SPORTURI  »  ALTELE  »  CM ȘAH

Magnus Carlsen rămâne campion mondial! Fabiano Caruana a pierdut cu 3-0 la jocurile rapide CM de șah

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 noiembrie 2018 18:10

Norvegianul Magnus Carlsen și-a apărat titlul mondial la șah în fața challengerului americanul Fabiano Caruana în tiebreak, 3-0, după ce în timpul meciurilor clasice scorul a fost egal, 6-6.

În vârstă de 27 de ani, "Mozart" Magnus Carlsen rămâne campion mondial la șah din 2013 încoace, când a trecut de Viswanathan Anand. Norvegianul este lider mondial de 8 ani.

A fost prima înfruntare pentru titlul de campion mondial între numărul 1 (Carlsen) și numărul 2 (Caruana) de la meciul disputat în 1990 între rușii Garry Kasparov și Anatoly Karpov.

Magnus Carlsen a câștigat primul joc din tiebreak, acolo unde a început cu piesele albe. Norvegianul în vârstă de 27 de ani, campion mondial și de șah rapid, și-a arătat abilitățile în jocurile care puteau dura un maximum de 25 minute per jucător, cu mutări la 10 secunde după aceea.

Doar primul joc a fost echilibrat, Carlsen arătându-și superioritatea în următoarele două, încheiate înainte de prelungiri, 3-0.

AICI partidele cum s-au disputat în direct, tabla din dreapta:

 

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (12)
tipsy
tipsy  •  28 Noiembrie 2018, 20:25

Putin aer curat pe site, frumos. Uite ca ati postat un articol ok si nu ati dat faliment.

639251153137369
Teo Stemate  •  28 Noiembrie 2018, 21:36

N-a fost tocmai "fair" remiza lui Carlsen din ultima partidă normală, când ar fi putut să câştige, ceea ce i-a atras şi reproşurile lui Kasparov. Dar Carlsen ştia el ce ştia: astăzi l-a distrus pe Caruana, la şah rapid. Rămâne cel mai mare, pentru moment. Caruana şi-a ratat şansa, acum, e de văzut dacă va mai reuşi un alt challenge, peste doi ani. Oricum, ce se joacă la ora actuală în şah, pare a fi un fel de "sfârşitul istoriei", fiecare Mare Maestru "gândind" mutările ideale ale computerului, mai degrabă decât pe ale lui proprii. Pe de altă parte, e amuzant că în meciuri gen Stockfish-Komodo, vedem reluări ale unor mutări şi poziţii jucate acum o sută de ani şi mai bine, cu Steinitz, Alehin, Morphy sau Cigorin în prim-plan. Carlsen încă reuşeşte să improvizeze şi să creeze meciuri noi, ca şi Caruana, dar uneori te întrebi până când vor mai fi şi ei capabili de noi invenţii. De urmărit, în anii următori, şi micul geniu indian de 13 ani, Praggnanandhaa, mai ales că e născut în Chennai, fostul Madras, ca Ramanujan...

merace
merace  •  28 Noiembrie 2018, 20:24

E meci pentru titlul mondial, nu FCSB-Botosani in Liga 1, bre... Cum sa fie blat?! Deja s-a terminat, Carlsen a castigat a 3-a partida rapida si isi pastreaza titlul mondial. https://www.chess.com/wcc2018

Vezi toate comentariile (12)
Comentează