SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL

Azi se decide finala CM de handbal feminin: Norvegia și restul lumii

Foto: Marius Ionescu/Gazeta Sporturilor
Foto: Marius Ionescu/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 15 decembrie 2017 10:18

Norvegia, cea mai puternică echipă din lume e din nou favorită la titlul mondial. Ar fi al patrulea pentru "naţionala" scandinavă. Doar Franţa a mai câştigat aurul mondial dintre semifinaliste.

Programul semifinalelor (azi, în direct pe TV Telekom Sport și live, video, foto pe GSP.ro):

  • 18:30 » Olanda- Norvegia
  • 21:45 » Suedia-Franţa

Olanda-Norvegia, acum în semifinalele CM 2017. Asta după ce ambele formaţii au jucat finala la CM 2015 şi la CE 2016! De fiecare dată triumfătoare au ieşit nordicele.

Anul trecut, la Europene, Groot, Broch, Wester, Abbingh şi celelalte "lalele" le-au pus mari probleme norvegiencelor. A fost 30-29 pentru campioana europeană şi mondială.

A fost şi o a treia întâlnire importantă, pentru bronzul olimpic la Rio. Şi acolo Norvegia s-a impus la scor, 36-26, aşa cum o făcuse în finala mondială din 2015, 31-23.

Norvegia a impresionat şi la ediţia actuală. A pierdut surprinzător ultimul meci din grupă, cu Suedia. După 28-26 (minutul 52), Mork şi compania nu au mai înscris până la final. Au primit, în schimb, 7 goluri! Un meci în care norvegiencele au fost suspectate că-şi aleg alt traseu decât cel al câştigătoarei de grupă!

Au defilat cu Spania şi au umilit Rusia, 34-17, luându-şi astfel revanşa pentru semifinala olimpică, pierdută la Rio, în prelungiri!

Acum sunt faţă în faţă cu Olanda, o echipă care s-a chinuit cu Japonia, având nevoie de prelungiri pentru calificare, dar şi cu Cehia, desprinzându-se în ultimele 5 minute pe tabelă. Va putea Olanda să le oprească pe nordice? Greu de crezut, dar nu imposibil.

O premieră sau un drum cunoscut?

Franţa poate ajunge pentru a cincea oară într-o finală mondială. A câştigat o singură dată, dar de atunci au trecut 14 ani! Olivier Krumbholz (59 de ani), de care se leagă toate marile performanţe ale Franţei, ar putea avea un drum mai lin până la Tokyo.

Franţa a început în Germania cu o înfrângere, în faţa Sloveniei, dar şi-a reglat angrenajul şi a jucat parcă din ce în ce mai sigur. Au trecut de România, de Ungaria şi de Muntenegru.

Suedia, în schimb, a pus piedică Norvegiei, după ce pierduse şi ea meciul de debut, cu Polonia, o echipă ce nici nu avea să treacă de grupe! Scandinavele au însă o serie de jucătoare pe care se pot baza şi care, într-o zi bună, pot învinge pe oricine.

Cu Isabelle Gullden, Johanna Westberg, Jamina Roberts sau Nathalie Hagman în zi bună, ar putea răpune Franţa. Nu au fost niciodată într-o semifinală de Campionat Mondial, şi asta ar putea conta enorm. Franţa merge pe un drum bătătorit de mulţi ani. 

Norvegia

  • 9 medalii la Campionatele Mondiale: 3 de aur (1999, 2011, 2015), 3 de argint (1997, 2001, 2007) şi 3 de bronz (1986, 1993, 2009)
  • 6 medalii la JO, câte două din fiecare metal. Campioană olimpică a fost în 2008 şi 2012
  • 7 titluri europene, 3 medalii de argint şi un bronz

Franţa

  • campioană mondială 2003
  • argint mondial 1999, 2009, 2011
  • bronz european 2002, 2006, 2016
  • argint olimpic 2016

Olanda

  • argint mondial în 2015
  • argint european 2016
  • locul 4 la JO 2016

Suedia

  • locul 2 la CE 2010 şi 3 la CE 2014
  • nu are medalie mondială şi nici olimpică
  • la JO 2016 a terminat pe 7, iar la CM 2015 pe 9

Cotele la câştigarea CM

  • Norvegia 1.60
  • Franţa 5.00
  • Suedia 7.00
  • Olanda 8.00

Bătaie şi pentru MVP

Cristina Neagu a fost MVP-ul Campionatului Mondial din 2015. Acum, bătălia pentru cea mai bună jucătoare de la turneul final va fi decisă şi de rezultatele din semifinale. Norvegia marşează pe trei vedete, gata oricând să decidă un meci: Stine Oftedal, Nora Mork și Katrine Lunde. Olanda le are în prim-plan pe Lois Abbingh şi Cornelia Groot, în timp ce Franţa şi Suedia au câte o jucătoare de bază: Alexandra Lacrabere, respectiv Isabelle Gullden. Cine va avea câştig de cauză. Jucătoarele care vor avea aurul mondial la gât au întâietate. 

Impresionanta Katrine!

La 37 de ani, Katrine Lunde Haraldsen a făcut până acum un turneu final senzaţional. Goalkeeperul Norvegiei are aproape 50% procentaj al mingilor apărate. Ea a avut 83 de aruncări parate, cu un procentaj de 45%. E de departe cel mai bun portar prezent la Mondialul german. Şi nu vrea să se retragă. Lunde îşi doreşte ca la 40 de ani să apere poarta Norvegiei la Tokyo 2020!

Duel pentru golgeter

Nora Mork, interul de la Gyor, conduce în clasamentul golgeterilor înainte de semifinale. Norvegianca mai are un singur rival serios, olandeza Lois Abbingh, fosta jucătoare de la HCM Baia Mare. Mork are 51 de goluri marcate, iar Abbingh e pe 3, cu 46. Pe locul 2 se află Iveta Luzumova, vedeta Cehiei, dar aceasta nu mai poate să-şi îmbunătăţească zestrea, Cehia fiind eliminată. Cristina Neagu e în top 10, chiar dacă a apucat să joace doar 6 meciuri. Neagu are 42 de goluri şi e pe locul al optulea. Ar mai putea cădea, Gullden şi Oftedal, cu 37 de goluri, putând să o depăşească, ele mai având de jucat două partide. 

Rezultate sferturi de finală

  • Suedia-Danemarca 26-23
  • Franţa-Muntenegru 25-22
  • Olanda-Cehia 30-26
  • Norvegia-Rusia 34-17

Citește și:

Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Liga Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL
Liga Campionilor
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (8)
ceaiuri
ceaiuri  •  15 Decembrie 2017, 16:34

cred ca vom asista la o finala nordica..pt ca acest joc le pune in evidenta cel mai mult calitatiile

tihi
tihi  •  15 Decembrie 2017, 15:02

MVP-ul campionatului mondial va fi Nora Mörk ori K. Lunde.Cu siguranta momenten cele mai bune jucatoare a lumii sint Mörk,Oftedal si Lunde !!

tihi
tihi  •  15 Decembrie 2017, 14:59

Cred ca va fi o finala Norvegia-Franta,castigata de norvegience!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează