OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Drumul de la Edi-dronă la antrenorul anului

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 20 decembrie 2023 14:01 / Actualizat miercuri, 20 decembrie 2023 14:51

Dacă selecționerul nu ar fi câștigat în Ancheta Gazetei, de-abia atunci însemna că e ceva în neregulă cu noi

Frumos mesajul lui Edi Iordănescu după ce a aflat că a câștigat trofeul "Antrenorul anului" în Ancheta Gazetei. Frumos atât în privința conținutului, cât și a stilului. Zici că e mâna unui profesionist al scrisului, fără ironie. Cred că și mai frumos era dacă selecționerul accepta să își transmită gândurile printr-un mesaj video, și nu printr-o scrisoare, abandonând ideea de a "nu mai avea prezențe în media, deoarece a primit prea multe solicitări din partea acestor instituții". Mă rog, e în situația care îi permite să se mai și alinte.

Fotbalul nu e știință. Dar nici ruletă

Calificând naționala la Euro 2024, Iordănescu Jr. era, de fapt, unicul candidat la trofeu. Cu tot respectul pentru Gheorghe Hagi, Laszlo Boloni sau Răzvan Lucescu. Linia trasă după parcursul României în preliminarii arată un parcurs impecabil, corolarul fiind acel "0" la rubrica înfrângeri. Cifrele și numerele din statistică nu cuprind jocurile mai slabe ori norocul. Fotbalul nu este știință, dar nici ruletă. Este o activitate care presupune pasiune, competență și muncă, la care trebuie să fii pregătit să primești pe poziție viitoare pasa din partea norocului.

Metoda eliminării factorilor perturbatori

Edi stăpânește primele trei capitole (pasiune, competență, muncă) și, asemenea tatălui său, strălucește la ultimul. O spun admirativ, nu peiorativ. Nu există incompatibilitate mai mare în fotbal decât ghinionul. Dincolo de sanctuarul iconițelor, Edi este însă un om care a știut ce are de făcut. Luată în derâdere, inclusiv de noi în presă, unitatea grupului s-a dovedit motorul care purtat caroseria nu foarte atrăgătoare spre un turneu final după 8 ani de absență. Când ai un lot de 2 și 3 stele, când majoritatea componenților acestuia evoluează la cluburi de categorie B și C, te bazezi pe disciplină asumată și camaraderie sinceră. Pentru ca grupul să funcționeze este nevoie să elimini elementele perturbatoare. Fitiliștii, năzuroșii, "comentatorii". Gen Mitriță, Ivan. A naibii coincidență, ambii de la Craiova domnului Rotaru, unde răsfățul a devenit marcă înregistrată!

Drumul de la Edi-dronă la antrenorul anului

Spre o probă de demnitate fotbalistică

Prin disciplină și forță a grupului se poate distila, cred, și un stil de joc. Sau măcar o schiță a acestuia. Ar fi pasul următor în definirea profesională a antrenorului anului. Participarea naționalei noastre la Euro nu trebuie să fie un act de prezență, ci o probă de demnitate fotbalistică. Ironizat și acuzat de snobism de-a lungul anilor din cauza, de fapt, datorită, insistenței de a folosi tehnologia în pregătirea partidelor și studierea adversarilor (mai țineți minte sintagma "Edi-dronă"?), selecționerul are acum un atu tocmai în asta. Coabitarea ireproșabilă cu noile mijloace de decriptare a jocului. Deși unii încă mai suspină după antrenorii cu biciul în mână.

Vaccin contra invidiei

Orice va face, Edi Iordănescu rămâne și băiatul lui tata. Cu avantaje și dezavantaje. Câți mai au însă tupeul acum să țipe că Edi a fost numit la națională pe bază de relații politice? L-a ajutat totuși în cariera de antrenor numele tatălui? Bineînțeles. Dar ce era să facă, să se dezică de numele lui? Nu probabil, ci sigur, calificarea la Euro i-a oferit certificatul de imunitate pe care nu ți-l dau zeci de doze de vaccin contra invidiei celor din branșă. De acolo vin strâmbele/contestările, nu din media. Ca dovadă, Edi Iordănescu a fost votat masiv de ziariștii Gazetei în Ancheta de final de an și mai modest de antrenorii și căpitanii formațiilor din prima ligă.

Profită de premiu, Edi, îl meriți! Profită de moment, pentru că succesul și faptele bune sunt marfă perisabilă. Și o rugăminte: încearcă să nu te blazezi! Iar peste ani, la o altă anchetă, să nu ne dai cu premiul în cap ca domnul Lucescu, excedat de atâta glorie. Deși, la cum merg lucrurile, peste ani Gazeta s-ar putea să fie o amintire.


Comentarii (22)
sion1001
sion1001  •  21 Decembrie 2023, 11:52
Postat de sion1001 pe 21 Decembrie 2023, 10:42

aritmetica simpla: antrenorii si capitanii formatiilor din prima liga sint 36 (18 plus 18)! in redactia gsp sint 42 (45 minus plecatii tolontan si tzepelin, cu udrea- care pleaca din ianuarie-dar fara ioanitoaia, care nu mai voteaza din motive arhicunoscute! 42 (ordin pe unitate!) minus 36 fac 6 (sase)! FAC ***!

domnisoarelor moderatoare de comentarii! mai, Ioana! daca prenumele *** e vulgar sau jignitor, inseamna ca generalul Iordanescu isi insulta fiul in fiecare declaratie data presei! despre acesta! din urma! am retinut faptul ca maestrul Craitoiu m-a atentionat ca, in redactie, mai sinteti 47! cu drept de vot! n-aduce anul ce-aduce ceasul: stiu un elvetian, cam bulgar, care are alta aritmetica in cap si care, probabil, va mai lasa sa va bucurati (doar) de sarbatori!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sion1001
sion1001  •  21 Decembrie 2023, 10:42
Postat de zb59 pe 20 Decembrie 2023, 18:42

“ Edi Iordănescu a fost votat masiv de ziariștii Gazetei în Ancheta de final de an și mai modest de antrenorii și căpitanii formațiilor din prima ligă”. Este simplu: cei amintiti de tine mai au ceva tangenta cu fotbalul si le este usor sa recunoasca un 1mp0st0r si unul al carui singur merit este ca il cheama ca pe generalul casheta! Pe cand voi astia, “specialisti” (in toate) de la gsp sinteti paraleli cu fenemenul. Macar de ati fi niste jurnalisti impartiali! Far plateste prea bine nea jiji, nea puiu, etc!:))

aritmetica simpla: antrenorii si capitanii formatiilor din prima liga sint 36 (18 plus 18)! in redactia gsp sint 42 (45 minus plecatii tolontan si tzepelin, cu udrea- care pleaca din ianuarie-dar fara ioanitoaia, care nu mai voteaza din motive arhicunoscute! 42 (ordin pe unitate!) minus 36 fac 6 (sase)! FAC ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

danglumetu
danglumetu  •  21 Decembrie 2023, 06:49

ancheta inutila, toti comentacii au anticipat victoria lui edi, numai gspistii, ba! urmat de comentarii, sfaturi, bla, bla, stiuti si nestiuti ''eroi'' sint par5erologi cu solda! si stati asa, artileria grea inca n-a comentat! atunci sa te tii!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează
Close