OPINII  »  EDITORIAL

Djokovici infractor?!

Articol de - Publicat joi, 06 ianuarie 2022 15:00 / Actualizat joi, 06 ianuarie 2022 15:00

Decizia autorităților de la Antipozi de a-i interzice liderului ATP să intre în Australia pentru a-și apăra titlul la primul turneu de Grand Slam din 2022 continuă să preocupe opinia publică internațională. Dar și s-o divizeze. 

În timp ce așteaptă, pentru luni, verdictul instanței într-un hotel de carantină din Melbourne, Djokovici nu poate fi acuzat c-ar fi încercat să le forțeze mâna gazdelor.

Nici vorbă, din moment ce primise acceptul organizatorilor că va fi lăsat să joace la Australian Open fără să fie vaccinat. Ci în baza unui act medical, să-l numim scutire, pe care-l invocă toți, deși nu l-a văzut nimeni din presă! Care fie e un certificat ce atestă trecerea prin boală în ultimele 6 luni, fie avertizează că vaccinarea i-ar face rău campionului. I-ar produce reacții nedorite.

Din păcate, șefii turneului nu s-au pus de acord cu oficialitățile. Nici cu cele din statul Victoria, a cărui capitală e chiar la Melbourne, nici cu cele federale, de la Canberra. 

Vorbind aceeași limbă, guvernanții au considerat scutirea prezentată de Djokovici ca insuficientă, neconvingătoare din punct de vedere medical. În consecință, nu i-au acordat megastarului sârb viză de intrare. Sau i-au retras-o.

Sosit miercuri seara la 23:30 pe aeroportul Tullamarine după un zbor ce a durat, cu escală la Dubai, o zi întreagă, Djokovici s-a trezit luat la întrebări de ofițerii serviciului de imigrare. Interogatoriul a ținut, vă vine să credeți?, toată noaptea! Peste 8 ceasuri, de parcă liderul mondial al tenisului, de 9 ori câștigător la Australian Open, era vreun răufăcător celebru, dat în urmărire generală!

Djokovici infractor?!
Novak Djokovic

Inițial, i s-a confiscat telefonul mobil. Drept pentru care, închis într-o cameră păzită de doi polițiști, n-a avut voie să comunice cu nimeni. După insistențe, i s-a înapoiat celularul și, între altele, l-a sunat însuși președintele țării, Aleksandar Vucici. Care l-a asigurat, emoționantă această solidaritate a vecinilor despre care am mai scris, de sprijinul său și al tuturor sârbilor.

Evident că lui Djokovici nu i se poate reproșa nevaccinarea. Așa ceva privește pe fiecare. Opțiunea e strict personală, nu vreau să deschid o discuție ce nu s-ar termina niciodată. Fiecare gândește și procedează cum crede de cuviință.

Totuși, i se poate reproșa ceva. Faptul că n-a respectat regula conform căreia celor neimunizați nu li se permite accesul în Australia pe perioada pandemiei. Indiferent cine sunt și cum îi cheamă. Bună ori nu, orice regulă trebuie respectată, nu încălcată. 

Numai că de aici până la modul în care, asemenea unui infractor, a fost tratat cel mai bun tenismen din lume rămâne un drum pe care nimeni n-ar trebui să meargă. Un drum înfundat.

Poate că soluția era ca Djokovici să fie testat înaintea fiecărui meci, dacă ieșea negativ, să joace, acum e prea târziu pentru așa ceva.

De observat însă că dintr-un tip aparent favorizat deoarece i s-a promis accesul la turneu fără să fie vaccinat, avantaj ce i-a indignat pe apostolii corectitudinii, iată-l pe Djokovici transformat în victima unei conjuncturi care i-a adus mai multă simpatie decât dac-ar fi triumfat și a zecea oară pe hardul de la Melbourne Park. Să avem răbdare până luni! 


Comentarii (39)
4678522508898770
Ioan Sichet  •  07 Ianuarie 2022, 14:38

Vaccinarea este o treaba personala atata timp cat esti dispus sa joci doar in curtea casei tale. Daca vrei sa joci in curtile altora nu fortezi intrarea, in stilul tau mandru si balcanic (smecheresc). Nu poti sa nu respecti populatia unei tari care s-a vaccinat in proportie de peste 90%, sau poti pentru ca tu esti Nole, mare antivaccinist.

mzm1
mzm1  •  07 Ianuarie 2022, 10:47

Este de neințeles atitudinea lui Djocovici si a staff-ului său! Acceptă si indură cu stoicism umilințe nesfârșite, inclusiv aceea de a locui in acelasi hotel cu transfugii care trec ilegal granița si cer azil in Australia! Desi ar putea pleca imediat de unde a venit, pentru ca nu este arestat. Autoritățile australiene au anunțat clar si răspicat ca sârbul nu este arestat, deci poate părăsi Australia când doreste. Practic, i-au sugerat să plece! Ce-o fi in mintea lui Nole?! Cu fiecare oră care trece creste exponențial ridicolul la care se expune. Dintotdeauna am fost convins că este nu numai un mare jucător de tenis ci si un băiat deștept. Dar constat acum că este numai un mare jucător!

zumuruky
zumuruky  •  07 Ianuarie 2022, 08:16

La cat e de arogant,e lesne de inteles din ce motiv a stat asa de mult la interogatoriu,nu peste tot e ca la in Balcani.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează