5 comentarii. Scrie și tu!

PREMIUM GSP » Ionuț Badea: "Contra se poate considera norocos că vine după Daum. Christoph mă vedea pe mine înlocuitorul său"

Liber de contract după plecarea de la națională, Ionuț Badea, 42 de ani, vorbește despre cei 3 ani petrecuți alături de Iordănescu și, apoi, Daum

Articol de
sambata, 18 noiembrie 09:00

DIN CUPRINS:
În ce relații a rămas cu Daum
Cum vede metodele noi de teambuilding
Cum i-a uimit pe toți la testele de inteligență

 



Îmbrăcat într-un costum elegant, cu noul logo al naționalei în piept, Ionuț Badea are un discurs calculat și atent argumentat. Și-a început cariera ca antrenor principal, a fost 3 ani secund la echipa națională, iar acum are de gând să preia din nou o echipă de club. Se simte mult mai pregătit și anunță că din această iarnă va începe din nou treaba.

Domnule Badea, cum e să fiţi liber de contract după o perioadă lungă de activitate?
De obicei, antrenorii nu prind 3 ani de muncă la o singură echipă. Mă bucur de experiența pe care am avut-o la națională, un plus pentru cariera mea. Am alipit experiența de la lot la cei 7 pe care îi aveam deja în Liga 1. OK, nu e o relaxare plăcută, dar intervin momente de acest gen în viața oricărui antrenor. Sunt convins că în iarnă voi reveni.

N-a fost nicio ofertă până acum?
Doar discuții de genul dacă aș accepta în cazul în care echipa respectivă ar rămâne fără antrenor. Nimic concret. În fiecare săptămână au fost genul ăsta de tatonări, și de aici, dar și de afară.

În ce relație aţi rămas cu Christoph Daum?
Excelentă! Așa a fost încă de la începutul colaborării noastre. O relație deschisă pentru aproape orice tip de comunicare.

Ce aţi învățat de la dânsul?
De la fiecare antrenor am cules ceva. Și de Iordănescu, la care m-a surprins dorința foarte mare de a câștiga. Avea o motivație extraordinară pentru un om hârșit prin fotbal atâția ani. Și-a păstrat nealterată dorința asta, lucru care m-a frapat. La Christoph m-a impresionat modul de e pregăti meciurile, cât de meticulos era. Ne-am potrivit din acest punct de vedere, era pe șablonul meu.

"Daum mai vrea să antreneze 2-3 ani"

Ca de exemplu?
Diferite situații. Dar am venit mereu cu argumente concrete și decizia pe care am luat-o a fost în concordanță cu tot ceea ce discutasem în interiorul staffului.

Aţi mai accepta să îi fiţi secund?
Știu că mai vrea să antreneze 2-3 ani. Personal vreau să reîncep cariera de "principal", însă aș accepta în condițiile unei echipe puternice. Aș lua în calcul o asemenea ofertă! La bază sunt antrenor principal și asta îmi doresc să fac.

Unde a greșit Daum în România?
El a fost adus pentru a schimba o mentalitate și pentru ceea ce a reprezentat el ca antrenor în fotbalul european. Să vină cu acele cunoștințe pentru a dezvolta jucătorii naționalei. Cu gândul ăsta a venit el, dar asta a atras după sine și o mică revoluție. Mă refer aici la modul de a conduce antrenamentele, de prezentare a lucrurilor. Când faci asemenea mici revoluții ajungi să fii primul sacrificat. Următorul ajunge să se bucure de munca depusă de tine.

N-a fost lăsat să termine treaba?
Șase acțiuni, atâtea câte a avut Daum la dispoziție pentru a-și impune modul de lucru, nu au fost suficiente încât acest lucru să fie înțeles.

Nici rezultatele n-au fost cele așteptate...
E adevărat! Așa a fost în unele momente. Din cauza lor s-a ajuns la această separare de dânsul. Dar aș prefera să vorbesc și despre lucrurile bune. Este un profesionist desăvârșit, iar modul de lucru e fantastic.

Următorul se va bucura de munca lui Daum? Se poate considera norocos Contra?
Da, din mai multe puncte de vedere. Dacă e un tip inteligent, va prelua multe dintre situațiile pe care Christoph le-a așezat și le-a organizat. Are și mult mai mult timp la dispoziție pentru a pregăti echipa pentru Euro 2020. Competiția asta nu are conotația și anvergura unui Mondial.

"Daum mă vedea pe mine înlocuitorul său"

E alegerea corectă Cosmin?
Cred că are capacitatea unui mare antrenor în devenire. Dacă va avea și continuitate în ceea ce gândește și urmărește, poate deveni unul dintre marii antrenori ai României.

Spuneaţi despre lucrurile bune făcute de Daum..
Da, mă refer la organizarea modului de lucru, deschiderea față de media, tipul de comunicare și mesajul pe care l-a transmis cel puțin în prima parte a șederii lui în România. A încercat prin tot felul de evenimente să ofere o identitate României, deși venea din străinătate. Mixtura de generații e un punct atins de el, mă refer că a încercat mereu să ofere șanse tinerilor de a intra în circuitul naționalei, gândindu-se la Euro 2020. N-a avut niciun moment de ego legat de jucători, de staff. A lăsat impresia că e o persoansă onestă, care a dorit binele fotbalului românesc.

A fost consultat Daum în privința înlocuitorului?
Bineînțeles! Firește că, în opinia lui, cunoscându-mă de atâta timp și lucrând cu el în fiecare zi, prima sa opțiune a fost să continui eu. Dar contextul a fost negativ, așa că lucrurile s-au estompat. Am văzut numele care ar urma să-i ia locul și deși au cariere lăudabile de altfel, nu aveau niciun fel de experiență la națională. Așa că, îndreptățit sau nu, sunt convins că aș fi făcut față sarcinii. La fel, Daniel Isăilă sau Viorel Moldovan. Și nea Puiu a spus același lucru, înainte ca domnul Daum să vină.

Nici Daum n-a avut contact cu naționale înainte.
Este un plus această experiență, dar contează și omul, situația. Dacă antrenorul este destul de inteligent și adaptabil la o situație nouă, pentru că la națională n-ai timp, se poate spune și acea zicală cum că omul sfințește locul.

De ce a făcut Daum acele întâlniri cu antrenorii?
A încercat să ofere un salut tuturor antrenorilor din Liga 1. Venea la meciuri, iar după aceea avea câteva schimburi de replici cu ei.

Ce n-a mers în relația cu FCSB?
Nu a fost un conflict. În iarnă, când am fost în cantonamente, Christoph și conducerea Stelei s-au întâlnit în Turcia și au discutat destul de mult. N-au fost situații de respingere a unuia sau altuia. Poate că într-adevăr a existat puțin și din asta. Timpul a făcut ca lucrurile să se așeze în făgașul normal și civilizat al unor antrenori care se respectă.

E mai potrivit un antrenor român la națională?
Mulți au zis asta, și la fel de mulți au zis că Mircea Lucescu n-ar trebui să fie selecționerul Turciei.

Da, dar a antrenat acolo mult timp...
Aceste considerente sunt de ordin emoțional. Antrenorii, prin natura lor, se pot muta în orice parte a lumii. Evident, peste tot pot fi contestați pentru că nu este țara lor. E o parte emoțională a fotbalului. Însă nu afectează bunul mers al lucrurilor.

"Cine refuză metodele de teambuilding se autolimitează"

Lucescu știe bine limba turcă, îi e ușor să comunice, Daum a promis că va învăța română...
În mare parte, jucătorii români cunosc limba engleză, limbă în care Christoph s-a exprimat. Inițial, eu am tradus în totalitate ceea ce dânsul voia să transmită. Am constatat că pierdeam mult timp și s-a stabilit că nu are sens să o mai facem. Cei care aveau nelămuriri discutau apoi cu mine. Dar asta nu influențează în mare măsură un rezultat. Face parte din aspectul mental al unui jucător.

A învățat Daum limba română, așa cum promisese?
E adevărat, a declarat asta. A fost însă destul de greu. Toată lumea vorbea engleză, inclusiv în cadrul FRF, în staff. Dacă lumea n-ar fi cunoscut limba engleză, probabil că ar fi făcut-o.
Metodele de pregătire ale lui Daum au fost criticate de unii jucători...
Aceste elemente de teambuilding sunt prezente peste tot în fotbalul internațional. Și eu am făcut asta pe unde am fost și rezultatele au fost bune. Dovadă stau jucătorii care au ajuns la un nivel excelent, gen Chiricheș, Pintilii, Hoban. Dacă cineva le refuză nu face altceva decât să se autolimiteze. Reacția lui Gabi Torje n-a venit din cauza asta. Probabil e legată de faptul că n-a mai fost chemat. Cel puțin, asta sper să fie!

Cu ce impresie a plecat Daum de aici?
Cât se poate de bună! Chiar îmi spunea că e ambasadorul României de peste hotare. A fost în multe locuri din țară. I-au plăcut mult Clujul, Brașovul. A vizitat Castelul Peleș. A fost să vadă multe jocuri și și-a schimbat total impresia pe care o avea înainte. Îi plac mult românii.

"Sportiv puteam trece de grupe la Euro, mental, nu!"

E Alibec un jucător problematic?
Pot spune că e un jucător special. Are această capacitatea de a schimba singur situația unei partide. Acest dar al lui de a vedea poarta din toate pozițiile e nativ. Mesajele care i-au fost transmise de Christoph au fost elegante. Au escaladat foarte mult în ceea ce privește conducerea Stelei și dintr-un jucător pe care ei îl vedeau extraordinar, a devenit un fel de persona non grata. Tot pentru a-l face să înțeleagă că are un potențial uriaș. Încrederea în sine a devenit precară. E un semn al războiului pe care îl duce cu el. E bine că a fost convocat, Denis poate deveni un fotbalist de mare clasă.

A fumat la Euro?
Din câte știu eu, nu s-a întâmplat nimic. A mers la baie ca orice jucător. Era primul meci, exista adrenalină și sunt anumite reacții în organism care necesită o vizită la baie. Eu nu l-am văzut fumând înaintea, în timpul sau la finalul unui meci. Ori n-a existat așa ceva, ori s-a ascuns foarte bine.

Apropo de Euro, de ce s-a obținut așa puțin?
Și noi am fost foarte dezamăgiți. Sportiv cred că am fi putut trece de grupe, dar mental nu eram pregătiți de acest pas. Rămânem cu această prezență, cu un meci foarte plăcut de deschidere. Două miliarde și ceva de oameni au văzut acel meci cu Franţa, pe care ușor l-am fi putut termina la egalitate.

Când se va mai califica România la Euro sau Mondiale?
Europeanul e la îndemână în condițiile unei noi echipe pe care Contra va avea timp să o pregătească după filosofia lui. Spun că ar fi mai la îndemână ca un Mondial. Criteriile de calificare sunt vizibil mai simple.

"Stafful care conduce destinele naționalei trebuie format din antrenori competenți, nu neapărat din secunzi obișnuiți. Cred că e musai ca antrenorii secunzi, nu doar principalul, să fie bine pregătiți. Au în mâini destinele unei națiuni. E nevoie de competență la cel mai înalt nivel" Ionuț Badea

"Daum a lăudat jucătorii români peste tot. Le-a făcut o reclamă bună la echipele care s-au interesat de ei. Pe tineri în special. Stanciu e unul dintre ei. Deși avea calitate și nu reușea să se impună la Anderlecht. Pantilimon de asemenea, un tip extrem de bun pentru grup. E foarte pozitiv! Pe Chiricheș și Pintilii îi vedea printre lideri"
Ionuț Badea

"Am demitizat mereu ideea că fotbaliștii sunt proști"

Remarcat printre jucători pentru inteligența sa, Badea îi apără pe fotbaliști și elimină ideea legată de intelectul lor

În 2010, Becali vă dorea la FCSB...
A fost un telefon. Am fost întrebat dacă sunt interesat și firește că i-am zis că da, dar doar după finalul campionatului. Mai erau 4 etape. Dânsul m-a întrebat dacă trebuie să vorbească cu Lazăr, patronul de la Internațional. I-am subliniat că nu, dar să discutăm după finalul campionatului. N-a mai existat o a doua discuție.

Tot în 2010 le ofereați jucătorilor biscuiți pentru refacere?
Da, aveam un preparator fizic italian foarte bun și ne gândeam la metode de refacere rapidă pentru că e foarte important ce ingerezi în primele două ore după meci, asimilezi repede. Dacă ai mânca aceleași lucruri după 4 ore, organismul le-ar asimila ca în oricare alt moment al zilei. Așa că trebuia să le refacem glicogenul din mușchi cu carbohidrați. Cel mai la îndemână era, neavând un bucătar cu pastele pregătite, să le dăm aceaste fette biscottate, cu un număr mare de carbohidrați în biscuiți.

I-aţi uimit pe toți la testele de inteligență de la Dinamo, ce vă aduceţi aminte de atunci?
Eu am demitizat mereu ideea că fotbaliștii sunt proști. Nu există așa ceva! Ei plătesc un grad de incultură pentru că nu merg la școală. N-au timp! Tot timpul sunt convocați, merg în cantonamente și tot așa. Cei care fac și școală sunt excepții. Dar asta nu înseamnă că restul sunt proști. Jucătorul de fotbal e capabil să ia decizii sub presiune, să fie creativ, să construiască. Oricând aș alege un fotbalist să facă un lucru, în detrimentul unui student mediocru care a terminat o facultate.

Câte limbi străine vorbiţi?
Italiană, engleză, franceză. Sunt trei limbi de circulație internațională. Mă ajută mult! Și la licența PRO m-au ajutat. Puteam interacționa cu invitații.

Cursul de perfecționare de la licența PRO l-aţi făcut la Barcelona lui Pep Guardiola. Cum a fost?
Pff, o experiență extrem de utilă! Am împrumutat mult din filosofia jocului ofensiv. Toate echipele pe care le-am antrenat au avut această tendință de a veni peste adversar. În schimb am încercat să îmbin și o fază defensivă riguroasă.
La Internațional aţi avut jucători precum Pintilii, Chiricheș, Matei și Răduț. Toți au ajuns la un nivel înalt...
La Chiricheș și Matei a fost flagrantă diferența de forță explozivă pe care o aveau față de ceilalți. Mi-am dat seama de asta în baza unor teste. În momentul în care am văzut, am marșat mai mult pe latura lor mentală. Pintilii era deja un produs cu experiență. Însă Matei și Chiricheș jucau sporadic sau deloc. Mă bucur că am contribuit la dezvoltarea lor profesională. Și la FC Argeș am avut jucători precum Cristi Tănase, ce a ajuns la națională când eram acolo. La fel și Iulian Tameș. Sunt momente care mi-au oferit o satisfacție care nu poate fi măsurată.
Ce planuri aveți în viitorul apropiat?
Sper să am cât mai multe contacte cu fotbalul românesc, media românească. Vreau să dau drumul la contacte legate de străinătate. Vreau să mențin relațiile bune și foarte bune pe care le-am avut în perioada de la națională și cu conducerea Federației și cu oamenii cu care am lucrat. Și, firește, să reușesc să antrenez din nou la o echipă care să aibă obiective importante.

"E imposibil să găsești numai jucători profesioniști. În general, jucătorii de creație au momentele lor de rebeliune, care se transformă și în acte care n-au legătură cu fotbalul profesionist. Antrenorul nu poate manageria fanii din tribună, patronul sau președintele. Însă trebuie să gestioneze situațiile create. Atunci intervine marea lui abilitate. De asta e Lucescu așa mare" Ionuț Badea

"E surprinzător că nu se mai schimbă antrenorii. Prima greșeală e legată de cuvântul stabilitate. Orice antrenor are nevoie de timp pentru a-și pune în valoarea calitatea. Fotbalul e un fenomen al pasiunii oamenilor care bagă bani. Antrenorul trebuie să managerieze nu doar partea sportivă, ci și pasiunea patronilor cu care intră în contact. De asta se ajunge la despărțiri premature. Nici nu poți face o evaluare a unui antrenor când este dat afară după 3-4 luni"
Ionuț Badea

127 de meciuri a strâns Ionuţ Badea în Liga 1 ca antrenor: 43 de victorii, 34 de remize şi 50 de înfrângeri

6 echipede Liga 1 a antrenat Ionuţ Badea în cariera sa: FC Argeş (2008-2009), Internaţional (2010), Pandurii (2010), U Cluj (2010-2012), FC Braşov (2012) şi Oţelul (2013)

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

Soos Vilmos  •  18 Noiembrie 2017, 15:44

"Marele antrenor"badea ar putea fi urmasul lui Daum eventual la nationala homeless.

Alex Slaniceanu  •  18 Noiembrie 2017, 15:19

Contra are sansa vietii sa intre in istorie si nu cred ca-i va da cu piciorul. Daca-i face pe romani sa planga dupa Daum va fi cu adevarat un geniu fotbalistic :)))))

maistor_kokir  •  18 Noiembrie 2017, 13:58

e greu in fotbal, toti antrenorii au dorinta, meticulozitate etc ...

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase