FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB // Legea Planici » Dacă nu va fi modificată în scurt timp, extracomunitarii vor rămâne tot mai puțini în Liga 1!

Articol de , - Publicat vineri, 06 decembrie 2019 09:00

Agentul lui Bogdan Planici, 27 de ani, fundașul de la FCSB, s-a plâns că e discriminatorie legea care stabilește taxe cu mult mai mari pe salariile fotbaliștilor extracomunitari față de costurile pe care le implică salariile jucătorilor din țări membre UE. 

Fotbalul încearcă să schimbe legea și să-i ”ieftinească” și pe cei din afara Uniunii.

Cluburile din Liga 1 au ajuns să se ferească de fotbaliștii extracomunitari și din cauza reglementărilor Federației, care filtrează jucătorii din afara Uniunii cu scopul să-i împuțineze în campionat, dar și din motive fiscale. Costurile unui club cu un jucător non-UE sunt cu mult mai mari decât acelea pe care le implică salariile comunitarilor.

"E discriminare, nu se poate!"

La un salariu lunar de 25.000 de euro net, o echipă consumă, de fapt, 27.500 de euro cu un fotbalist cetățean al Uniunii. Pentru unul din afară, costul, cu tot cu taxe, ajunge la 43.500 de euro! Diferența e uriașă, motiv pentru care conducătorii îi evită, mai nou, pe jucătorii extracomunitari. În loc să angajeze un astfel de sportiv, e mai convenabil să-l plătească pe un european și mai rămân bani care pot fi folosiți în alte scopuri, chiar pentru recrutarea încă unui fotbalist, din moment ce diferența de preț e semnificativă.

Singurul care a reacționat recent pe tema aceasta a fost impresarul lui Bogdan Planici. Zvonko Milojkovici s-a plâns de discriminare, într-un moment în care el și clientul lui așteaptă o propunere de prelungire a contractului cu FCSB. "De ce jucătorii din Uniunea Europeană sunt plătiți pe baza contractelor de activitate sportivă, cu taxe foarte mici, iar pentru un sârb trebuie achitat cu mult mai mult? Asta e discriminare! Dacă eu merg la un meci, când cumpăr biletul plătesc mai mult decât dă un român? Nu, costă la fel! Doar taxele pe salarii sunt diferite", a comentat sârbul într-un interviu din Gazetă.

"Rezolvăm, dar să nu se mai schimbe miniștrii!"

O soluție pentru problema pe care a exprimat-o el ar putea să apară în curând. Emilian Hulubei, președintele Sindicatului fotbaliștilor, spune că au existat deja discuții despre o reformă, una întârziată deocamdată de instabilitatea Guvernului: "Am citit afirmațiile impresarului, dar asta e legea națională. Se încearcă acum modificarea ei, așa încât și jucătorii extracomunitari să poată semna contracte de activitate sportivă. Deocamdată, legea e clară: extracomunitarii trebuie să aibă contracte de muncă pentru a primi permise de lucru în România. Durează schimbarea legii fiindcă e foarte greu de lucrat cu Ministerul Tineretului și Sportului. Se schimbă conducerea în fiecare an, apuci să discuți cu niște oameni, ei sunt înlocuiți cu alții și o iei de la capăt, că fiecare ministru vine cu altă echipă, nu-i păstrează pe oamenii cu care vorbiseși tu. Din cauza asta, totul durează mai mult".

Dacă legea nu va fi modificată în scurt timp, extracomunitarii vor rămâne tot mai puțini în Liga 1. Becali și-a propus să creeze un lot doar din membri ai Uniunii Europene, ca să achite taxe cât mai mici. Campioana CFR s-a adaptat și ea, mai are un singur fotbalist non-european, pe Lacina Traore. Ivorianul este, oricum, un caz special: el l-a rugat pe Dan Petrescu să-l ajute să redevină un jucător bun, aproape de forma care-l făcuse important la un moment dat.

Diferența de costuri e imensă

Economia pe care un club o face cu un jucător pe care îl plătește în baza unui contract de activitate sportivă față de unul care are contract individual de muncă (CIM) e una foarte, foarte mare. De exemplu, la un salariu de 25.000 de euro pe lună, sumă netă, un club cheltuiește în plus pe CIM aproape 200.000 de euro pe an!

FCSB // Legea Planici » Dacă nu va fi modificată în scurt timp, extracomunitarii vor rămâne tot mai puțini în Liga 1!

2extracomunitari sunt în lotul lui Dinamo: brazilianul Gabriel Moura, fundaș dreapta, și sârbul Slavko Perovici, atacant. "Câinii" au redus și ei numărul fotbaliștilor din afara UE, față de situația în care se găseau în anii trecuți, așa cum au procedat

EXCLUSIV // Emilian Hulubei, anunț important în privința pariurilor sportive: "Toți fotbaliști au voie să joace la pariuri! Sfatul meu e să-și facă conturi online"

VEZI ȘI:

CRAIOVA - BOTOȘANI 3-1 // S-a resemnat Victor Pițurcă? „M-am grăbit când am venit la Craiova și am spus asta”

Joci constant la pariuri? Avem un test pentru tine – răspunsurile sunt foarte importante! 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
boierasul
boierasul  •  06 Decembrie 2019, 22:44
Postat de mcvyper pe 06 Decembrie 2019, 14:59

Nu stiu la ce nivel ne-au adus strainii, suntem 0 la orice, avem mici fluctuatii la cateva sporturi dar usor, usor v-om fi 0 si acolo. Prefer sa vad romani decat sa fluture steagul romanesc deasupra unor straini care urmaresc doar partea financiara. Cat despre legile financiare, sa si le impuna fiecare in tara lui. Asta e Romania, daca nu o respecti si accepti, esti liber sa te duci in alta parte.

like ! fara o astfel de lege am fi invadati de alte rase in toate domeniile.

mcvyper
mcvyper  •  06 Decembrie 2019, 20:23
Postat de kordell pe 06 Decembrie 2019, 18:32

V-om dom profesor ?

Greaseala mea, greseala ta este o virgula.

kordell
kordell  •  06 Decembrie 2019, 18:32
Postat de mcvyper pe 06 Decembrie 2019, 14:59

Nu stiu la ce nivel ne-au adus strainii, suntem 0 la orice, avem mici fluctuatii la cateva sporturi dar usor, usor v-om fi 0 si acolo. Prefer sa vad romani decat sa fluture steagul romanesc deasupra unor straini care urmaresc doar partea financiara. Cat despre legile financiare, sa si le impuna fiecare in tara lui. Asta e Romania, daca nu o respecti si accepti, esti liber sa te duci in alta parte.

V-om dom profesor ?

Vezi toate comentariile (13)
Comentează