SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCRIMĂ

„Experiență out-of-my-body!” » Floretista Mălina Călugăreanu povestește senzațiile trăite în timpul turneului de calificare la Olimpiadă

Mălina Călugăreanu (dreapta), la turneul de la Luxemburg Foto: FIE
Mălina Călugăreanu (dreapta), la turneul de la Luxemburg Foto: FIE

Articol de - Publicat luni, 29 aprilie 2024 11:49 / Actualizat luni, 29 aprilie 2024 13:22

Floretista Mălina Călugăreanu (27 de ani) este singura scrimeră care va reprezenta România la JO de la Paris. Aflată la a doua ei participare olimpică, Mălina a câștigat sâmbătă turneul de calificare de la Differdange (Luxemburg).

Revenită din Luxemburg, Mălina spune că de-abia acum începe să trăiască emoțiile din Luxemburg.

COSR nu are suficienți bani pentru Jocurile Olimpice! Guvernul implică Loteria Română, ca să facă rost de fonduri
COSR
COSR nu are suficienți bani pentru Jocurile Olimpice! Guvernul implică Loteria Română, ca să facă rost de fonduri

„De-a lungul carierei mele, am fost mereu reprezentată de psihic. Asta a fost cea mai mare problemă a mea”, mărturisește Mălina, care însă spune că a învățat să-și deceleze foarte bine această parte datorită psihologului Elisaveta Paraschiv.

„Spre deosebire de pregătirea fizică și tactică, psihicul nu se măsoară în repetări. Nu e ceva palpabil, dar e esențial. Știam că am de lucrat la încrederea în propria-mi persoană și exact asta făcut”, spune floretista, care avea 19 la prima sa Olimpiadă, cea de la Rio de Janeiro 2016.

Mălina a spus că a revăzut înregistrarea finalei turneului de calificare, pe care a câștigat-o, 10-9, în fața britanicei Carolina Stutchbury.

Mălina Călugăreanu nu s-a lăsat surprinsă de schimbarea de tactică a adversarei din finală

„Acolo, pe planșă, parcă am avut o experiență extrasenzorială. Am început prost, Stutchbury avea 7-2, iar eu am conștientizat scorul de-abia la 9-5 pentru ea.

M-a surprins puțin pentru că ultima oară când ne-am întâlnit am învins-o, la Jocurile Europene, unde de altfel am luat și medalia de bronz. Ea a schimbat tactica, dar eu m-am adaptat”, explică sportiva.

La acel scor, 9-5 în favoarea britanicei, Călugăreanu spune că se deprinsese atât de mult de miza asaltului, încât nu se mai gândea deloc la Paris, ci doar la următoarea tușă. „A fost ca o experiență extrasenzorială. Eram acolo, dar nu eram acolo”, spune scrimera.

„Experiență out-of-my-body!” » Floretista Mălina Călugăreanu povestește senzațiile trăite în timpul turneului de calificare la Olimpiadă
Stelista Mălina Călugăreanu, la revenirea în țară. Sursa foto: Facebook Steaua București

Mălina Călugăreanu: „De data asta, a fost o calificare muncită”

Despre colaborarea cu antrenorul Virgil Sălișcan, Mălina spune: „Virgil e tânăr și are un strop de nebunie. Deși floreta e o armă convențională (n. r. la care se aplică dreptul de prioritate la atac, spre deosebire de spadă), el îmi zice mereu: «Hai, Mălina, mai fă și tu o nebunie». Uneori, nebuniile ies”.

Despre prima calificare la Jocurile Olimpice, cea obținută la 19 ani, Mălina declară că atunci nu a conștientizat performanța și locul unde a ajuns.

„De data aceasta, a fost o calificare muncită, la care a participat o echipă întreagă. Am trăit și am gândit fiecare moment al acestei pregătiri, mi-am aflat punctele forte și punctele slabe”, spune Mălina Călugăreanu, care a trăit o mulțime de clipe de dezamăgire pe parcursul campaniei de calificare la JO de la Paris.

Sezon ratat, încununat de calificare la Jocurile Olimpice

Cum calificarea directă nu s-a concretizat. „A fost un sezon ratat pentru mine. Glumind acum, colegii din alte țări mi-au spus acum că am dat-o în bară intenționat tot anul competițional, ca să câștig în Luxemburg”, spune zâmbind floretista, care a avut anul acesta și etape de Cupă Mondială în care nu a trecut de faza preliminară a grupelor.

„La Cairo, unde nu am intrat pe tabloul principal, am simțit o dezamăgire enormă. Îmi pierdusem oarecum încrederea în forțele mele, dar m-a ajutat antrenorul meu pe partea fizică, Erwa Al-Nablisi, care m-a întrebat dacă simt că mă pot califica după turneul preolimpic.

I-am zis că da, cred. Dar nu mai credeam”, mărturisește Mălina.

Drama lui Iulian Teodosiu i-a adus Mălinei lacrimi în ochi

Un alt val de emoții din timpul turneului de calificare din Luxemburg a adus pentru Mălina Călugăreanu tristețea sabrerului Iulian Teodosiu, care a fost la un pas să se califice și el la Paris.

Teodosiu a pierdut însă finala în fața turcului Enver Yildirim (15-11), chiar înainte ca floretista să intre pe planșă pentru a trage în ultimul act al competiției sale.

„Când am urcat pe planșă, aveam deja lacrimi în ochi. Îmi părea foarte rău pentru Iulică”, spune Mălina. „Totuși, nu am început finala slab din cauza lui, ci din cauza mea. Am învățat să-mi separ emoțiile - ce simțeam pentru el era una, ce simțeam pentru finala mea era alta”.

Tușa cu care Mălina Călugăreanu a câștigat finala - „mândria scrimerilor stângaci din toată lumea”

Mălina s-a bucurat de fiecare mesaj primit pentru reușita ei. „După semifinală, sora mea mi-a scris: «Vrei să ne omori?». Iar o amică din Franța, și ea sportivă, mi-a transmis că tușa cu care am câștigat finala îi face mândri pe toți stângacii”, povestește Călugăreanu.

Când și-a dat masca jos, după finala câștigată, Mălina plângea: „Dar nu pentru mine. Când sunt fericită, mă bucur și râd. Am plâns pentru Iulian, apoi m-am bucurat pentru mine”.

Proba individuală de floretă va avea loc pe 28 iulie. „E greu să fac acum vreo promisiune și nici nu vreau să fac. Partea bună la Olimpiadă e că ne vom cunoaște adversarii dinainte și vom ști cum să abordăm pregătirea”, explică sportiva.

„Dar este un concurs deosebit și vreau să demonstrez că toate eforturile de până acum nu au fost în zadar”.

Mălina Călugăreanu practică scrima de la vârsta de 12 ani, după ce, o perioadă, a mers la dansuri. Stelista spune că, după o binemeritată vacanță de Paști, va stabili împreună cu echipa sa și cu federația programul de pregătire preolimpică - inclusiv Campionatele Europene (Basel, 18-23 iunie), alte concursuri și cantonamente internaționale.

Mălina Călugăreanu este cel de-al 81-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice

Până în acest moment, 81 de sportivi români au obținut calificarea pentru ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.

  • Atletism: 5 - Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton); Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);
  • Înot: 2- David Popovici (100m, 200 m liber), Vlad Stancu (800m, 1.500m liber);
  • Box: 1 - Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Canoe: 3 - Cătălin Chirilă (C1 1000m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuță (C2 500m);
  • Canotaj: 44 locuri cotă - dublu vâsle categorie ușoară, dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 feminin; dublu vâsle, dublu rame, patru rame, patru vâsle, 8+1 masculin;
  • Gimnastică artistică: 5 locuri cotă - echipe feminin; 1- Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică: 1- Annaliese Drăgan;
  • Polo: 13 locuri cotă - echipe masculin;
  • Scrimă: 1 - Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de masă: 3 locuri cotă - echipe feminin;
  • Lupte: 1 - Andreea Ana(cat. 53 kg);
  • Yachting: 1 - Ebru Bolat

Citește și alte știri din sportul românesc:

Jaqueline Cristian, stop în „optimi” la Madrid: „Plec cu încredere și clar îmi dau seama că pot mult mai mult”
WTA MADRID
Jaqueline Cristian, stop în „optimi” la Madrid: „Plec cu încredere și clar îmi dau seama că pot mult mai mult”
Dezastru pentru CSM București! Învinsă clar de Metz, după un ultim sfert de oră haotic » E nevoie de un miracol pentru calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Dezastru pentru CSM București! Învinsă clar de Metz, după un ultim sfert de oră haotic » E nevoie de un miracol pentru calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează