OPINII  »  EDITORIAL

O luptă pierdută

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 27 august 2023 15:47 / Actualizat duminica, 27 august 2023 16:13

Indiferent dacă ne place ori nu, trebuie să admitem că fotbalul ironizat până mai ieri ca fiind „al cămilelor” e în plină ascensiune. Continuând pe drumul inaugurat cu Cristiano Ronaldo, Arabia Saudită a băgat adânc mâna în buzunar și numai în această vară a cumpărat vedete în valoare de 600 de milioane de dolari! 

Operațiune finanțată de guvernul de la Riad prin intermediul așa-numitului Public Investment Fund (PIF). Estimat la 786 de miliarde de euro.

Ca atare, înrolându-i pe 8 dintre cel mai bine 10 plătiți jucători de pe planetă, 1. Ronaldo (Al Nassr) cu 200 de milioane anual, 2. Benzema (Al Ittihad) cu 200, 3. Neymar (Al Hilal) cu 100 etc, Saudi Pro League a ajuns să se considere, s-a ambalat însuși CR7, între primele 5 campionate din lume! 

De aici și pretenția ca echipa ei campioană să fie acceptată în UEFA Champions League. Ba și, scria deunăzi Corriere dello Sport, încă din ediția 2024-2025. O asemenea adresă, preciza ziarul italian, s-ar afla deja pe masa forului continental de la Nyon.

Multora însă, inclusiv subsemnatului, aprecierea lui Ronaldo și pretenția Ligii Saudite li se par o exagerare. Chiar o îndrăzneală maximă în condițiile în care 4 cluburi de acolo, Al Nassr, Al Hilal, Al Ahli și Al Ittihad, toate subvenționate prin PIF de către casa regală, dispun de bugete faraonice. 

Ele da, nu însă și celelalte 13 ori 14 (Al Shabab e la mijloc). Acestea nu se scaldă în bani, au bugete cam ca FCSB ori CFR, de unde până unde afirmația lui CR7, hazardată, despre un campionat din Top 5?!

Cele 4 chiar stau pe un munte de aur. Iată, salariile alocate la Man City, campioana Europei, celor 26 de jucători din home squad însumează 240 de milioane de dolari. 

La Barcelona 215, pentru 27 de fotbaliști. Care e situația în deșert? Al Hilal, iau un exemplu, are fond de salarii, la 31 de legitimați, de 300 de milioane, dintre care grosul merge la Neymar. 

O luptă pierdută
Neymar e plătit regește în Arabia Saudită. Foto: Instagram

Calculând că De Bruyne și Haaland primesc cel mai mult la City, câte 24 de milioane anual, peste Lewandowski, recompensat la Barcelona cu doar 21, realizăm că Europa nu începe să piardă lupta cu Arabia, ci chiar a pierdut-o!

De spus că tot ce se întâmplă la Riad, la Jeddah și în împrejurimi urmărește progresul fotbalului. Dezvoltarea lui. Dar nu acesta e principalul scop, care constă în spălarea imaginii actualei monarhii absolute din Saudi Arabia, acuzată de repetatele încălcării ale drepturilor omului. 

Între altele, de asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi în 2018. Aducerea lui CR7 și a celorlalte staruri s-a înscris în operațiunea de "retușare" a portretului familiei Salman, stăpână peste una dintre primele țări producătoare și exportatoare de petrol.

Evident că istoria nu se oprește în loc. Regimul saudit, care a pornit acțiunea de schimbare a imaginii cu golful, dovadă că i-a oferit (fără succes) un miliard de dolari lui Tiger Woods!, mai degrabă invalid după cumplitul accident de mașină din 2021, nu-i obișnuit să rateze vreo țintă. Plătește cât i se cere ori chiar mai mult numai ca să-și atingă scopul.

Altfel zis, să fim pregătiți s-o vedem pe Al Nassr ori pe Al Ahli în UEFA Champions League. Pentru că banul face legea. Din păcate, el decide în orice domeniu.


Comentarii (21)
bimbi79
bimbi79  •  28 August 2023, 15:40
Postat de birdibel pe 27 August 2023, 19:03

Glumețule, de ce tu vezi numai degetul?

Bravo *** ! Esti destept foc, te duce capu...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bimbi79
bimbi79  •  28 August 2023, 15:30
Postat de bozo76 pe 28 August 2023, 07:06

Nea Ovi cand va transferati in Saudia? La Ryad GSP?

LA CAMILE! acolo e bun *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

DanKnx
DanKnx  •  28 August 2023, 09:10

de pe ce loc ar trebui sa plece in clasamentul coficientilor? 56? Sub San Marino si cu doar 3 echipe: campioana in turul 1 UCL, locul 2 si castigatoarea cupei in ECL? Cred ca le trebuie minim 6 ani sa acceseze grupele UCL. E doar o parere. P.S.: nici Kazahstan, nici Israel nu sunt in Europa ... nici multe altele!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează