cum să mai salte patriotic pipota după șase puncte pipernicite și un gol târziu care ne-a arătat cum stăm – și anume într-o rână? Naivii trăgeau nădejde că mai există un minim simț al ridicolului, al penibilului, al jenantului. Dar uite că nu e așa – lungul nasului a dispărut.

Despre ce vorbim noi aici?

„Băieții noștri” și cei care îi conduc se simt deopotrivă insuficient aplaudați, îndreptățiți să se rățoiască la toți cei care nu-i căciulesc. Era un proverb cu fudulul, care nu e destul până nu e și altminteri. Mai rămâne să ceară marele Alibec statui pentru glorioșii care au răpus Andorra și Belarusul.

Până la vară, n-o să mai auzim de echipa națională, care va reapărea în prim-plan pentru o altă încleștare teribilă cu alde Kosovo. Care n-a putut, iată, să îngenuncheze Andorra, dar noi tot suntem înspăimântați de o națională tânără și măruntă. Despre ce vorbim noi aici? Chiar și Kosovo să ne dea tremurici?

Lungul nasului
Printre cei mai buni la Farul, echipa de club, și la națională, Alibec ilustrează, de fapt, criza fotbalului nostru

Un deceniu și jumătate de nimic

De mai bine de un deceniu și jumătate, România n-a mai bătut pe nimeni care contează în fotbalul mare (a fost, pe vremuri, o victorie relativ norocoasă cu o Olandă delăsătoare). Între timp s-a mers perseverent în jos.

Până și epoca Daum pare retrospectiv o încercare (ratată, desigur) de racordare la modernitate. Bilanțul erei Burleanu rămâne previzibil: zero.

Talentați, capricioși

România nu are încă stil, nu are personalitate, nu transmite încredere. Are însă fotbaliști talentați (deși capricioși), capabili de execuții remarcabile. Golul lui Stanciu cu Belarusul a fost cu adevărat frumos, de generic, așa cum se spunea pe vremuri.

Iar pe bancă are în continuare un mister, o enigmă, un nu se știe cine. În schimb, sus, la birouri, se știe cine și avem motive să regretăm că nu ne-am născut măcar bulgari.

Presiunea și oglinda

Cu toate acestea, mii și mii de oameni nu și-au pierdut speranța și își fac în continuare iluzii că România ar putea, pentru prima dată în anii 2020, să participe la un turneu final. Fie el și unul european, gonflat, la care nu vor ajunge San Marino și alte câteva țărișoare.

Românii, de fapt, le suflă-n pânze. Iar copiii răsfățați ai unui fotbal debil nu suportă nici presiunea oglinzii și ar vrea o imagine contrafăcută.

„Tricolori mici” și manele

E suficient de caraghios că am ajuns până la a ne teme în fotbal de Kosovo și Israel, care luate împreună n-ar trebui să ne ajungă nici până la brâu. 

În plus, toată lumea se ceartă cu toată lumea, se face, vorba aceea, mult zgomot pentru Cîrjan. Și pentru Stoichiță. Pentru "tricolorii mici", mici și manele.

Între timp...

Și, între timp, fotbalul românesc e pe jumătate îngropat. Se joacă lăutărește, după ureche. Parcă și frații noștri basarabeni progresează mai iute la jocul cu balonul rotund. Și mai vine și un cipriot licențiat care a trecut cândva prin Vaslui la curtea patronului și amănuntul chiar e luat în serios (păcat că n-a venit țârcovnicul bulgar, fostul fundaș...).

Iar pe teren - am văzut. Atât că nu prea e mare lucru de văzut.


Comentarii (13)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  05 Aprilie 2023, 17:45

...da ,domnule torque07 un comentariul mai echilibrat ...imi dati si mie voie sa am si eu pareri asa proaste cum le considerati dvs ...dar sunt ale mele ...daca batem in Kosovo incepem sa contam in Europa ...de ce ?...findca batem echipele clasate mai jos decat noi ...daca facem egal ...nu e bine ...eu stiu ca avem jucatori buni ...care pot sa ne califice la Euro daca Edy stie sa i motiveze ...la noi la Ro nu rezista antrenori straini ...ce ti venii cu antrenori foarte scumpi ?...cine i plateste ?...eu chiar cred ca Edy poate sa obtina 9 puncte din primele trei jocuri de aceea o sa ma bucur dupa victoria din Kosovo ...ti as mai scrie cum este cu atacul la persoana, cu aberatiile ...dar ma opresc aici ...Sa ai o zi buna ...

torque07
torque07  •  04 Aprilie 2023, 15:18
Postat de ionescugeorge77 pe 04 Aprilie 2023, 13:35

Nu te duce capul pe tine torcator de 07 ...Eu vreau ca nationala noastra sa conteze in Europa...de aceea trebuie sa ia 9 puncte din primele trei jocuri ...cu 6-7 puncte nu faci nimik torcator prost ...ai sa vezi ...dar daca ia 9 puncte sa continuie Edy ...inseamna ca a invatat meseria de selectioner ...pana acum ne a dus pe locul 4 din 4 posibile ...vorbeste frumos ca nu esti tu destept si noi prosti ...decand n ai mai vazut un meci pe viu ?..,.si atunci ?...cum vrei sa fi langa echipa ?...din spatele tastaturii ?

Am vorbit cat se poate de frumos. Daca te-ai ofensat e problema ta. Vad ca tu ataci personal...in fine. O nationala sa conteze in Europa??? :))))) repet...ai vazut ce jucatori avem? Ai vazut ce campionat intern avem? Cu asa material vrei sa contezi in Europa???? Fi realist mai Ionel. Bucura-te de doua victorii legate ca nu se stie cand o sa mai vezi. Daca mai vin inca 3 puncte, foarte bine. Daca nu asta e. l-ai vrea pe Klopp? Pe Guardiola? Cand materialul e asa cum e...poti sa aduci pe cine vrei tu ca rezultatul nu se schimba. Si daca iei inca 3 puncte de la Kosovo o sa contam in Europa? :))))) Interesanta gandire. Daca luam 3 puncte urmatorul meci, sa ramana Edi. Daca nu, demisia...si mai interesanta gandire..offf nu ma dau destept dar cand vad aberatii de astea ma simt....bine. Tocmai ce ti-am zis cum sa fi langa echipa mai Georgica. Pe langa mersul la meci pe viu cum zici tu, si printr-un simplu comentariu, printr-un mesaj.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  04 Aprilie 2023, 13:35

Nu te duce capul pe tine torcator de 07 ...Eu vreau ca nationala noastra sa conteze in Europa...de aceea trebuie sa ia 9 puncte din primele trei jocuri ...cu 6-7 puncte nu faci nimik torcator prost ...ai sa vezi ...dar daca ia 9 puncte sa continuie Edy ...inseamna ca a invatat meseria de selectioner ...pana acum ne a dus pe locul 4 din 4 posibile ...vorbeste frumos ca nu esti tu destept si noi prosti ...decand n ai mai vazut un meci pe viu ?..,.si atunci ?...cum vrei sa fi langa echipa ?...din spatele tastaturii ?

Vezi toate comentariile (13)
Comentează