OPINII  »  EDITORIAL RADU NAUM

Acu’, banu’. Performanţă? La anu’!

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat miercuri, 25 octombrie 2023 16:31 / Actualizat miercuri, 25 octombrie 2023 16:35

Le-a bătut obrazul. Această imagine nu mă părăseşte. Merge cu mine, se zgâieşte la mine de zile bune

Adi Vasile le-a bătut obrazul. Adi Vasile, antrenorul deja istoric al CSM Bucureşti, le-a bătut obrazul fanilor care îi cereau demisia. Atenţie, nu-l înjurau, nu-i luau familia la puricat, cum, din păcate, auzim adesea în fotbal, nu! Îl îndemnau doar să-şi facă bagajele. «Lasă-ne, frate!», ar fi fost şarja verbală cea mai dură. Inacceptabil. Cum să îi ceri unui antrenor care de patru ani nu reuşeşte să obţină performanţa minimă aşteptată – semifinale ChL – deşi conduce o echipă cu unul dintre cele mai mari bugete din lume (dacă nu chiar, raportat la costuri şi taxe, cel mai mare), să ne lase?! Aberant. Nu, domne, trebuie să rămână, e musai ! Mâine va fi mai bine. Mereu mâine. La zi sunt doar banii. Din ce în ce mai mulţi. Restul poate să aştepte. Iar publicul plătitor, de bilete şi impozite, are un singur rol. Să dea din palme. Altfel, e luat la palme.

Minţile şi sufleţelul

Cu un zaţ de spleen şi un calm olimpian, Vasile şi-a spus, mâhnit, toată dezamăgirea faţă de tratamentul la care e supus. Fireşte, injust. «E un moment delicat în care ar trebui ca nu emoţia să ne guverneze gândirea». Frumos. Dar ce ne guvernează atunci gândirea? Logica. Iar logica ne spune că pentru banii cheltuiţi pe această echipă de ani buni rezultatele sunt jalnice. E simplu şi e matematic. Împărţiţi bugetul lui Gyor sau Vipers la locurile obţinute în Champions şi comparaţi! Fanii revoltaţi, care ştiu să socotească înainte să ceară socoteală, nu sunt emoţionali. Sunt logici. «Am mai multe greutăţi ca anul trecut. Trebuie să fiu sincer, nu e uşor». Nu ştiu cât de greu îi e, pentru 9.000 de euro lunar, dar Costi Prună a demontat sistematic toate scuzele antrenorului într-un text recent, relevant până la detaliu despre ce se întâmplă acolo. Dar dacă îi e greu – şi îi e, după cum se vede, d-apăi nouă! – soluţia e simplă. Lasă-ne!

Aplaudacii şi romanele

Finalul e de aur. Nu ca medalie, că pe aia n-o zărim, ci ca tupeu. "Celor care astăzi sunt nemulţumiţi le spun că sper să vină în continuare. (...) fetele au nevoie de cât mai multă dragoste şi sprijin". Ei, abia aici e greu să nu reacţionezi emoţional. Trebuie să iei o pauză. Să îţi scadă pulsul. Să râzi, e cel mai sănătos. De ani de zile, acestor oameni le se cere să aibă răbdare fără niciun orizont. Pe banii lor. Pe entuziasmul lor. Pe respectul lor. Mereu li se spune că "la anu’". De fapt e «la anu’ şi la mulţi ani». O păcăleală. O morişcă. Macină bine, macină cu spor, pentru al ţării viitor. Ţara lor. Aici e pe ţări. Ţara de pe podea, ţara din tribună. Ţara care dă. Ţara care ia şi care nu dă. Şi tot ea ne bate obrazul. Bine ne face! Aşa merităm.

Acu’, banu’. Performanţă? La anu’!

Ecuaţia fericirii: să faci puţin cu mult

Sâmbătă a apărut pe aproape o pagină în l’Equipe o radiografie a politicii de atragere a valorilor mondiale din handbalul nostru. "La Roumanie, nouvel eldorado". Nu-i nevoie de traducere. Kanor, Dembele, Zaadi zic câteva vorbe drăguţe despre concurenţă, evoluţie, imagine, fani. Sunt geloase pentru atenţia care se dă aici acestui sport. Şi, repede, vine vorba despre bani. "Cu un nivel de impozitare superior, Franţa are probleme în a rivaliza în ce priveşte salariile, adesea de trei ori mai mari în România". Hopa! Păi, cum facem? Lasă că Brest tocmai a bătut-o pe CSM, iar Metz a scos din bascheţi Rapidul, dar cele două au şi fost în Final Four de Champions după pandemie. CSM, nu. Rapid, nu. Sună logic sau emoţional dacă afirm că aici se cheltuieşte mult şi fără folos?

Proiectul subţire şi obrazul gros

Dar poate că Nze Minko, campioană olimpică, mondială şi europeană, răspunde cel mai bine. Deşi dorită în Liga Florilor, spune că nu a fost tentată. "N-am simţit niciodată că există un adevărat proiect". Nze Minko joacă la Gyor, care din 2013 a câştigat 5 Ligi ale Campinilor şi a lipsit o singură dată din Final Four. Poate îi bate şi ei cineva obrazul.


Comentarii (23)
iancu4x4
iancu4x4  •  26 Octombrie 2023, 21:55

Acest... Adi... A JUCAT LA STEAUA = Totul i se cuvine!!!! Ca tuturor stelistilor... ASTA A FOST DEFINITIA! N a visat in viata lui sa ajunga antrenor... ERA un...instructor... "preparator"...?! Adus de un mare om de sport... O fi dat... O fi primit... Cine stie?! Om de sport care a ajuns sa l conteste, zbierand in postari "lasa-ne"!! Karatistul lui peste prajit... Acum... Adi... Zice el "s a scolit sub... 13 antrenori straini....?! Pai cum vine asta?! Csm a platit si tu te ai scolit?! Da examene... Ceva... Orice... Care sa ateste" asta"... Ai la mana?! Si "contopindu"... In marea familie... Apripiindu se de personajele " formoase" si putin nasoase... A "intrat" Adi in familie!! Din nefericire lui i s-a Extirpat "Simtul Ridicolului"... Cat a fost la Steaua... Iar el chiar crede ca este "cineva"... Dupa cum stim cu totii, acest lucru Nu Va Dura la Nesfatsit... Si ce "ia" acum... Va plati in viitorul imediat! Daca Nu Cumva se "marita" cu una sau cu amandoua... Bravo, conducerii CSM! Profeionisti... "pana la pensie..." Instruppre"preparator...

MaxiP
MaxiP  •  26 Octombrie 2023, 10:53
Postat de cristiangrozea73 pe 25 Octombrie 2023, 21:26

Comentariu mai aiuritor ca ăsta...zău că nu mi-a dat să văd! Să arunci cu noroi intr-unul dintre puținii și foarte valoroșii jurnaliști de sport numai pt că a fost multă vreme comentator de handbal și mai ales ciclism, și nu de fotbal...e prostie în stare pură! În primul rând articolul de față e despre HANDBAL, băi scamatorule! În al doilea rând, nu te obligă nimeni să te abonezi la RCS-RDS! Ai alte variante! În al treilea rând Digi e companie privată și sponsorizează ce vrea și pe cine vrea! Nu e Primăria București care, din banii noștri, umple de bani mulți o echipă plină de jucătoare blazate și mediocre! Și, nu în ultimul rând, n-ar fi rău să mai treci pe la școală...Ai făcut praf limba română!

Ce imi place mie ideea asta a cetatenilor ca daca esti privat faci ce vrei, statul in schimb sa te pupe sub coada, ca altfel e rau. Daca te duci la un spital de stat de exemplu, pretentiile sunt de a fi scanat din cap pana in picioare, de a ti se servi totul ca la 5 stele si de a emite ca pacient toate pretentiile. Din logica ta insa, un spital privat isi cam permite sa angajeze pe cine vrea si sa se comporte cam cum vrea, fiind privat. Nu ma nene, faptul ca esti privat nu inseamna niciodata ca faci ce vrei. Faptul ca ai banii tai nu inseamna ca oferi servicii cum vrei si angajezi pe cine vrei. Asta ca sa nu intram in detalii, sa vorbim ca multi privati te fura pe tine mai rau ca statul, in mod indirect, furand de la stat, sau ma rog, fiind lasat sa functioneze fara contributiile de rigoare. Apropo, daca e asa de tare RCS&RDS asta, asteptam privati de genul sa duca ei echipele in ligile campionilor in locul primariilor. Nu ii vad inghesuindu-se neaparat. A, ca il platesti pe Naum sa-si dea cu parerea despre echipele de liga campionilor, bine, e ok, dar parca daca tot laudam atat de mult acesti privati, care desigur ca sustin masiv infloritoarea economie a Romaniei, hai sa-i vedem totusi ce sustin cu adevarat, ca pana la urma motivul pentru care echipele de club sunt sustinute de stat e lipsa de interes a oricui altcuiva sa faca asta.

MaxiP
MaxiP  •  25 Octombrie 2023, 22:04
Postat de Amsterdam pe 25 Octombrie 2023, 18:56

Băi nea' MaxiP" cu *** GÂNDIRE! Știi ceva? Ia nu-i mai tot lua matale partea pletosului ăsta! Cum? Chiar nu vezi cum multe echipe slab cotate ne înfundă poarta cu goluri? Se *** de la nivelul lor de jos în capul nostru falnic și țanțoș. Nu vezi încă sau te prefaci? Ori ești chiar nea' Vasile sub acoperire?

Nu am ma nimic cu nea Vasile, da' mi se pare ca nu va pricepeti, cu toata stima. Suntem mari cunoscatori, dam afara pe oricine, suporterul e mai antrenor ca antrenorul. Au schimbat antrenori pe banda rulanta inainte de nea Vasile, ba, niciunul nu e bun? Chiar niciunul?! Ca poate nu acolo o fi problema. Nationala face la fel, schimba antrenorul anual, are aceleasi rezultate. Gata ma, ca pe bune ca majoritatea stiu ce fac, altele sunt problemele. Tocmai l-au demis pe Rasmussen de la noi din liga, asta dupa ce il demisesera pe Viver, dupa ce le facuse ala echipa, ba si astia erau ma slabi? Nu vezi ca e cimitirul antrenorilor la noi? Da' demiterea lu' Ambros dupa semi-finala de CE? Slab si ala, da-l incolo, super rezultate dupa. Toti is prosti, numai suporterii destepti. Nu stiu cum jucai tu meciul cu Brest fara coordonator de joc, dar in fine, o fi vina lui Vasile. Vezi ca au jucat bine, chiar bine sezonul trecut. S-a putut si cu Vasile.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează