SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Rafa Nadal rupe tăcerea într-un amplu interviu oferit în Spania » Cum e accidentarea, când se retrage și cum a trăit ultimele recorduri ale rivalului: „Djokovic trăiește treaba asta mult mai intens”

Rafael Nadal / Captură Movistar+
Rafael Nadal / Captură Movistar+

Articol de - Publicat luni, 18 septembrie 2023 23:34 / Actualizat marti, 19 septembrie 2023 12:09

Într-un amplu interviu oferit spaniolilor de la Movistar+, Rafael Nadal, absent din tenis de la începutul anului, a vorbit pe larg despre cum decurge recuperarea sa, despre așteptările pe care le are de la 2024 - an care va fi, cel mai probabil, ultimul al carierei - dar și despre modul în care a perceput ultimele succese majore ale lui Novak Djokovic, prin care Nole l-a depășit pe iberic în cursa pentru titlul neoficial de „GOAT”. 

Accidentat grav în ianuarie, când a suferit o leziune a tendonului psoasului stâng de la șold, Rafael Nadal nu a mai putut concura deloc după Australian Open. Problemele fizice nu i s-au vindecat la timp, din contră, astfel că spaniolul n-a putut fi prezent nici la Roland Garros, turneul său favorit, nici la celelalte competiții importante din 2023. 

El avea să declare, chiar înaintea Openului Parizian, că își va lua un timp important de odihnă - până la finalul anului - pentru ca accidentarea să i se vindece complet, iar „corpul să i se regenereze cât mai mult posibil”, după cum afirma la conferința din mai. Pe 3 iunie, chiar în ziua în care a împlinit 37 de ani, Nadal a suferit o intervenție chirurgicală la șold, iar de atunci veștile despre situația sa s-au rezumat doar la zvonuri.

Rafa Nadal rupe tăcerea într-un amplu interviu oferit în Spania » Cum e accidentarea, când se retrage și cum a trăit ultimele recorduri ale rivalului: „Djokovic trăiește treaba asta mult mai intens”
Rafael Nadal, imediat după oferația suferită în iunie

Între timp, după o vacanță îndelungată pe care a petrecut-o în Grecia alături de soția Xisca și de micuțul Rafael jr., marele campion iberic a reluat progresiv antrenamentele. El s-a hotărât să vorbească despre tot acest proces într-o confesiune făcută făcută jurnalistului Juanma Castaño la Movistar+, în cel mai complex interviu oferit după calvarul pe care l-a trăit în 2023. 

Nadal rămâne realist: „Mi-ar plăcea să fiu din nou competitiv. Dar visul meu nu e să revin și să câștig Roland Garros sau Australian Open”

Așadar, ce așteaptă Nadal de la 2024?

În primul rând, Matadorul le-a dat o veste bună fanilor: faptul că operația suferită în iunie a fost un succes și că recuperarea decurge bine. Peste așteptări, chiar, comparativ cu lunile de incertitudine din primăvară. Însă Rafa își menține așteptările la cote minime: 

Se pare că intervenția chirurgicală la psoas a decurs bine, medicii au profitat de ocazie și pentru a interveni la șold (n.r. - pentru o mai veche leziune la labrumul de la șoldul stâng). Apoi, am putut petrece cinci săptămâni călătorind cu familia, iar în urmă cu ceva timp m-am reîntors la muncă”, a spus Rafa. 

Rafa Nadal rupe tăcerea într-un amplu interviu oferit în Spania » Cum e accidentarea, când se retrage și cum a trăit ultimele recorduri ale rivalului: „Djokovic trăiește treaba asta mult mai intens”
La bordul iahtului privat „Great White”, Rafa, Xisca și fiul lor s-au deconectat vara aceasta în apele liniștite din Insulele Ionice: au vizitat Corfu, Ithaca, Meganisi și alte destinații renumite din Grecia

Acesta a continuat: 

Mi-ar plăcea să joc din nou, să pot fi competitiv din nou, sunt motivat s-o fac. Dar visul meu nu este să revin și să câștig Roland Garros sau Australian Open (n.r. - așa cum a reușit-o în 2022, tot după o revenire). Toate aceste lucruri sunt foarte departe. Nu o să spun că sunt imposibile, pentru că în sport lucurile se pot schimba foarte repede”.

Nu mă tem să nu mă accidentez din nou. Sunt într-o etapă a vieții în care nu mai am un plan prestabilit. Am speranța că voi fi din nou competitiv, dar până la câștigarea Roland Garros-ului este o cale lungă.

Încă nu am reușit să ajung în punctul în care să trăiesc fără dureri, dar durerea e moderată și sunt OK cu asta. Dar mă simt trist când durerea e mai intensă decât ar trebui să fie. Am probleme uneori să cobor scările acasă. Când se întâmplă asta, e greu să fii fericit. 

- Rafael Nadal

Jocurile Olimpice de la Paris, ultimul „dans” al lui Nadal? Ce șanse sunt să mai continue și după 2024?

Decizia ca 2024 să fie ultima sa „oprire” pare să fie neschimbată la prima vedere. Iar Nadal a oferit indicii prețioase în acest sens. El spunea în primăvară că plănuiște ca anul viitor să-și ia rămas bun de la cele mai importante turnee ale carierei sale, prioritizând, bineînțeles, competițiile pe zgură, pe care a pus monopol ani la rândul.

Acum, „Matadorul” a lăsat de înțeles că Jocurile de Olimpice de la Paris ar putea fi ultima sa competiție le care participă. Așadar, cel puțin pentru moment, n-ar lua în calcul să mai participe la US Open sau la celelalte întreceri din a doua parte a anului următor:

„Jocurile Olimpice de la Paris ar fi un loc frumos pentru sfârșitul carierei mele, dacă mă voi simți bine. Dar programul meu se va schimba dacă voi simți că am o șansă bună să câștig la Roland Garros. Va fi sezonul viitor ultimul al carierei mele? Cred că șansele de a fi așa sunt foarte mari, dar nu pot confirma acum 100%”.

Întotdeauna realist când vine vorba de perspectivele sale, Nadal lasă, totuși, o mică portiță deschisă: „Să spun clar că 2024 va fi ultimul an? Cine știe... poate corpul meu se va recupera miraculos și mă voi simți puternic, plin de energie și cu dorința de a mai continua și după. Dacă va fi așa? De îndată ce voi afla răspunsul, îl voi împărtăși cu voi”,  a mai spus jucătorul cu 14 titluri pe zgura din capitala Franței.

Roland Garros 2024 e programat la data tradițională, sfârșit de mai - început de iunie, în timp ce turneul de tenis de la Jocurile Olimpice, care va fi găzduit tot în complexul de la Porte d'Auteuil, ia startul pe 29 iulie, trei săptămâni mai târziu după terminarea Wimbledon.

Speranța mea este ca, peste două luni, pe la jumătatea lui noiembrie, să am o idee clară despre situația în care mă aflu, să-mi analizez poziția, să văd unde sunt, cum sunt, și care-mi va fi «foaia de parcurs».

Mă antrenez de trei ori pe săptămână, câte 40 de minute, și petrec multe ore în sala de forță.  Dar mă antrenez fără a mă mișca sau a lovi mingea. Nu mă pot mișca cu viteza cu care eram obișnuit s-o fac, trebuie să fiu atent și precaut.

Pentru moment, golful e singurul sport pe care corpul îmi permite să-l practic.

- Rafael Nadal

Rafa Nadal rupe tăcerea într-un amplu interviu oferit în Spania » Cum e accidentarea, când se retrage și cum a trăit ultimele recorduri ale rivalului: „Djokovic trăiește treaba asta mult mai intens”
Rafael Nadal a participat week-end-ul trecut la un turneu de golf / Sursă foto: Facebook

Rafa Nadal, despre cursa pentru „GOAT”: „Cred că Djokovic a trăit asta mult mai intens”

Un alt subiect major abordat de Nadal, la insistențele interlocutorului, a fost legat de Novak Djokovic, cel care l-a devansat pe Nadal și a ajuns la 24 de Slam-uri. 

Accidentat, în incapacitatea de a mai concura, Nadal a rămas la borna 22. Îl frustrează acest lucru?

„Nu sunt frustrat dintr-un singur motiv. Pentru că eu cred că am făcut tot ce ținea de mine pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine posibil.

Nu simt nimic când îl văd pe Djokovic câștigând. Mi-ar fi plăcut să-mi închei cariera cu cele mai multe Slam-uri din istorie, dar asta nu a fost o obsesie sau ceva care să mă frustreze. Nu poți fi frustrat cu 22 de Slam-uri!

Cred că Djokovic trăiește asta într-un mod mult mai intens (n.r. - cursa pentru GOAT). Pentru el, ar fi fost o frustrare mai mare să nu reușească acest lucru.  

(...) Dar nu poți trăi frustrat fiindcă persoana care locuiește lângă tine are o casă mai mare decât a ta sau o mașină mai bună decât a ta. Sunt o persoană ambițioasă, dar și realistă în același timp, și sunt fericit cu felul în care sunt”. 

Cred că, în limita posibilităților, am făcut tot posibilul pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine pentru mine. (...) Am fost ambițios, dar am avut o ambiție sănătoasă, care mi-a permis să văd lucrurile în perspectivă și să nu mă enervez prea mult când lucrurile nu au mers bine pentru mine pe teren.

- Rafael Nadal

Regretul lui Nadal: „Realitatea e că am pierdut mulți ani din cauza accidentărilor”

Ibericul regretă, însă, că nu a avut mai multă grijă de fizicul său în primii ani ai carierei: 

„Dacă aș putea, aș schimba unele lucruri în cariera mea, fiindcă am luat unele decizii proaste. De exemplu, când a fost vorba de îngrijirea corpului meu când eram foarte tânăr.

Am fost unul dintre cei mai inactivi jucători din circuit pentru mulți ani. Realitatea e că am pierdut patru ani și jumătate din cauza accidentărilor, am ratat Slam-uri... Djokovic are mai mult succes și pentru că a avut un nivel de fitness, un nivel fizic care i-a permis să joace mai mult decât mine”.

16 turnee de Grand Slama ratat Nadal din cauza accidentărilor

„L-ai felicitat pe Djokovic după US Open?”

Nadal, primul care i-a trimis mesaje de felicitare lui Novak Djokovic după ce Nole a câștigat Roland Garros în luna iunie, a fost întrebat dacă i-a scris sârbului și după victoria acestuia de la US Open, cea care i-a adus Slam-ul cu numărul 24.

Spaniolul admite că încă nu și-a felicitat marele rival, dar că o va face după ce sărbătoarea prelungită a lui Djokovic se va fi terminat.

„Adevărul este că încă nu am făcut-o. Când câștigi ceva atât de important, știu din experiență că e mai bine să-ți faci timp pentru a [recepționa și] aprecia acel mesaj. O să-i trimit, dar nu am făcut-o încă”.

Sunt dintr-o altă perioadă, așa că nu mai am foarte mulți prieteni în circuit. Dar mai vorbesc cu Federer din când în când. Copiii lui au venit să se antreneze la mine în academie, dar nu am putut să-i văd.

- Rafael Nadal, despre relația pe care o are cu jucătorii activi

Rafael Nadal, președinte la Real Madrid?

Dincolo de întrebările legate de tenis, retragere sau evoluția accidentării sale, Nadal a mai fost chestionat și despre un zvon „rostogolit” vara aceasta în Spania, conform căruia Florentino Perez l-ar vedea drept succesorul ideal pentru funcția de președinte al lui Real Madrid, în momentul în care Don Florentino se va hotărî să iasă din scenă. 

Dacă aș vrea să fiu președintele lui Real? Cred că mi-ar plăcea, da, într-o bună zi... Dar acum avem cel mai bun președinte posibil”, a spus Nadal, cel care fusese prezent duminică seara la victoria „Los Blancos” cu Real Sociedad.

Citește și alte știri din tenis: 

Decizie majoră a avocaților Simonei Halep » Firma de suplimente a fost dată în judecată în civil: explicațiile avocatului sportivei

Ion Țiriac face un anunț major pentru București: „Va reveni, în sfârșit, acasă”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  19 Septembrie 2023, 09:23

Ce cursa pentru GOAT? Crede ca o traieste mai intens? Ce sa creada, e cat se poate de evident. Nu e contestabil, evident, dar nu e o cursa pentru GOAT. Au fost cativa jucatori care au revolutionat acest sport, cu tot respectul, Djokovic nu face parte dintre ei. Djokovic e o masinarie de joc, in special un om care nu se lasa batut nicicum. Dar la nivel de a aduce ceva nou acestui sport, de exprimare in teren, de dominatie a adversarilor si a circuitului... categoric au existat altii peste. Si nu doar unul. Acum totul e statistica, cautam cifre. Dar si la fotbal mi se pare penibil sa auzim cu Messi si Ronaldo sunt cei mai tari all-time. De ce? Ca o duc pana la 50 ani sa spulbere recorduri. Da, e o obsesie, pe care altii in trecut nu au avut-o. Pe atunci era mult mai importanta exprimarea in teren decat datele statistice. Borg s-a retras la 28 ani, omul putea ajunge si el lejer la 15 slamuri daca insista. Ceea ce pe vremea aia era ceva inimaginabil... pana la el. Oricum ca rata a turneelor de GS castigate, Djokovic nu il poate bate. Suedezul a avut o cariera de 2 ori mai scurta ca Djokovic, jucand 3 slamuri pe an si nu 4. Deci dupa date statistice, Borg nu are rival in aceasta lupta.

zb59
zb59  •  19 Septembrie 2023, 06:57

“ Rafael Nadal, pe patul de operație în iunie” Poate ne spun gsp istii ce este acela un “pat de operatie!?:)) In rest, multa sanatate, Rafa!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează