FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

16 echipe, singura salvare a lui Dinamo! Ce sumă ar pierde cluburile din Liga 1 și de ce insistă Burleanu

Dinamo are șanse mici să continue în Liga 1 +25   FOTO
Dinamo are șanse mici să continue în Liga 1

Articol de , , - Publicat miercuri, 05 august 2020 08:06 / Actualizat miercuri, 05 august 2020 12:47

Reprezentantele Ligii 1 au condamnat Dinamo la o retrogradare sigură, dar totul poate fi răsturnat de Comitetul Executiv al FRF. Federaţia ar vrea să se treacă de acum la 16 echipe, conducerea LPF nu ar avea nimic împotrivă.

LPF a solicitat, pe parcursul zilei de ieri, tuturor cluburilor din Liga 1 un punct de vedere despre cum ar trebui să se facă departajarea după ultima etapă a play-outului, care va avea loc astăzi. Echipele au fost puse să voteze între două soluţii: raportul puncte per meci pe întreg sezonul, fără înjumătăţire, iar a doua, raportul puncte per meci exclusiv pe parcursul play-out-ului. Cu excepţia Universităţii Craiova, care s-a abţinut, celelalte 13 cluburi au votat, iar scorul final a fost 7-6 în favoarea celei de-a doua variante. Caz în care Dinamo e, practic, retrogradată, în proporţie de 99%!

Singura salvarea a „câinilor” ar reprezenta-o schimbarea sistemului competițional: 16 echipe în loc de 14. Play-off cu 6 formaţii, playout cu 10 împărţite. Cea mai bună echipă din play-out ar juca un baraj cu trupa clasată în play-off pe ultimul loc de Europa League și s-ar alege astfel ultima reprezentantă din competiţia continentală.

170.000 de euro mai puţin din drepturile TV

 În cazul în care Liga 1 se va extinde la 16 echipe, atunci cluburile vor încasa mai puţini bani. Drepturile TV vor rămâne la același nivel, 28 de milioane de euro pe an, însă vor apărea două echipe în plus, astfel că, în medie, ocupanta fiecărui loc din clasament va avea atribuită o sumă mai mică cu aproximativ 160.000 - 170.000 de euro.De exemplu, nou-promovatele se bazau pe aproape 1,4 milioane de euro; în varianta cu 16 echipe vor încasa puţin peste 1,2 milioane.

 Voluntari a propus ca în cazul în care se acceptă mărirea Ligii 1, atunci să nu fie afectate sumele alocate primelor 12 locuri. În acest caz, ultimele două din Liga 1 și nou-promovatele ar împărţi doar 2,8 milioane de euro, ceea ce ar însemna câte 700.000 de euro fiecare, dacă s-ar oferi în mod egal.

Burleanu a plătit bani mulţi, caută să-i justifice 

Răzvan Burleanu a anunţat de doi ani că voia o primă ligă cu 16 echipe. De ce e atât de hotărât în direcţia aceasta? Federaţia a avut contract cu o firmă, Hypercube, care a realizat un studiu și a concluzionat că formatul pe care Burleanu îl propune acum ar fi cel mai potrivit pentru eșalonul de elită din România. Contractul cu societatea olandeză a fost mai mare de 100.000 de euro, așa că Răzvan și-a propus de atunci să justifice investiţia impunând ideea consultantului în competiţia pe care o organizează LPF. 

Comitetul Executiv nu a votat luni modificarea sistemului și din cauza subiectului principal, departajarea între CFR și Craiova, candidatele la titlu, și ca să nu subţieze importanţa partidelor programate în ultima rundă din play-out. Anunţul că nu mai pică nimeni direct și că doar ultima va disputa un baraj pentru salvare ar fi stricat miza etapei finale și ar fi afectat și televiziunile. 

Deţinătorul drepturilor TV, societatea EAD, a ameninţat că va cere despăgubiri dacă nu vor fi disputate toate meciurile din sezon, o condiţie stipulată în contract. Asta înseamnă că va urma fie un proces, fie o negociere între LPF și EAD, tratative în urma cărora Liga să consoleze compania care deţine drepturile.

Clasamentul în acest moment pe criteriul votat de cluburile din Liga 1

ClubMeciuriPuncteRaport 
1. Hermannstadt11211,909 
2. Viitorul13221,692 
3-4. Clinceni13211,615 
Voluntari13211,615 
5. Poli Iași13181,384 
6. Sepsi12141,166 
7. Dinamo870,875 
8. Chindia1170,636 

Dacă această ierarhie se va menține și după etapa de astăzi, atunci Chindia și Dinamo ar fi retrogradate, iar Sepsi ar merge la baraj, însă Dinamo are o șansă infimă să evite penultimul loc. 

Și anume, să se impună cu Viitorul, iar Sepsi să piardă pe teren propriu cu Academica Clinceni, echipă care nu mai poate ajunge sub nicio formă nici măcar pe loc de baraj. 

De asemenea, dacă Poli Iași va pierde azi cu Hermannstadt, iar Sepsi se impune cu Clinceni, atunci Iași va cădea pe loc de baraj. În acest scenariu, Chindia e matematic retrogradată, iar Sibiul, Viitorul, Clinceni și Voluntari s-au salvat!

VIDEO. Cristi Borcea: „Negoiță are foarte mulți bani, dar nu mai vrea să dea!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Ionuț Negoiță, prima reacție după ce rivalele au condamnat-o pe Dinamo la retrogradare » Ce spune despre planul pregătit de FRF și LPF

EXCLUSIV Cristi Borcea a mers la Gigi Becali ca s-o salveze pe Dinamo! Culisele ședinței LPF: granzii i-au sabotat pe „câini”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (149)
helioglobalus
helioglobalus  •  05 August 2020, 19:52

Ce bălărie de sistem! Ori ai 16 echipe normal, cu 30 de etape, fie play-off de 8 și play-out de 8, ce e aia 6 cu 10? O echipă din play-out are de jucat 48 de jocuri, iar nu terminați campionatul, chiar și fără coronavirus, că nu vă permite calendarul competițional, dacă mai ai și meciuri amânate, terminați în decembrie 2022!

sibelius
sibelius  •  05 August 2020, 15:14
Postat de gabir pe 05 August 2020, 14:37

16 echipe și poate ar fi corect sa se joace 3 meciuri de baraj între ultimele 3 din liga I și locurile 3-5 din liga II. Câte echipe vor retrogada sezonul viitor? Eu cred ca ar fi mai interesant dacă ar retrograda 3 din care una sa se stabilească la baraj între locurile 13-14 din liga I.

Depinde cine pe ultimele locuri. Posibil niciuna.

sibelius
sibelius  •  05 August 2020, 15:09
Postat de catalin.palcu pe 05 August 2020, 14:00

Pai si in Anglia cum fac? 38 de etape, 2 cupe interne in care se si rejoaca meciurile terninate la egalitate, 6-7 echipe in primavara europeana in fiecare an, nationala si ei samd. Nu cred ca alea 4 meciuri in plus i-ar dezechilibra pe CFR, mai ales ca s-ar juca pe final de sezon, nu in timpul sezonului European. Ca nu o sa ajunga CFR sa joace in sferturi sau optimi. Plus ca exista varianta unui playoff la titlu din 4 echipe, deci numai 6 meciuri

In Anglia joaca direct in grupe(rar cate una in play-off), iar in cupe de cele mai multe ori folosesc echipa a II-a/ a III-a pana in fazele finale. Nu mai vorbim de loturile si salariile de acolo. Nu mai vorbim ca aia joaca si de Craciun si in 2 ianuarie.

Vezi toate comentariile (149)
Comentează