SPORTURI  »  TENIS  »  

E bine ca antrenorii să comunice cu presa? Care sunt beneficiile pe care le-ar avea antrenorii dacă vorbesc cu presa și cum au reacționat în anumite situații

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 28 ianuarie 2019 13:14

Jucătorii au conferințele de presă, unde sunt obligați să meargă, în timp ce la antrenori uneori e o alegere personală, alteori au contracte care le interzic acest lucru.

Turneele de Mare Șlem sunt un prilej bun pentru jurnaliști de a aduna mai multe păreri despre un anumit subiect. Simon Cambers, pentru ESPN, a ales să aprofundeze care sunt beneficiile pe care le-ar avea antrenorii dacă vorbesc cu presa și cum au reacționat în anumite situații.

Patrick Mouratoglou, un tehnician care este mereu prezent în mass-media, a decis anul trecut la Roland Garros să nu mai vorbească despre evoluția Serenei Williams atâta timp cât este în concurs. "Am simțit că ea are nevoie ca eu să tac", a spus Mouratoglou pentru ESPN. Francezul este unul dintre mai abordabili tehnicieni din circuit, el fiind mereu disponibil pentru a-și spune părerile, susține Cambers. 

După toată situația de la US Open 2018, când Serena a primit avertisment pentru coaching, iar el a recunoscut că i-a dat indicații, la primul turneu de Mare Șlem al anului 2019, Mouratoglou a revenit la a fi disponibil tot timpul, deși evită să discute despre ce s-a întâmplat la New York. "Tenisul e un joc. Și ca antrenor trebuie să joci și tu unul. E o șansă de mai ridica din presiunea de pe umerii jucătorului tău și de a o pune pe cei ai adversarului. E interesant și pentru fani să audă ceva diferit, să înțeleagă lucrurile altfel, să aibă și o altă perspectivă. E bine pentru show! Mereu am spus că nu voi vorbi cu presa doar la victorie, ci și la înfrângere, o văd ca pe o datorie și ca pe ceva care poate fi de ajutor", a explicat el.

Halep: "A fost decizia lui!"

Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei, nu discuta cu presa decât după ce Simona își încheia evoluția. "A fost decizia lui", a spus Simona Halep la Melbourne. Ea adăugat că avea multă încredere că australianul nu va spune ceva controversat. Antrenorii români care au colaborat cu ea au evitat discuțiile cu presa atâta timp cât aveau un contract cu fostul lider mondial.

Când lucra cu Rafael Nadal, unchiul său Toni era mereu disponibil pentru interviuri imediat după meciuri, în players lounge. Carlos Moya, cel care-l pregătește acum pe Nadal, i-a urmat exemplul. Alte exemple pozitive sunt Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, sau Severin Luthi, cel al lui Roger Federer. Ivan Ljubicici e foarte atent atunci când e de acord cu un interviu. 

Libertate totală

De-a lungul vremii antrenorii rusoaicei Maria Șarapova au refuzat discuțiile cu presa. Cererile pentru interviuri cu cei din jurul lui Andy Murray trebuiau să treacă mai întâi pe la compania sa de management. Unul dintre antrenorii săi de la început, Miles MacLagan, se temea să dea interviuri pentru ca să nu-i fie răstălmăcite cuvintele, astfel încât un titlu de ziar să-l supere pe Andy. 

Naomi Osaka, dubla campioană de Mare Șlem, i-a dat liber lui Sascha Bajin să discute cu reporterii. "Poate să facă ce vrea. Nu sunt o persoană care să-și dorească să controleze totul, să facă tot ce-l face fericit. Lucrăm împreună de un an și nu pare genul care spună ceva nebunesc", a explicat japoneza în vârstă de 21 de ani.

Sam Stosur e de părere că e degeaba să ai un antrenor dacă nu crezi că e capabil să-și îndeplinească toate sarcinile. "Nu o să călătoresc alături de cineva care încearcă să mă ajute cu jocul și cariera, cu care încerc să construiesc ceva, dacă nu pot avea încredere în ceea ce va dezvălui pentru presă. Nu m-am gândit niciodată să le spun ce trebuie să vorbească", a concluzionat campioana de la US Open din 2011. 

WTA a început de anul trecut să-i aducă împreună mai des pe jurnaliști și antrenori, organizând chiar conferințe de presă, lucru care s-a întâmplat și în 2019, la Brisbane și Australian Open, și se va mai petrece anul acesta și la turneele de la Madrid, Eastbourne, Cincinnati și la Turneul Campioanelor de la Shenzhen. ATP își propune să organizeze în acest an câteva întâlniri informale între jurnaliști și antrenori.

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (2)
merace
merace  •  28 Ianuarie 2019, 20:22

Jucatorii, ca si competitori in turnee, sunt obligati sa discute cu presa. Antrenorii, ca angajatii ai jucatorilor, au dreptul sa se limiteze la respectarea contractului lor cu jucatorul pe care il antreneaza. Doar Gigi, ca antrenor - patron, isi permite sa vorbeasca presei in locul tuturor! :D hahaha

merace
merace  •  28 Ianuarie 2019, 20:19

Acest articol pare lobby ca sa vorbeasca si antrenorii cu presa, ca sa fie mult de speculat in presa pe baza vorbelor lor! :D

Vezi toate comentariile (2)
Comentează