SPORTURI  »  TENIS  »  FINANCIAR

COVID-19. Fără turnee, nu sunt bani pentru jucători » Mihaela Buzărnescu: „Nu avem altă sursă de venit” + „Steaua nu m-a plătit de 17 luni”

Mihaela Buzărnescu așteaptă momentul în care se vor putea relua turneelor FOTO Hepta
Mihaela Buzărnescu așteaptă momentul în care se vor putea relua turneelor FOTO Hepta

Articol de - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 18:58

Pentru mulți jucători de tenis e dificil să-și mențină echilibrul financiar în miezul pandemiei de COVID-19. Mihaela Buzărnescu subliniază că fără rezultate, nici câștigurile nu sunt mari.

Tenisul e înghețat până la mijlocul lunii iulie, iar acțiunea s-a mutat pe jocuri video ori în challenge-urile pe care le lansează jucătorii pe rețelele de socializare. Nu pentru toată lumea este însă o perioadă comodă din punctul de vedere financiar. Dimpotrivă. Veniturile provenite din premiile oferite la turnee practic nu mai există. 

„Din septembrie, nu am mai avut nicio posibilitate de câștig financiar până în momentul de față. Zero. Noi nu avem altă sursă de venit, nu suntem precum sportivi care au un salariu fix, indiferent de rezultate și eventual niște bonusuri. Pentru noi nu este o perioadă ușoară”, spune Mihaela Buzărnescu, fost număr 20 WTA, actualmente pe locul 120.

Nimic de la Steaua, doar COSR

Situația ei e un pic diferită și pentru că vine după o operație la umăr și a adunat multe luni fără vreun câștig din tenis. „OK, fiecare a avut performanțe, dar sunt în continuare cheltuieli, taxe. În plus, de peste 17 luni clubul Steaua nu mi-a achitat niciun salariu conform contractului și a actului adițional pe care nici până în ziua de azi nu am reușit să-l finalizăm. Ne-am tot întâlnit, e normal ca și eu să am anumite pretenții, iar ei să le accepte”, adaugă ea. „Avem ajutorul de la COSR, cei care suntem în programul pentru Jocurile Olimpice. E singura sursă de venit la momentul actual”.

„Nu ne plângem, este un adevăr, ceva ce trebuie luat ca atare. În tenis câștigurile sunt mai mari dacă ai și rezultate. Peste 30 la sută din premii merg pe impozite și taxe” - Mihaela Buzărnescu

S-a discutat, s-au avansat unele idei și propuneri pentru un ajutor din partea forului diriguitor al tenisului feminin. „Ar fi frumos dacă WTA-ul ne-ar putea ajuta, noi nu am primit nimic oficial încă. Avem niște întâlniri cu ei prin videocall, vorbim despre ce se poate face. Sunt însă și jucători clasați de la locul 300 spre 1000, care au câștiguri mult mai mici, și ei ar trebui ajutați”, adaugă Miki.

SPRIJIN OFICIAL CA FREELANCERI

„Căutăm modalități fezabile de a-i ajuta pe jucători și oficiali acum, dar și când tenisul va reveni. De asemenea, încurajăm jucătorii să acceseze sprijinul oficial oferit de guverne ca freelanceri sau persoane fizice autorizate în țările lor, acolo unde este posibil”, a spus președintele federației internaționale, David Haggerty, într-un interviu pentru Reuters. 

Jucătoarea georgiană Sofia Șapatava, ocupantă a locului 375 mondial, a pornit recent o petiție online prin care solicită ajutor din partea forurilor tenisului mondial pentru cei clasați departe de top în ierarhiile oficiale. Mulți dintre ei își desfășurau activitatea în turnee challenger sau futures, dar ITF a anulat sau amânat 900 asemenea competiții din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. 

Mihaela Buzărnescu, acord cu antrenorul

Pe perioada opririi circuitelor ITF, WTA și ATP, există în continuare obligații ale fiecăruia față de antrenori, preparatori, hitting partneri etc. „Avându-l pe tata antrenor, sunt scutită de această cheltuială”, spune Buzărnescu. ”Dacă aș fi avut pe altcineva, am fi discutat, am fi căzut de acord la o altă sumă decât cea inițială. Nu e la fel ca în timpul competițiilor sau al antrenamentelor, fiindcă nu se desfășoară nicio activitate”.

Ajustare de buget

Jucătoarea română, care avea prevăzută revenirea pe teren în turneul de la Charleston, din aprilie, se gândește la o reașezare a cheltuielilor în perioada următoare. „Încă nu știm ce turnee vor fi. Am în minte un buget alocat per concurs, per săptămână, dar depinde de când se va da drumul, ca să vedem câte luni de competiție mai sunt. Am început să structurez, să văd cum împart, însă nu e nimic clar”, a precizat ea. 

2,07 milioanede dolari e totalul brut al câștigurilor din tenis pentru Mihaela Buzărnescu

Și-au redus salariile

ITF a luat și alte măsuri pentru ușurarea încărcăturii financiare, în absența veniturilor pe perioada de congelare a turneelor. Acestea includ un sistem de protecție pentru angajați, din care o parte au fost trimiși în concediu obligatoriu, sistarea unor proiecte și utilizarea fondului de rezervă al federației internaționale. 

De asemenea, președintele Haggerty și-a impus o reducere de salariu de 30 la sută, iar cei din Comitetul Executiv al ITF vor suporta și ei o tăiere de 20 de procente. Salariul americanului nu este cunoscut, deși site-ul The Games a furnizat informația că în 2017 șeful forului mondial a primit 642.000 de dolari. 

Pe unii colegi îi întrețin părinții”

COVID-19. Fără turnee, nu sunt bani pentru jucători » Mihaela Buzărnescu: „Nu avem altă sursă de venit” + „Steaua nu m-a plătit de 17 luni”
Pablo Carreño Busta (foto), fost numărul 10 mondial, actualmente clasat pe poziția a 25-a, a abordat subiectul banilor în această perioadă. „Eu, deocamdată, nu am multe probleme pentru că am reușit să câștig destui bani, dar am colegi pe care îi întrețin părinții.

Ca orice autonomi, nu putem munci acum, de aceea veniturile noastre sunt zero, iar cheltuielile rămân. Ipoteci, să plătești preparatorul, echipa tehnică, taxa la academia unde mă antrenez”, a punctat ibericul. „Trăim într-o societate în care sportivii sunt văzuți ca niște privilegiați, cu case mari, luxoase, dar sunt și tenismani care nu au aceleași mijloace și trec acum prin momente dificile”, a încheiat Carreño Busta, care a adunat 9,4 milioane de dolari în carieră. 

Cât Top 40 la simplu

Argentinianul Horacio Zeballos, 34 de ani, a luat acum ceva vreme decizia de a se concentra doar pe proba de dublu. A ajuns până pe locul 3 mondial, acum e pe 4, dar deja cu două titluri cucerite în 2020 alături de spaniolul Marcel Granollers, Buenos Aires și Rio de Janeiro. Câștigurile sunt însă mult mai mici decât la simplu. 

„Toți știm că, economic vorbind, e clar mai puțin, dar m-am gândit că pot să fac lucrurile bine, să fiu sus în clasament. Dacă ești în Top 5 sau Top 10 la dublu, îți poți genera un venit destul de bun, asemănător celui al unui jucător aflat în Top 40 la simplu”, a explicat Zeballos. El a adunat 5,2 milioane de dolari din tenis, iar sezonul acesta 101.031 dolari. 

Citește mai multe știri din tenis: 

Simona Halep ia în calcul să scrie o carte după retragere: „Dacă ei vor dori să fac asta...”

Ion Țiriac și Darren Cahill, incluși în TOP 20 cei mai influenți oameni din tenis » Cum arată lista completă

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (5)
10204503677230697
Dinu Androniuc  •  13 Aprilie 2020, 00:55

*** si tu ? Dar de ce sa va dea lumea bani pentru un sport ? Pai ce tu sau Halep si altii impartiti cu noi masinile sau banii pe care ii faceti din tenis ? Tupeu mare...De ce sa va ajutam ? Dar pe unul care lucreaza in fabrica si mai da si bani sa va vada pe ala cine *** il ajuta ? Sau sa va dam bani ca sa ce,cand am fost la Cincinnati anul trecut,dupa meci pierdut cu Madison K ,a mai dat autografe la copii cand a plecat de pe teren ? ***...! Pai de ce sa va dea lumea bani ? Si altii ca Halep si ca tine...! Asta e sport pe cont propiu....si end of story ! Chiar nesimtire sa cersiti bani de la club sau de la sponsori ! Stii cum e in china,astia de au dat cu corona pe lume...E asa,mergi la academie si atunci e gratis totul dar tot ce faci imparti cu academia ! E simplu ? Greu pentru capul tau ala sek!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lenroc
lenroc  •  12 Aprilie 2020, 21:45
Postat de ccab pe 12 Aprilie 2020, 21:05

Miki joaca tenis profesionist de la 16-18 ani, iar de început a început pe la 6-7 ani, practic o viața dedicată acestui sport. Ca și Halep. Ca și Cârstea. Ca și Dulgheru. Ca și ... Ca și ... In cei peste 10 ani in circuite, ITF și WTA, a reușit sa acumuleze un total brut de peste un milion USD din premii de abia acum 2 ani, poate cel mai bun din cariera ei, apoi odată cu accidentarea la glezna s-a ales praful. Bun, scădem acum 30% impozite și dacă împarți ce rămâne îți ies undeva la 75 mii dolari pe an, medie. Asta iseamna ca in primii ani mai mult de 50 de mii nu câștiga, desigur mult la nivelul României, însă dacă de aici scădem și costurile cu deplasările și pregătirea, plus desele accidentări înțelegem de ce acum câțiva ani era complet falita și au făcut jucoarele o cheta sa o ajute. Tu din păcate judeci extrem de simplist, exact precum unii romani care nu au ieșit din comuna natală cum de 1000 de euro pe luna, o căciula de bani pt ei, nu îți ajung sa supravietuiesti la Paris sau NY de exemplu, pt ca da!, tenisul este un sport costisitor, foarte costisitor.

Dacă la 33 de ani te jelești că ai nevoie de ajutor după ce ai câștigat 2,07 milioane de dolari brut înseamnă că era mai bine să stai în satul tău. E plină lumea de sportivi, în activitate sau foști, care au risipit tot ce au câștigat și acum îsi plâng de milă. Oricând poate vira spre o carieră de la 9 la 17, nu e condamnată la tenis, mai ales că e așa de costisitor.

ccab
ccab  •  12 Aprilie 2020, 21:05
Postat de lenroc pe 12 Aprilie 2020, 20:18

În 40 de ani de muncă părinții noștri nu au câștigat jumătate din netul pe care Mihaela l-a adunat din tenis. Te vaiți doar dacă ești lacom și nechibzuit.

Miki joaca tenis profesionist de la 16-18 ani, iar de început a început pe la 6-7 ani, practic o viața dedicată acestui sport. Ca și Halep. Ca și Cârstea. Ca și Dulgheru. Ca și ... Ca și ... In cei peste 10 ani in circuite, ITF și WTA, a reușit sa acumuleze un total brut de peste un milion USD din premii de abia acum 2 ani, poate cel mai bun din cariera ei, apoi odată cu accidentarea la glezna s-a ales praful. Bun, scădem acum 30% impozite și dacă împarți ce rămâne îți ies undeva la 75 mii dolari pe an, medie. Asta iseamna ca in primii ani mai mult de 50 de mii nu câștiga, desigur mult la nivelul României, însă dacă de aici scădem și costurile cu deplasările și pregătirea, plus desele accidentări înțelegem de ce acum câțiva ani era complet falita și au făcut jucoarele o cheta sa o ajute. Tu din păcate judeci extrem de simplist, exact precum unii romani care nu au ieșit din comuna natală cum de 1000 de euro pe luna, o căciula de bani pt ei, nu îți ajung sa supravietuiesti la Paris sau NY de exemplu, pt ca da!, tenisul este un sport costisitor, foarte costisitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează