OPINII  »  EDITORIAL

De ce a fost înjurată Cristina Neagu?

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2023 13:39 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 13:48

Pentru că e voie. Pentru că doar ne prefacem că luptăm împotriva violenței. De ce meciul de la “Polivalentă” nu a fost suspendat ca Sepsi-U Craiova?

Cadrul

Trăim în țara în care președintele celui mai mare partid politic nu vede nicio problemă că un ministru de-ai lui sună "o colegă" în crucea nopții și îi face avansuri sexuale. 

Domnul președinte de partid îi recomandă doamnei să meargă să facă plângere la poliție dacă s-a simțit ofensată. Dar cum s-ar fi putut simți ofensată doamna de atenția pe care un bărbat cu câteva pahare la bord și, printre altele, ministrul muncii i-a acordat-o la ceas de taină? 

"Despre ce victimă vorbim?" și-a încheiat președintele de partid dialogul cu ziariștii de la Libertatea, scărpinându-se în barbă ca un înțelept.

Acțiunea

Chiar așa, despre ce victime vorbim? Despre Cristina Neagu măscărită de galeria din Giulești din primul până dincolo de ultimul minut al derbyului CSM-Rapid? Fandoseală! Ce, bă, nu poate să-și astupe urechile și mironosița asta? 

Și, la fel ca doamna de la PSD, sigur a făcut ea ceva de a provocat hormonii masculini. O privire cu subînțeles, ceva acolo tot a fost. Că așa sunt ele, și-o caută și pe urmă se dau victime.

De ce a fost înjurată Cristina Neagu?

Motivul

Cum adică, cea mai frumoasă galerie din România, aceea care nu a fost nici membră de partid și care-i peste tot acasă, aceea care mai nou i-a fascinat pe Rafael van der Vaart și pe Estavana Polman, să fi strigat obscenități către o jucătoare din echipa adversă? 

Dar și dacă s-a întâmplat că băieții au apelat la folclorul autentic al tribunei de la fotbal, au avut ei un temei. Au fost provocați. Bunăoară, nu puteau trece peste faptul că Neagu este suporteră a FCSB-ului și se tot afișează pe la meciurile echipei lui Becali. Nu-i de ajuns să fie taxată?

Murdăria

Cristina Neagu a continuat să fie înjurată și la interviul de după meci. Înjurată "copios". Vedeți ce frumoasă e limba română? Ce sensuri profunde are sintagma asta: să fii înjurat copios. Sau, încă mai golănesc, să îți umple frigiderul galeria. Literatură în stare pură. 

În ploaia de obscenități, Cristina a vorbit la microfon, încercând să își păstreze cumpătul. "Ei nu înseamnă absolut nimic. Pentru mine nu este dureros." Ba este, dragă Cristina, nu au cum să nu te murdărească lăturile aruncate din tribună. Și fecale, uneori la propriu. Nu ai cum să nu verși când pute a violență.

Didactic, concluzia

Cristina Neagu este unul dintre puținii sportivi de dimensiune globală ai României. Încă este. Dar nu pentru că este ce este nu merita să fie înjurată. Nimeni nu merită, de la cea mai tânără junioară până la una dintre cele mai mari handbaliste din lume. Niciun sportiv, niciun om care muncește. Niciun om nu merită așa ceva. 

Dar avem ce cultivăm, ce tolerăm, ce încurajăm prin tăcere. Semănăm violență, o udăm, o plivim și o privim, avem violență.

 Previzibil, violența de la fotbalul plin de bube a migrat către alt sport. Azi la handbal, mâine la baschet, poimâine la rugby. Nu există cordon sanitar pentru o asemenea boală.

Penal

De ce nu a fost suspendat definitiv meciul din Sala Polivalentă de domnii arbitri? Cu ce au fost mai grave scandările xenofobe de la Sepsi-U Craiova față de obscenitățile strigate Cristinei Neagu la meciul CSM București-Rapid? 

Aici ar trebui un răspuns prompt din partea FRH. Că tot sunt foști arbitri acolo. De ce nu?, și o reacție a Jandarmeriei ar fi de așteptat. Este ceva cu incidență penală în episodul cu pricina, nu doar o banală tulburare a liniștii publice.

Și ia să vedeți justificări acum! Și nuanțe, capitol la care suntem campioni mondiali. Ca tacâmul să fie complet, deja mediul online s-a umplut de alte zoaie la adresa Cristinei. 

Înapoi în peșteri! Ba nu, oamenii din peșteri vânau animale sălbatice, cultivau pământul, apoi pictau. Descopereau focul. Ăștia de acum sunt altceva.


Comentarii (81)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  24 Februarie 2023, 23:33

Nu, bre, trăim în țara în care președintele iese și fraternizează cu mulțimea/prostimea care dădea puncte-puncte partidului de la guvernare ales democratic și care făcuse un program care deranja stăpânii României. În țara în care un presupus filosof, posesor al celei mai performante edituri de stat primite cadou de la un alt filosof răsfățat, aplauda acea obscenitate, catalogând-o drept slogan politic, nu înjurătură. Țara în care un lălăitor, presupus cântăreț într-un Taxi, zbiera pe scenă același mesaj la adresa PSD-ului. Țara în care un concert al rockerilor de la Sibiu era ticsit, între zdrăngăneli, cu aceleași imprecații. Așadar, președintele, filosofii, cântăreții și alți 'telectuali de mucava se simt confortabil în lumea de jos, iar noi pretindem civilizație printre băieții cavernelor. Nu e cam penibil?!

flob
flob  •  24 Februarie 2023, 08:49

Justițiarule, un articol despre rasismul din sala de sport? Sau asta este permis?

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  23 Februarie 2023, 19:50

Cum "de ce"? Pentru ca ai Rapidului sunt cei mai curajosi si viteji, cei mai curati si cei mai discriminati. Ei niciodata nu sunt de vin, ei niciodata nu incita la tulburari, ai zice ca sunt calugari de pe Muntele Athos. Iar voi, presarii (da, stiu, in jargon inseamna cu totul altceva dar nu asta vreau sa spun), ii mediatizati cu blandete in loc sa dati cu ei de pamant. Pe de alta parte, va inteleg atitudinea, ca nici cu GSP nu mi-e rusine, de cand s-a transformat din ziar de sport intr-un Can-Can mai spalat dar la fel de dezagreabil. De exemplu, "articolele" scrise cu zel de Andra Mocanu. Sper macar ca o platiti bine pentru cat se injoseste, cu sau fara abnegatie. Macar i-ati promis un post mai serios dupa ce trece junioratul?

Vezi toate comentariile (81)
Comentează