SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

„Dacă tu mă insulți pe mine...” » Sorana Cîrstea a vorbit pe larg despre postarea pentru care a fost criticată dur de CTP

Sorana Cîrstea / Captură „Pe drept cuvânt”
Sorana Cîrstea / Captură „Pe drept cuvânt”

Articol de - Publicat joi, 03 august 2023 18:41 / Actualizat joi, 03 august 2023 19:53

Într-una dintre rarele ei apariții publice din afara terenurilor de tenis, Sorana Cîrstea a abordat, pe larg, controversa în care a fost implicată la Wimbledon, când jucătoarea de 33 de ani a fost arătată cu degetul pentru o postare pe care unele voci au considerat-o jignitoare. 

Criticată de fani, pe Twitter, dar și de mai multe voci din spațiul public românesc, Sorana a oferit un răspuns elaborat, în care a explicat contextul în care a distrbuit mesajul respectiv (n.r. -Faceți bărbații din nou masculini, faceți femeile din nou feminine, faceți copiii din nou inocenți”. Iar Cîrstea își menține poziția adoptată atunci. „Pentru mine sunt valori și atât. Nu sunt valori de școală veche, sunt valori”, a spus ocupanta locului 32 WTA.

Sorana Cîrstea: „Sunt valori și atât, nu sunt valori de «școală veche»”

„Sincer, acea postare – de fapt, o repostare la un mesaj pe care îl văzusem – s-a potrivit puțin cu momentul în care eram. Eram la Wimbledon și, în general, știm că Wimbledon este un turneu în care lumea este elegantă în tribune, în care sunt anumite reguli care trebuie respectate. Sunt niște valori, să spun, normale, deși se spune că sunt valori de «școală veche». 

Pentru mine sunt valori și atât. Nu sunt valori de școală veche, sunt valori. Și tocmai o văzusem pe Prințesa de Wales (…) cu atâta eleganță și cu atâta feminitate și cu atâta bunătate, rar mi-a fost întâlnit să simt atâta energie din partea cuiva. 

La fel, domnii erau toți în cămașă, cu sacou, frumos îmbrăcați, civilizați. Și foarte frumos, toată lumea cu familie, cu copii care nu erau neapărat pe telefoane. 

Și m-a inspirat acea postare pentru că sunt, să zic așa, principii după care mă ghidez și eu”, a explicat Sorana. 

Sorana Cîrstea: „Fiecare om are mentalitatea lui și de aici reușim să progresăm, ca umanitate”

Întrebată despre reacțiile ostile îndreptate în direcția ei, jucătoarea originară din Târgoviște a continuat: 

„Tatăl meu a fost cu mine la Wimbledon și mi-a spus câteva lucruri, la fel și prietenul meu, fiind în țară, mi-a zis un pic din ce s-a scris. Eu sunt o persoană care respectă orice opinie. 

Nu trebuie să fiu plăcută de toată lumea. Toată cariera mea, am fost foarte onestă și naturală, pentru că nu mi-am dorit niciodată să fiu plăcută de toată lumea. Nu acesta e obiectivul meu. Dacă tu mă insulți acum, pe mine nu mă deranjează, pentru că eu îmi știu valoarea, ca om. Dar lumea, în general, devine foarte conflictuală și încearcă să răstălmăcească cuvintele

Nu am văzut nici măcar ce a declarat mama. Eu am niște valori, dar respect orice fel de părere. Nu toți trebuie să fim la fel, să gândim la fel, să ne îmbrăcăm la fel, să mergem în același locuri. Nu! Fiecare om are mentalitatea lui și de aici reușim să progresăm, ca umanitate. Trebuie să respectăm acest lucru”, a spus Sorana Cîrstea, la podcastul „Pe drept cuvânt”, difuzat pe 1 august pe YouTube și publicat și pe site-ul florentintuca.ro

Tribunalul Sports Resolutions, răspuns de ultimă oră în legătură cu situația Simonei Halep
CAZUL HALEP
Tribunalul Sports Resolutions, răspuns de ultimă oră în legătură cu situația Simonei Halep

Sorana Cîrstea fusese criticată pentru mesajul distribuit pe Instagram în timpul Wimbledon

„Faceți bărbații din nou masculini, faceți femeile din nou feminine, faceți copiii din nou inocenți”, a fost mesajul postat, în engleză, de Sorana, pe Instastory. Gestul a făcut vâlvă pe internet, românca fiind criticată și chiar jignită în termeni duri. Însuși editorialistul GSP Cristian Tudor Popescu s-a numărat printre cei care au taxat postarea Soranei.

(...) Coțofana care i-a ieșit din gură drăgălașei noastre tenismene s-a ouat pe net așa: «Make men masculine again. Make women feminine again. Make children innocent again». Mai lipsește «Make America great again», nu? Și unde e mesajul pozitiv? Să facem bărbații din nou masculini înseamnă, logic, că ei NU mai sunt masculini. Să facem femeile din nou feminine înseamnă, logic, că ele NU mai sunt feminine. Să facem copiii din nou inocenți înseamnă, logic, că ei NU mai sunt inocenți.

Ce au a face aceste propoziții anti LGBTQ+ tipice dreptei conservatoare cu frumusețea spectatorilor și cu clasa din tribunele de la All England Club? De unde știe Sorana Cîrstea că nu sunt printre ei destui reprezentanți LGBTQ+ – aceștia sunt cumva urâți și declasați, ca semne distinctive?

Și cum să-i facem pe bărbați, femei și copii după vrerea domnișoarei Make – să-i băgăm în spitale psihiatrice, în centre de «reeducare», să-i operăm pe creier, să-i exorcizeze niște preoți? Să li se aplice toate astea Dariei Kasatkina, cu care Sorana s-ar putea întâlni, și tuturor jucătoarelor din circuit care și-au declarat orientarea sexuală diferită de heterosexualitatea trâmbițată de Ion Țiriac jr.?”, a fost o parte din opinia cunoscutului gazetar.

Citește și alte știri de actualitate: 

Tribunalul Sports Resolutions, răspuns de ultimă oră în legătură cu situația Simonei Halep

Sorana Cîrstea, eliminată de la Washington » Învinsă într-o oră!

Finalistă de Grand Slam, revenire după 2 ani de coșmar: „Am fost într-un loc foarte întunecat”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (29)
traian_v
traian_v  •  04 August 2023, 15:57

A avut dreptate Sorana, o treime de tablou la cate un Grand Slam sunt homo-LGTB+-BTT-trans-etc. Cand ma uitam la Serena Williams parca era la simplu-mixt. In plus, nu vad nimic rau in "Make America great again"!!! E mult de lucru si de reparat in tara aia!

valentindragobete
valentindragobete  •  04 August 2023, 08:48
Postat de Viggobella pe 03 August 2023, 21:59

Acum o sută de ani poate era normală, lumea a evoluat, mai puțin partea de est a Europei. În 2023 e total anormală, râd și bătrânii din vest de ea.

Dacă părinții tăi nu erau normali n-am mai fi avut "placerea" să-ți citim *** Să-ți desenez cum face sau ai învățat ceva pe la școală ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  04 August 2023, 08:19
Postat de Viggobella pe 03 August 2023, 22:21

Te-ai gândit că poate ești în plus pe-acolo și că te-ai dus prea în viitor pt educația ta? Revino în țară, în homofobistan.

Cred ca ne-am dat arama pe fata cu "domnii si doamnele" plecate sa se educe in tarile "nehomofobe". E ca pe vremuri, cand ajungeai de la tara la ora si in 6 luni aveai impresia ca esti ceva mare intelectual, iti era rusine sa mai folosesti regionalismele din copilarie. In realitate singura educatie primita de majoritatea e o iluzie ca sunt cumva mai desteptati, in comparatie cu majoritatea noilor lor conationali sunt extrem de inapoiati. Pe foarte multe domenii, homofobia e ultima noastra problema. Apropo, sa crezi ca homofobie nu exista in tarile civilizate e atat de naiv... dar si sa crezi ca homofobie inseamna a avea alte idealuri si alte conceptii decat homofilii, e cu atat mai naiv. In realitate noi avem o tangenta mult mai redusa cu ei ca altii, in mod cert nu putem fi la fel de homofili sau homofobi ca altii. E ca si cand iti apare o persoana de culoare pentru prima data in orizont. Va fi ceva diferit, nu-l vei ura sau iubi in functie de asta, nu are nicio legatura. Voi vedeti homofobie in orice, vi se pare normal ca minoritatile sa castige drepturi bazate pe egala concurenta prin simplul argument ca sunt minoritati. Cu tot respectul, dar asta nu duce la niciun progres, e cat se poate de logic, asa ca nu stiu unde e gandirea aia inapoiata.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează