OPINII  »  EDITORIAL

Am dreptate ori greșesc?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 14 septembrie 2023 16:28 / Actualizat joi, 14 septembrie 2023 16:54

Component al așa-zisei Generații de Aur, fostul mare internațional Ionuț Lupescu, 74 de selecții, a înaintat zilele astea o propunere menită să revoluționeze SuperLiga. În sensul în care aceasta să se desfășoare pe parcursul unui singur an calendaristic. Să înceapă în martie și să se termine în noiembrie, adică să evite lunile de iarnă în care multe terenuri devin impracticabile.

Întrucât Ionuț a acumulat o vastă experiență în domeniu, căci a activat ani în șir ca director general în FRF, dar și ca director tehnic la UEFA, vocea lui nu trebuie ignorată. Omul știe ce vorbește, nu bate câmpii. Merită ascultat și pentru că e bine intenționat, vrea progresul fotbalului.

Constatând că echipele noastre au părăsit in corpore actualele cupe continentale, ba și eliminate de adversari modești, Lupescu susține, sau măcar pune în discuție, un format care le-ar permite acestora să abordeze pregătite mai serios, cu meciuri în picioare, sezonul internațional. Echipele de club și, de ce nu?, naționala.

Situație în care formațiile din România n-ar mai intra în preliminariile CE direct din vacanță, înțelegeți ce vreau să spun. Din contră, ele ar fi rodate, mai omogene. Atât că exemplul furnizat de Ionuț, cum că din această pricină a pierdut Farul "dubla" cu Sheriff Tiraspol, nu servește argumentației.

Într-adevăr, există ligi din sistemul primăvară-toamnă, cel sugerat de "Kaiser", cu reprezentante ce continuă, surprinzător, în grupele continentale. Cele din Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Kazahstan și chiar Feroe. Nu-i însă cazul Moldovei, deci nu-i nici al lui Sheriff. Până la urmă, competițiile respective sunt dominate, nu de ieri de azi, de echipele din Top 5, campionate care se dispută toate, fără excepție, în același regim cu SuperLiga. Că acolo sunt alte condiții n-are rost să mai discutăm. Sunt.

Am dreptate ori greșesc?

Să convenim însă că schimbăm și noi. În teorie e simplu, dar în practică? Aici lucrurile se complică și nu prea văd în ce mod se vor rezolva problemele. Chiar nu văd deloc.

Concret, în anul de tranziție, în care se va juca doar 6 luni, cum se va încheia sezonul și cine va ajunge în Europa? Ce criterii se vor folosi și ce formații se vor înscrie? Se va transforma Cupa României în campionat sau ce?

Dacă introduci în SuperLigă formatul lui Lupescu, ce se va întâmplă cu celelalte eșaloane, care nu beneficiază, precum L1, de instalațiile de nocturnă necesare pentru organizarea partidelor în miezul verii? 

O altă întrebare la care e greu de răspuns, chiar imposibil, e cine, când și cum va promova în anul de sacrificiu? Vei încheia Liga 1 în 6 luni, dar ce vei face cu L2 și L3, le vei scurta și pe ele?

Ideea nu-i nouă. Ionuț a vehiculat-o și în perioada petrecută la FRF, când aceasta, deși sprijinită la nivelul conducerii, n-a prins. Sunt convins că nu va prinde nici acum. Asta pentru că, fără a epuiza lista motivelor, propunerea pare de neaplicat. Am dreptate ori greșesc?


Comentarii (54)
parpalache
parpalache  •  17 Septembrie 2023, 13:18

Bine,bine-la modul general-la noi toate propunerile(bune),sunt...„de neaplicat”!Din motive variate și nu toate țin de noi!

parpalache
parpalache  •  17 Septembrie 2023, 13:13

Intr-adevar-pâna nu schimba sistemul și in cele 5 campionate„de top”-ca sa putem inscrie și noi echipe in competițiile europene(de ce le-om mai fi inscriind(?!),n-are rost sa ne complicam!Dar Lupescu a fost și jucator in Germania-la Bayer Leverkusen-in anii 90--și „știe ce vorbește”-pentru ca exact in perioada ai-a jucatorii din Bundesliga au declarat greva generala- cerând campionat...primavara- toamna!Pentru ca Germania are ierni la fel de aspre ca in România!Iar greva nu s-a incheiat, decât dupa angajamentul federației de acolo(plus autoritați locale),ca toate stadioanele vor fi acoperite și incalzite!

stefg
stefg  •  16 Septembrie 2023, 19:59

Jucatorii nostri nu sunt pregatiti fizic. Nu conteaza cum se joaca. In loc sa se planga de vant, sau ca e terenul inclinat sau ca nu s-au aliniat astrele, ntrenorii ar trebui sa-i alerge mai mult si sa se alinieze la standarde moderne de pregatire fizica, psihica, alimentatie si recuperare.

Vezi toate comentariile (54)
Comentează