OPINII  »  EDITORIAL

VAR-ul ca vaccin împotriva pandemiei erorilor

Articol de - Publicat vineri, 10 decembrie 2021 09:12 / Actualizat vineri, 10 decembrie 2021 09:12

Nu te pune cu răul izvorât din tot ce-i bun...

Scriu prins în clinciul a două evenimente la zi: 1. scandalul arbitrajelor din fotbalul german după Bayern-Dortmund 3-2; 2. scandalul arbitrajelor din campionatul românesc, unde se poate discuta despre o teroare a erorilor, de o pandemie - 75 în 18 etape, conform cifrelor oferite de Ovidiu Ioanițoaia. 

VAR-ul apare ca un vaccin obsesiv, nu am posesia - posesia tuturor adevărurilor.

În primul conflict se discută în termeni penali. Arbitrii sunt acuzați cu agumente catalogate juridic ca sancțiuni. Ele sunt numite: bârfă, jignire și defăimare. Halful lui Dortmund, englezul Bellingham, a declarat despre arbitrul care a dictat penalty-ul din finalul fatal al Dortmundului: "La ce v-ați fi așteptat? A mai trântit meciuri!". Se poate lăsa cu proces. E o sancțiune cu amendă și suspendare pentru defăimare. 

Pentru ce? Cum defăimare? Păi, noi o trăim zi de zi! Dar nu-i numai asta, mai e penalty-ul dictat pentru poziția anormală a lui Hummels, dar și acest penalty la un contact Reus - Hernandez.

Scandalul închis de explicații

Cică n-ar fi existat contacte la nivelul picioarelor... Pentru mine, stupefiant e că arbitrul Zwayer a fost lăsat să se explice la TV, cum UEFA nu acceptă! 

Și peste toate, Dress, managerul dispozitivului VAR și membru al diviziei arbitrilor de elită, le-a socotit corecte, confirmând astfel apărarea lui Zwayer. În studio nu a fost prezent niciun Crăciunescu care să-i combată. Scandalul - cum titrează Aurelian Botezatu - s-a închis în 24 de ore...

Ce să mai zici? Orice ai zice, intri la culpa calomniei. Ei sunt foarte ai dracului cu afirmațiile sancționabile. Ele par a fi la fel de valabile ca "suspiciunile rezonabile".

Te pui cu libertatea de expresie?

Vine după aceea - cum am scris-o de la început - ofensiva VAR-ului absolut necesar. Nu sunt, desigur, împotriva lui. Dar nici categoric pentru a ne vaccina cu VAR. Are și el părțile lui bune și rele, ca tot ce e inteligent în actuala stare de spirit a galeriilor ultra. 

Dacă vreuna dintre ele nu e de acord cu decizia VAR-ului? Dacă iau cu pietre televizorul de control din arenă? Dacă, mai pașnic, nu-l sparg, ci doar încearcă să-l împiedice pe arbitru să se ducă să verifice decizia? Dacă nu se suportă dictatura VAR-ului? Te pui cu libertatea de expresie?

VAR-ul ca vaccin împotriva pandemiei erorilor
Marian Barbu

Ce-i poate trece prin cap unei Șoșoace anti-VAR?

Adică nu avem voie să nu ne supunem oricărei dictaturi - cum e cazul dictaturii sănătății? Cum se poate ști ce mai trece prin capul unei Șoșoace anti-VAR? 

O să ajungem să păzim cu poliția cabina arbitrilor VĂR-uiți? De ce nu s-ar urla împotriva arbitrilor VĂR-uiți și salarizați de Federație? Nu te pune cu răul izvorât din tot ce-i bun... Mari filosofi - fără de partid - s-au străduit să ne convingă, oare or fi reușit?, că nimic nu e mai periculos decât violența în a impune binele. E prea complicat?

Messi privind năuc...

Mai bine să ne întoarcem la fotbal, la acest buimăcitor Bayern - Barcelona, al doilea 3-0, atât în tur, cât și în retur, și care m-a bântuit ca meciul acela cu Messi punând de 8 ori mingea la centru, privind năuc la adversar. 

Acest 0-3 a fost mai cumplit decât acel 2-8 când, la 0-4, Suarez a marcat pentru 1-4. Căci cine e acest Memphis? Ce-i aia De Jong și ce-i aia chiar Xavi? 


Comentarii (9)
dodo001
dodo001  •  12 Decembrie 2021, 10:15

In Romania degeaba introduci VAR, conteaza cine se afla in cabina VAR sau daca arbitrul tine cont de indicatiile VAR-ului. Am vazut niste meciuri in Liga Campionilor unde arbitrii celebri nu au vrut sa se consulte la VAR sau au nesocotit, au mers mai departe, probabil i transmis arbitrului VAR ca a vazut bine faza si asta e decizia lui. Asa va fi si in Liga 1, arbitrul de centru e suveran pe decizie, oate sa ii transmita ceva cel de la VAR, el poate considera ca a vazut bine faza si nu mai e necesar sa o revada.

1452838418086473
Ion Moise  •  11 Decembrie 2021, 20:40

1-4 era scorul cand a marcat Suarez in acel 2-8, deci a marcat pentru 2-4. Isi daduse Alaba un autogol in minutul 7.

banatanu_v.2
banatanu_v.2  •  11 Decembrie 2021, 19:57

Varul e un dezinfectant foarte eficace, care ucide bacteriile. La varul var mă refer, nu la VAR. Chestia e că nu ai cum să spoiești niște pereți care trebuie mai întâi construiți, apoi tencuiți...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează