SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  #MERGEMDUPASISTEM

Sorina Pintea, surprinsă că la discuțiile despre legalizarea canabisului medical a participat o companie israeliană: ”Reprezentanții firmei n-aveau ce căuta acolo!”

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 martie 2019 16:00

Libertatea a dezvăluit astăzi că, la prima întrunire a Comisiei pentru legalizarea marijuanei medicinale de la Ministerul Sănătății, au fost prezente și trei persoane venite să susțină interesele unei firme public-private din Israel, Kidmat Eden.

  • de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

Compania a spus că are „fonduri nelimitate”, venind inclusiv de la Guvernul Israelului pentru cercetări privind efectul canabisului medicinal.

Azi, Sorina Pintea a acordat un interviu cititorilor Libertatea.

Am trimis fundației pe numele căreia au intrat cei de la firmă o scrisoarea de atenționare! Sorina Pintea, ministrul Sănătății 

-Doamna ministru, cum se explică faptul că, la prima ședință a comisiei inițiate de dumneavoastră, au participat reprezentanții unei firme cu interes comercial în canabis?
-Eu am fost la ședința de guvern, n-am prezidat ședința. N-am fost acolo, la grupul de lucru. Comisia am înființat-o pe 13 martie și am vrut să fiu președinte tocmai ca să nu se ajungă la exagerări în abordarea unei chestiuni delicate și necesare precum legalizarea medicinală a canabisului.

-Bun, dar Filip Hausner, cetățean israelian și reprezentant al Kidmat Eden, a fost la comisie și a vorbit în această calitate comercială, cum singur a recunoscut în Libertatea.
-Așa e, după ce am văzut articolul din Libertatea am cerut lista celor care au intrat și am găsit pe ea doi oameni care nu aveau ce căuta. Nu e normal ce s-a întâmplat! Am trimis fundației pe numele căreia au intrat o scrisoare de atenționare. Am și vorbit cu domnul Costin Militaru, cel care i-a adus pe cei doi. Nu avea acest drept, să-și aducă singur invitați!

-În comisie, conform ordinului dumneavoastră de ministru, pot ajunge doar membri comisiilor MS sau reprezentanții pacienților. Nu firme care să-și facă lobby.
-Da, așa e. Să vă spun ceva, vă rog. Accesul restrictiv eu l-am impus prin ordin tocmai pentru că eu cred în legiferarea canabisului medical, însă făcut fără exagerări și cu respectarea normelor europene. Cred în această inițiativă, ea a venit ca propunere de la medicii din comisiile ministerului și de la asociațiile de pacienți. Dar ea, e corect ce spuneți, trebuie să fie derulată transparent și cu reguli. Pe de altă parte, am o obiecție la ceva ce ați scris.

-Vă rugăm.
-Ați scris că domnul Teodorovici a fost primul care a deschis dezbaterea publică și nu e adevărat.

-În ce sens, că toată presa și nu numai a văzut același lucru?
-Eu am fost prima care a vorbit despre inițiativă, există știre la Kanal D, când am anunțat înființarea comisiei. Încă o dată, pentru mine această comisie e o miză care ține de pacienți, restul sunt speculații.

Citește și:

EXCLUSIV/ De ce se grăbește Guvernul Dăncilă să legalizeze canabisul medicinal? Participanții secreți de la discuții

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează