FOTBAL  »  Superliga  »  DNA

FCSB // VIDEO UPDATE Gigi Becali, pus sub acuzare de procurorii DNA: „Spun că am spălat bani prin Steaua! Mi-au pus sechestru pe avere”

Articol de - Publicat marti, 19 noiembrie 2019 11:48

Gigi Becali (61 de ani), patronul FCSB, și Vasile Geambazi, nepotul său, au fost chemați azi la DNA pentru a fi audiați. Ulterior, procurorii l-au pus oficial sub acuzare pe finanțatorul roș-albaștrilor. 

Gigi Becali s-a prezentat în față procurorilor DNA alături de avocatul Alice Drăghici. Vasile Geambazi și patronul FCSB sunt suspecți într-un dosar referitor la o afacere imobiliară, cu un teren din Voluntari. 

UPDATE 19:55

DNA a pus sechestru pe conturile lui Gigi Becali! Patronul celor de la FCSB susține însă că echipa nu este afectată de decizie.

„Mi-au pus sechestru pe avere. O să mă duc să-i dau în judecată. Mi-au pus sechestru pe conturile mele, nu au treaba societățile. Mă distrează acțiunile lor, dar în același timp mă și întristează. Într-o săptămână-două o să vedeți că se rezolvă totul”, a spus Gigi Becali la TV DigiSport.

UPDATE 17:05

Contactat de GSP.RO, Gigi Becali a confirmat că despre el e vorba în comunicatul DNA.

Da, așa e! Mi-au zis că sunt suspect în spălare de bani. Vasi Geambazi a luat acei bani și mi i-a dat mie la Steaua, ca să-i spăl. Dar noi avem acte clar, e transparent! Nu e spălare de bani. Ei m-au mai acuzat de spălare de bani și-n trecut, când am luat niște bani de la Steaua și i-am dat lui Borcea pentru că aveam niște datorii. Am intrat în malaxorul celor de la DNA cu spălare de bani”, a spus Gigi.

UPDATE 17:00

Comunicat DNA: „Doi oameni de afaceri pentru spălare de bani - supraevaluare frauduloasă”

La câteva ore după audierile lui Becali și Geambazi, DNA a emis un comunicat prin care anunță că doi oameni de afaceri au fost puși sub urmărire penală. Aceștia sunt acuzați de spălare de bani și supraevaluare frauduloasă. Fără să dea nume, DNA descrie acuzațiile care se potrivesc cu suspiciunile în privința celor doi. 

Comunicat DNA: 

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019. 
Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave. 

În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri. 
Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar. 

Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 
Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001.”

UPDATE 13:15

După două ore, Gigi Becali a ieșit de la audieri și a făcut câteva declarații.

„Suntem în post. Voi credeți că dracii stau? Nu le convine când văd Biserică și rugăciune. Și atunci acționează. Sunt fericiți când prigonesc. Dar asta nu e prigoană! Prigoană e doar la familiile creștine, unde e rugăciune. Eu mă bucur. Dacă n-ar veni prigoană înseamnă că nu sunt demn de Hristos”, a declarat Gigi Becali la ieșirea de la DNA. 

Știrea inițială

Potrivit G4media, Becali a cumpărat un teren de 21 de hectare în Voluntari pe care l-a vândut nepotului Vasile Geambazi cu un milion de dolari. Geambazi a devenit proprietar și a cerut de la ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) despăgubiri pentru că nu poate folosi terenul. Geambazi a dat statul în judecată, iar Curtea de Apel a decis ca el să primească 60 de milioane de euro.

Vezi mai jos momentul în care Gigi Becali ajunge la DNA

„Eu am luat banii de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre judecătorească. Dacă banii de la Ministerul de Finanțe sunt bani negri… Banii i-am încasat eu, nu Gigi, și i-am investit inclusiv la Steaua”, a declarat Geambazi la plecarea de la DNA, după audieri. 
 

Gigi a fost ironic la sosirea în fața sediului DNA: „Nu știu ce s-a întâmplat! Îmi e frică foarte mare! Tremur de frică. Am spălat bani cu nepotul meu. S-au dus banii din contul meu în contul nepotului. Am spălat bani! Hai, la revedere!”. 

Becali, a doua oară în 6 zile la DNA 

Gigi a mai fost la DNA și pe 13 noiembrie, părăsind sediul după o oră și 40 de minute. Atunci, acesta a susținut că a fost pentru a primi ordonanța de clasare a unui dosar penal din 2017. (Detalii AICI)  

Citește și:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (197)
834427529961509
'Aaron Johnson  •  21 Noiembrie 2019, 00:52

Becali demn de Hristos??? Becali este demn numai de puscarie!

834427529961509
'Aaron Johnson  •  21 Noiembrie 2019, 00:49

Iar face *** puscarie.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

143731175974645
Gelu Cristean  •  20 Noiembrie 2019, 22:15
Postat de Constantin Mosnegutu pe 20 Noiembrie 2019, 00:23

A... Buna seara dle tampan! V-am trezit amintirile? Imi pare bine sa va reintalnesc! Apropo... Cate clase aveti? Clase nu case!!! Si ma refer in primul rand la clase de buna crestere la care sa adaugati si cei sapte ani de acasa daca ii aveti... In cazul in care nu i-ati petrecut pe maidan sau in frunzisul din mijlocul padurii ... Ai multe lipsuri amice. Mai ales in ceea ce priveste educatia si bunul simt!

bah tataie, cred ca esti inca marcat de ce secret ti-a lasat mamica pe patul de moarte, fratii tai iti sunt copii :D

Vezi toate comentariile (197)
Comentează