SPORTURI  »  TENIS  »  RASISM

Momente istorice în sportul mondial: Naomi Osaka a refuzat să intre pe teren + decizie fără precedent în NBA

Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati // Sursă foto: Getty +21   FOTO
Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati // Sursă foto: Getty

Articol de GSP - Publicat joi, 27 august 2020 07:43 / Actualizat joi, 27 august 2020 18:59

Naomi Osaka (22 de ani, 10 WTA) s-a retras de la Cincinnati chiar înaintea meciului din semifinale cu Elise Mertens (24 de ani, 22 WTA), ca modalitate de protest împotriva rasismului.

  • CONTEXT: Mai mulți sportivi din America protestează după ce Jacob Blake, un bărbat de culoare în vârstă de 29 de ani, a fost împușcat de 7 ori în spate de un polițist din Wisconsin, martori la incident fiind chiar cei 3 copii ai săi;
  • Acum, Blake este paralizat de la brâu în jos, iar cetățenii nord-americani s-au revoltat, atât pe internet, cât și în acțiuni stradale;
  • Fenomenul rasismului a provocat mișcări de proporții în SUA și la sfârșitul lunii mai, când George Floyd a fost omorât de un polițist, fiind presat cu genunchiul pe gât până la ultima suflare.

„Înainte să fiu o sportivă, sunt o femeie de culoare. Și ca femeie de culoare simt că sunt lucruri mult mai importante în acest moment care necesită o atenție imediată, decât să joc eu tenis. 

Nu mă aștept să se schimbe nimic drastic pentru că nu intru eu pe teren. Însă dacă pot ajuta la începerea unei discuții într-un sport majoritar alb, consider că este un pas în direcția bună”, a scris Naomi pe rețelele de socializare.

+17 FOTO

Naomi Osaka s-a retras de la Cincinnati

Ulterior, organizatorii turneului au anunțat că meciurile se suspendă pentru joi. Programul urmează să se reia vineri.

O situație similară este și în NBA. Milwaukee Bucks, Houston Rockets, Oklahoma Thunder, Toronto Raptors, Boston Celtics, Los Angeles Lakers, Portland Trailblazers au refuzat să mai dispute partidele de miercuri din play-off, decizie fără precedent în istoria Asociației Naționale de Baschet.

În lumina ultimelor evenimente, va avea loc o ședință de urgență între conducătorii NBA. Competiția ar putea fi anulată, iar sezonul ar urma să fie încheiat fără stabilirea unei campioane. Cluburi importante, precum Lakers sau Clippers, și-au exprimat deja dorința ca stagiunea actuala să nu se mai joace.

Citește mai multe știri din Tenis:

Impresii de la New York: „Sunt lucruri noi, precum absența arbitrilor de linie sau faptul că nu e public în tribune. Toate acestea te șochează un pic"

Ce sport spune Țiriac că e infestat de mafia pariurilor: „Se joacă 13 luni pe an, tot Gheorghe cu Vasile”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (108)
radumatei
radumatei  •  27 August 2020, 11:52

Nici nu avem ce discuta aici. O jucătoare a declarat forfeit la un turneu la care se angajase să participe. Motivele nu sunt întemeiate, căci oameni mor în situații violente în fiecare zi, nu e cu nimic special Jacob Blake față de afghanii nevinovați uciși de armata americană, de exemplu. Sancțiuni pecuniare și suspendare drastică pentru Osaka și pentru toți cei care încearcă să murdărească sportul alb cu mizeria politică belemistă.

10153314739054939
Cosmin Bajescu  •  27 August 2020, 12:41

Un gest pur publicitar. Osaka urmareste sa fie in atentia publicului. Asa cum a dorit si atunci cand a plans dupa finala cu Williams. Este o creatie a media. Nu degeaba castigurile ei din publicitate sunt mult mai mari decat cele din tenis.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  27 August 2020, 11:29

E un protest absurd. De suferit au sponsorii, organizatorii si telespectatorii, ori nu ei sunt vinovati de situatia creata. Ca vrei sa atragi atentia asupra situatiei si vrei sa faci ceva, e de inteles si de admirat, dar protestezi intr-un alt mod (sunt multe alte posibilitati). Si pe urma, draga Naomi, esti tare ipocrita. Primesti fara scrupule bani de la Nike care subcontracteaza productia in tari asiatice in care exploatarea copiilor prin munca este o problema endemica. De altfel au fost multe acuzatii de acest fel cu care s-a confruntat chiar Nike direct (in Cambodgia si Pakistan, de pilda). Sau vietile asiaticilor "don't matters"?

Vezi toate comentariile (108)
Comentează