SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MIAMI

În mintea Simonei Halep » Discuția cu Darren Cahill de la Miami scoate în evidență problemele româncei

Simona Halep și unul dintre gesturile sale recurente // FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep și unul dintre gesturile sale recurente // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 31 martie 2017 00:00

Discuția cu Darren Cahill dintre setul doi și trei din meciul cu Johanna Konta a revelat zbaterea prin care trece românca în timpul unei partide. Alte jucătoare au reușit să-și domolească aceste tumulturi apelând la oameni specializați în antrenarea minții.

Simona Halep nu e de ieri dură cu ea și cu lucrurile pe care le face pe teren. În meciul din sferturi de finală de la Miami cu Johanna Konta, 11 WTA, această latură a ei s-a developat însă și mai mult.

Mai ales că a trecut printr-o situație extrem de tensionată, a condus cu 5-4 și a servit pentru meci, iar în tie-break-ul aceluiași set a condus cu 5-3, dar l-a pierdut.

Nevoia de sprijin

Atunci când Darren Cahill a coborât în teren, tot acest clocot interior a dat pe afară. Și în loc să asculte cuvintele inspirate pe care i le spunea antrenorul, ea vorbea despre lucrurile care nu au mers în jocul său: dublele greșeli din momentele importante, alegerea eronată a loviturilor, viteza redusă pe al doilea serviciu, dar și faptul că antrenorul nu o încurajează sau că dă din cap dezamăgit atunci când greșește.

"Sunt momente în care am nevoie de energie, nu cred că cer prea mult", a spus ea. Românca a explicat în trecut această nevoie a sa de a fi încurajată vizibil din lojă. "Sunt momente în care te crezi singur şi ceri ajutor de pe margine. Am nevoie de oameni. Am nevoie să simt că şi ei resimt presiunea, dar, de fapt, eşti singur".

Citește și: Ce au în comun hocheiul și tenisul? Pliskova lucrează cu un mental coach care l-a pregătit în trecut pe marele Jaromir Jagr

Miercuri seară nimic nu părea că o poate scoate din nemulțumirea ei. "Sunt terminată. Joc ridicol! Nu am nicio șansă să rezolv această situație", sunt câteva dintre propozițiile pe care le-a folosit Simona la adresa sa. O atitudine pe care a arătat-o de la începuturile sale în circuitul WTA, când mizele nu erau atât de mari cum sunt acum.

O asprime pe care uneori reușește să o pună pe mute, iar alteori nu. În meciul cu Samantha Stosur a reușit acest lucru, în timp ce în partida de miercuri seară, pe care a pierdut-o cu 6-3, 6-7 (7), 2-6, nu a făcut-o. Dar asta ține și de istoric, de jocul fiecăreia, de aspectele care o încurcă. Pe de altă parte această ambiție de a câștiga meciuri a dus-o până aici.

"Mereu sunt dură cu mine"

Simona a uitat rapid lucrurile bune pe care le-a făcut și a mai uitat, așa cum i-a amintit antrenorul său, că e abia la primul turneu din 2017 în care nu mai simte dureri la genunchi. Dar nimic nu a făcut-o pe româncă să creadă în continuare în victorie, să creadă că e capabilă să producă același tenis care a încurcat-o în primul set pe Johanna Konta.

"Încrederea mea a picat pentru că nu am multe meciuri jucate în acest sezon, iar ea a adunat câteva, așa că are ritm. Mereu sunt foarte dură cu mine în timpul punctelor, meciurilor. Așa este personalitatea mea, să fiu foarte critică. Nu am nimic cu nimeni. Dar pot spune că am progresat și la acest nivel, lucrez la el", a spus Simona după meci.

Modelul Konta

Britanica este un exemplu de îndepărtare a demonilor interiori. În noiembrie 2014, ea era pe locul 141 și, la recomandarea antrenorului său de atunci, Esteban Carril, a început să lucreze cu Juan Coto, un mental coach, despre care se spune că i-a schimbat cariera.

Un an mai târziu Johanna ajunsese pe poziția a 47-a. "În meseria mea încerc mai întâi să identific care sunt lucrurile care le trec prin minte sportivilor, anumite crezuri de genul: "Trebuie să câștig!", "Nu vreau să fac greșeli!", "Ce se întâmplă dacă pierd?", și să le înlocuiesc cu gânduri mult mai pozitive. Pe teren poți avea mai multe moduri de relaxare. Exerciții de respirație sau de vizualizare.

Îți imaginezi un deznodământ pozitiv, nu câștigarea meciului, ci un pas mic: de exemplu, îți imaginezi colțul unde vrei să servești. Și să reușești să generezi fraze pozitive în mintea ta, cum ar fi "Continuă să lupți!", "Poți să o faci!"; sau "Acest punct nu contează!", a explicat Coto anul trecut în ianuarie.

El a mai precizat că scopul este să dai tot ce ai mai bun în momentele importante. "Trebuie să te concentrezi pe lucrurile pe care le poți controla, nu pe victorie, înfrângere sau clasament, ci pe efortul din teren, pe atitudine. Astfel poți elibera din presiunea lucrurilor pe care nu le poți controla", a completat ibericul.

Tot el a recunoscut că e foarte ușor în teorie, dar mult mai greu de realizat. "Trebuie să crezi cu adevărat că este posibil. Johannei i-a crescut foarte mult încrederea în sine, atât pe terenul de tenis, cât și în afara lui".

Aceeași vârstă, realizări diferite

Relația dintre Johanna Konta și Juan Coto s-a terminat tragic, spaniolul murind subit în luna noiembrie a anului trecut. Britanica a suferit mult, iar actualul său antrenor, Wim Fissette, spune că britanicei îi lipsesc conversațiile cu Juan, dar că deocamdată nu va apela la alt mental coach.

"Cred că Juan m-ar sprijini să îmbunătățesc partea personală și emoțională pentru că el m-a ajutat și în viața mea de dincolo de tenis. El trăiește în continuare prin acțiunile pe care le fac. Tot ce voi reuși să fac în cariera mea i se datorează lui. Mi-a dăruit o mulțime de unelte și obiceiuri pe care continui să le folosesc, chiar dacă el nu mai e", a spus Konta.

Cu toate acestea, Johanna încă e la începutul realizărilor în circuitul profesionist. Are 25 de ani, la fel ca Simona Halep, și are în palmares doar două titluri, unul la Sydney și unul la Stanford, o finală de turneu Premier Mandatory, la Beijing, cel mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem e atingerea semifinalelor la Australian Open în 2016, iar cel mai bun loc ocupat este 9, în octombrie 2016.

Lista de realizări a Simonei este una mult mai lungă, cu 14 trofee WTA, dintre care două Premier Mandatory, o finală de Mare Șlem și cel puțin sferturi de finală la cele patru competiții de acest rang, locul 2 mondial atins, plus alte opt finale.

Drumurile spre vârful ierarhiei Simonei și Johannei sunt diferite. Problemele cu care se confruntă pe teren sunt însă, mai mult ca sigur, asemănătoare sau chiar identice.

Konta a găsit o cale de a izola negativul și de a scoate la suprafață ceea ce o poate ajuta să progreseze. Rămâne ca și românca să-și găsească propria soluție. Uneori lucrurile depind de tine, alteori și de cine te poate sfătui corect.

E deschisă la colaborări

Simona Halep nu respinge în totalitate ideea de a lucra cu un psiholog sau mental coach. După eliminarea prematură de la Wimbledon în 2015, ea spunea: "M-am gândit la acest aspect, nu exclud această variantă".

"Nu merg la psiholog, pentru că am avut o experienţă în trecut şi un pic psihologul îţi arată cum să gândeşti, pe când eu vreau să iau deciziile de una singură. Prima dată trebuie să accept că am nevoie să merg la un psiholog şi pe urmă o să încep să îl caut", a declarat Simona în ianuarie 2016 la emisiunea Garantat 100%.

"Finalistă în 2014 la Roland Garros, Simona Halep posedă toate ingredientele din care este făcută o campioană. Loviturile ei sunt din punct de vedere tehnic foarte curate și cel mai mare atu al ei este viteza năucitoare a picioarelor. Dar chiar ea admite că e dificil să rămână optimistă în momentele de mare presiune"
Simon Briggs, jurnalist The Telegraph

"În setul al doilea am condus cu 3-0 și am avut șanse să mă duc la 4-0, dar ea este o jucătoare incredibilă și știam că nu e jucat meciul până când nu am dat mâna la fileu"
Johanna Konta

"Dacă o să fiu în echipa României de Fed Cup, pentru că am pierdut acum şi nu ştiu cum se va decide încă, cred că voi avea un avantaj în fața lui Konta, fiind pe zgură, dar niciodată nu se ştie cu nicio jucătoare. De-abia mi-am intrat în ritm şi trebuie să menţin această formă. Fed Cup va fi următoarea mea competiție, sper să joc bine şi să îmi câştig meciurile"
Simona Halep

2-1este scorul întâlnirilor directe dintre Johanna Konta și Simona Halep. Singura victorie a româncei datează din 2014 și a fost obținută în două seturi într-o întâlnire de Fed Cup

6-4este raportul dintre victoriile și înfrângerile Simonei Halep în 2017

48de sferturi de finală a jucat Simona Halep în carieră, câștigând treizeci și unu

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (20)
mishu_74
mishu_74  •  03 Aprilie 2017, 17:13
Postat de wowmashha pe 31 Martie 2017, 09:19

Nu degeaba fostul tau antrenor din juniorat a declarat ca tu halepoaso de mica aveai necajeli la etaj .nu mai poti pacali lumea ***.*** .nu mai ai mult si cu siguranta o sa lovesti vreun copil de mingii.ai antecedente in acest sens : la ionita zbuerai cat te tineau plamanii sa mai bata dracului din palmele alea .la copilul ala de mingii ai urlat de parca *** ( *** ) la daren zbieri ca sa nu mai dea din cap .cand omyl vrea sa te ajute tu faci fata aia de peste prajit si.i dai cu flit .si exemplele pot continua .fatuko esti o pacoste .esti o rusine pt sport .*** .

acest comentariu contine injurii si jigniri la adresa unei sportive romane, dar este lasat pe site de catre administratorii site-ului. in schimb raspunsurile celorlalti la adresa acestor specimene sunt sterse, desi nu contin aceleasi injurii sau jigniri. judecati singuri, romani," impartialitatea" si "obiectivismul" administratorilor site-ului....

mishu_74
mishu_74  •  31 Martie 2017, 19:33
Postat de mishu_74 pe 31 Martie 2017, 17:34

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tihi
tihi  •  31 Martie 2017, 19:03

In tenis este necesar un echilibru psihic,cea ce lipseste lui Halep.Plus,in sport trebuie sa stii si sa pierzi cu capul in sus si razand.Jucatorii de tenis,care dau cu racheta de pamant,au o problema psihica si de inteligenta.Ambitia si vointa puternica nu este de ajuns sa castigi un meci sau un turneu.Trebuie mult mai mult:tehnica desevarsita,fizic puternic si echilibru psihic.Fara acest trinom,nu poti deveni Navratilova,Steffi Graf, Serena Williams sau Sharapova !

Vezi toate comentariile (20)
Comentează