OPINII  »  EDITORIAL

Problema Răzvan Marin și viitorul lui Rădoi

Articol de - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 09:22 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 09:58

Când a primit legătura din regie, reporterul ProTV era pregătit să deschidă subiectul crizei Covid, iar bărbatul cu privirea întunecată aflat în fața lui reprezenta interlocutorul ideal. Cu Ianis Hagi depistat pozitiv, Răzvan Marin fusese contact și suspect. 

Pentru câteva ore, până când testele au ieșit negative, prezența lui în meciul de la Skopje a fost incertă. 

Reporter: Ai fost aproape să nu joci în meciul ăsta. Au fost niște momentele grele pentru tine?

Minunat formulată, întrebarea a căpătat alt sens decât cel intenționat. A lovit imediat în punctul sensibil al fotbalistului îmbrăcat în trening. Descărcarea a fost electrică: „Normal că nu sunt mulțumit să vin la echipa națională și să joc doar un meci cu Liechtenstein. A fost decizia selecționerului și merg mai departe”. 

Uimit și el de răspuns, Adrian Costeiu a încercat să-i explice internaționalului român că era vorba despre Covid, dar ochii plini de fulgere au semnalizat clar că Marin voia altă temă, cu adevărat sensibilă pentru el: „Aaa, nu, am fost destul de liniștit din punctul ăsta de vedere (n.r. - suspiciunea de Covid)”. 

Odată activat, jucătorul „a ventilat” în direct toată frustrarea acumulată stând pe banca de rezerve în meciurile cu adevărat importante de la Reykjavik și Skopje: „Sunt supărat și pentru rezultat, dar și pentru faptul că n-am jucat mai mult în aceste meciuri. Nu mi-a spus nimeni nimic, sunt destul de nervos și supărat și nu vreau să vorbesc mai multe. Merg la echipa mea de club să fiu liniștit, să joc și pe poziția pe care dau cel mai bun randament”.

În două minute, cel mai bine cotat fotbalist al naționalei României a reușit să aprindă fitilul care amorsează un butoi cu pulbere. Mirosul de praf de pușcă a ajuns rapid în sala de conferințe învecinată unde Mirel Rădoi nu a putut mima un calm esențial într-o astfel de criză: 

„Ce a spus Răzvan?! Părea sau este nemulțumit? Așa v-a spus dumneavoastră? Eu, dacă am o problemă cu un jucător, nu vin s-o discut în fața dumneavoastră. Întâi, trebuie să discut cu el, apoi o să răspund”.

Marin, victima echilibrului tactic al lui Rădoi?

Dincolo de interesul generat de o polemică în interiorul naționalei României, declarația dată lui Costeiu deschide o discuție mult mai importantă: este valorosul Marin o victimă surprinzătoare a echilibrului tactic la care pare să fi ajuns selecționerul Mirel Rădoi? 

Problema Răzvan Marin și viitorul lui Rădoi
Mirel Rădoi și Răzvan Marin

De la instalarea sa, Rădoi a preferat două sisteme de joc: un 4-1-2-3, cu un închizător - care să acopere zona dintre linii - și doi interi, și un 4-2-3-1, cu doi închizători care au fost mai mereu Răzvan Marin și Nicolae Stanciu. 

Niciunul dintre cei doi nu este, însă, număr 6 de meserie, astfel că în al doilea sistem punctul de greutate al echipei a fost mutat mai mereu spre poartă adversă, în timp ce în fața fundașilor a rămas deseori un teren al nimănui, neacoperit, numai bun pentru atacurile echipelor adverse. 

În schimb, în meciurile în care Răzvan Marin a fost încercat în 4-1-2-3 pe postul de închizător clasic, România a pierdut de trei ori, 0-1 cu Austria, 2-3 în Armenia și 0-1 în Anglia, și a câștigat doar cu Liechtenstein (2-0). 

Poziția nu-i convine deloc fotbalistului de la Cagliari, al cărui profil e mai apropiat de ideea de mijlocaș box-to-box. A-l pune pe Marin să distrugă înseamnă să-l expui riscurilor unei meserii pe care nu o stăpânește la perfecție și să-i anulezi mare parte din urcările lui în forță înspre careul advers. De aceea - și o spune și el în declarația de la ProTV - , poziția de la club, aceea de inter, îi dă liniște. 

Prin apariția surprinzător de sigură a închizătorului Nedelcu în echipa mare a României la victoria din Islanda de joia trecută, Rădoi pare să fi găsit o soluție pentru o problemă, însă a creat o alta. 

Automat, lui Răzvan Marin îi mai rămânea poziția de inter, alături de Nicolae Stanciu, un jucător cu un profil chiar mai ofensiv decât al mijlocașului de la Cagliari. Doar că Marin a rămas pe bancă la Reykjavik. Titular a fost Cicâldău. 

„M-a mirat că Rădoi nu l-a folosit pe Răzvan Marin titular. Să fim bine înțeleși. La ora asta, Răzvan Marin este cel mai important jucător al țării. Joacă la cel mai înalt nivel și joacă. Nu poți să compari Serie A cu Cehia sau cu Belgia. E un titular cert la Cagliari, nu s-a făcut de râs, are deja al doilea sezon în Italia. Are 25 de ani, acum intră în maturitate sportivă. Nu poate să lipsească de la națională, nu avem o națională atât de bună încât să ne lipsim de un titular din Serie A”, a declarat Marcel Pușcaș la GSP Live, în dimineața meciului cu Macedonia. 

Pentru președintele lui FC U Craiova era de neconceput ca Marin să fie rezervă și la Skopje, însă Rădoi a repetat decizia din Islanda. Alături de Stanciu, pe postul de inter a apărut tot Cicâldău, iar Marin a rămas pe dinafară până în minutul 62. 

În absența unei explicații clare, singurul argument logic pare a fi că în noua interpretare tactică a selecționerului Rădoi mijlocașul central Cicâldău oferă mai multă protecție apărării decât mijlocașul central Răzvan Marin. În încercarea de a găsi un echilibru unei echipe care a părut până acum teribil de vulnerabilă, selecționerul demonstrează că e dispus să-l sacrifice tocmai pe fotbalistul care joacă bine la cel mai înalt nivel european. 

E o decizie corectă? 

Fără gol primit, cu Marin pe bancă

În trei meciuri, România nu a primit gol, lucru care nu s-a mai întâmplat în mandatul ofensivului Rădoi. Însă, în timp ce naționala a luat 4 puncte în două deplasări grele, Marin se frustra pe banca de rezerve. Cum influența sa în vestiar este considerabilă, nemulțumirea lui riscă să producă un sistem de alianțe care să adâncească tensiunile din lot. E ultima problemă de care are nevoie acum Rădoi.

„Vom vedea în octombrie ce se va întâmpla, acum mă voi gândi doar la echipa de club”, a spus Marin în interviul tensionat de miercuri seară. Vorbele lui par să ascundă și o amenințare voalată pentru selecționer înainte de meciurile de luna viitoare în care România își joacă o mare parte din șanse în dubla cu Germania și Armenia. E clar că Răzvan Marin va veni acum la lot cu așteptarea că va fi titular, iar presiunea e toată pe Rădoi.

Totuși, dacă selecționerul va avea rezultate bune în următoarele două jocuri, problema Răzvan Marin va ieși de pe agendă, indiferent dacă jucătorul va fi sau nu titular. În cel mai rău caz, păstrarea pe bancă îl va frustra și mai tare, dar Marin se va gândi de două ori înainte de a mai ieși în public cu nemulțumirea sa. O echipă în formă are întotdeauna o imagine mai bună decât un fotbalist frustrat că nu joacă. 

Mai serioasă se anunță situația în cazul nedorit al unor meciuri proaste. Dacă va fi titular, Răzvan Marin va deveni și el o țintă importantă pentru critici, care-i vor aminti interviul generator de tensiune de după meciul de miercuri seară. 

Dacă, însă, Rădoi îl va ține iar pe bancă pe jucătorul lui Cagliari, toată furia publicului se va descărca asupra selecționerului. Cu șansele pentru baraj compromise și cu un jucător cheie ostilizat, Rădoi va fi mai aproape ca oricând de demitere.

Indiferent de deznodământ, problema Răzvan Marin e o formă de disecție cu public a meseriei de selecționer. Pus sub mare presiune de rezultate, disperat în căutarea unei soluții pe un post esențial care-i poate stabiliza echipa și tras la răspundere de un jucător important, Rădoi are o marjă milimetrică de eroare. 

Marea încercare a carierei sale de antrenor abia acum începe.


Comentarii (6)
melcul_furios
melcul_furios  •  10 Septembrie 2021, 14:24
Postat de alenb pe 10 Septembrie 2021, 10:58

Mai lasati-ma cu marea “valoare” marin, a ajuns si pispiriu asta mare valoare. Vezi Doamne joaca la Cagliari si nu poate sa lipseasca :)). Si cine e Cagliari asta de nu poate sa lipseasca? Ianis joaca la Rangers, Cicaldau si Morutan la Galata, Stanciu la Slavia, echipa pe care ati laudat-o la greu, avem o nationala de senzatie, le dam 4-0 la nemti :))). Acuma, serios vorbind, dupa mintea voastra de presari, daca si Marin e mare fotbalist si nu poate lipsi ce sa mai comentez.. Am ajuns ca o tentativa de fotbalist precum Marin sa il traga de barbita pe selectioner si presa sa-i dea greutate lui Marin? Nu vroiati voi inchizator clasic si sa nu mai primim goluri? Acuma in loc sa-l puneti la punct pe mucosu de Marin, ii cautati loc in echipa?

Hai sa fim realisti - daca nu ai nevoie de un jucator nu il convoci. Nimeni nu poate sa justifice numarul urias de jucatori rulati de Radoi la nationala si de ce nu are un schelet solid al echipei, de ce mereu sunt alti jucatori, alta strategie. Nu ai cum sa construiesti o echipa asa.

574076216426494
Viorel Pavel  •  10 Septembrie 2021, 12:54

Credeti , după experienta dvs de jurnalist sportiv, ca Nicolae Stanciu sau Alex Cicaldău nu ar fi titulari la "marea echipă" Cagliari ? Cei doi nu ar face faţă în Serie A, la Cagliari ?

fibra
fibra  •  10 Septembrie 2021, 12:39

Iata ca si "disciplinatul echilibratul" profesionist Razvan, isi arata adevaratul caracter.Nici el ca cei mai multi "colegi" vin la nationala doar pentru ei personal.Wow!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează