GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  STEAUA '86

33 de ani de la Sevilla // 7 lucruri inedite depre 7 mai '86! » Înainte, în timpul şi după finală au avut loc evenimente neştiute

Articol de , , - Publicat marti, 07 mai 2019 08:14

REMEMBER STEAUA '86 - CAMPIOANA EUROPEI / 33 DE ANI DE LA FINALA CU BARCELONA. Ce ziarişti au aflat primii că Iordănescu va juca, de ce pentru prima şi singura dată în istoria ei Barcelona a cerut îngustarea terenului, cine a fost şef de galerie pe Sanchez Pizjuan, ce nume mare a refuzat să bată penalty, ce şi cît s-a băut în avionul de întoarcere la Bucureşti.

Echipamentul Adidas a venit la miezul nopţii, din Franţa

Steaua a evoluat în finala din '86 într-un echipament inedit, de culoare albă. Tocmai pentru că nu mai evoluase niciodată în acele tricouri, firma Adidas a realizat două rînduri special pentru acel joc împotriva Barcelonei, numai că firma germană le-a dat mari emoţii steliştilor. Cu 24 de ore înaintea meciului, echipamentul încă nu sosise, el fiind adus aproape de miezul nopţii de o firmă direct din Franţa. Iordănescu, deşi fusese trimis la culcare de Ienei, n-a urcat în cameră pînă nu a văzut şi n-a îmbrăcat preţ de cîteva zeci de secunde tricoul.

 

Ioaniţoaia şi Chirilă au aflat primii de surpriza Puiu

Marea bombă din strategia lui Emeric Ienei a fost să-l folosească în finalul timpului regulamentar şi în cele două reprize de prelungiri pe Anghel Iordănescu. Puiu tocmai împlinise 36 de ani, iar decizia-surpriză a lui Ienei a fost aflată în premieră de Ovidiu Ioaniţoaia şi Ioan Chirilă. "Eu am mimat surprinderea cînd a intrat Iordănescu, dar aflasem de la Ovidiu şi de la Chirilă, care fuseseră la hotel la Steaua, că urmează că joace Puiu", a mărturisit comentatorul partidei, Teoharie Coca Cozma.

Imagini de atunci și de acum cu jucătorii Stelei care au învins-o pe Barcelona

Arşinel, şeful galeriei pe Ramon Sanchez Pizjuan

Steaua n-a avut o galerie numeroasă în seara zilei de 7 mai. Pe lîngă faptul că era o deplasare lungă şi scumpă, regimul politic îngrădea posibilitatea de a călători. Cu toate acestea, au fost cîteva zeci de români, care au ajuns în Spania în preziua meciului. Şeful galeriei roş-albastre a fost nimeni altul decît cunoscutul actor Alexandru Arşinel, un înfocat stelist încă de la finalul anilor '70.

De ce a îngustat terenul Barcelona

Unul dintre lucrurile pe care Steaua le-a aflat întîmplător înaintea meciului şi care a şocat a fost faptul că cei de la Barcelona solicitaseră şi obţinuseră acordul organizatorilor de a fi îngustat terenul. Acest lucru l-au descoperit Cristian Gaţu şi comandantul clubului Steaua, Nicolae Gavrilă, care în după-amiaza zilei de 6 mai 1986 au făcut o plimbare pînă la stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, iar cînd au intrat au văzut cum se trasează gazonul, liniile de margine ajungînd mai în interiorul terenului. "Ulterior am aflat că Barcelona se temea teribil de contraatacurile noastre purtate pe flancuri şi a decis să îngusteze suprafaţa de joc", a povestit Gavrilă în cartea SuperSteaua, scrisă de Andrei Vochin.

 Iordănescu a refuzat să bată penalty! Al 5-lea executant era Bărbulescu

După ce s-au terminat de jucat cele 120 de minute, timpul regulamentar, plus reprizele de prelungiri, a existat un jucător important al Stelei care n-a dorit să execute penalty. "Cînd am ajuns să facem lista cu executanţii, printre primii la care m-am dus a fost Puiu Iordănescu, doar era mai proaspăt şi avea şi experienţă. M-a refuza categoric. «Dacă ratez, stric munca unei întregi echipe. Nu pot să trag» mi-a zis Puiu. La fel şi Radu II, că nu se simte în stare, că nu ştiu ce...", a povestit Ienei despre momentele în care a trebuit, alături de Tudorel, să-şi convingă unii elevi să bată lovituri de la 11 metri. În cele din urmă, au executat Majearu, Boloni, Lăcătuş şi Balint, iar cel de-al 5-lea, care n-a mai apucat să bată pentru că Steaua cîştigase deja cu 2-0, era Bărbulescu.

Regele Spaniei, interzis la TVR

Într-un material despre comentatorul acelei finale, pe care Gazeta Sporturilor l-a publicat în mai 2009, a fost dezvăluită o interdicţie pe care Teoharie Coca Cozma a primit-o din partea Partidului Comunist Român. "Înainte de a pleca spre Sevilla, mi s-a făcut instructajul şi mi s-a spus că atunci cînd camerele televiziunilor îl vor arăta pe Regele Spaniei, Juan Carlos, să nu pomenesc nimic de el, să tac. Motivul? Se presupunea că lîngă el va sta Ilie Ceauşescu şi automat trebuia să zic şi de el ceva, iar în România, Ceauşescu era unul singur. În rest, ştiam ce am voie să spun şi ce nu, funcționa un fel de autocenzură", a spus Coca Cozma, care în acest an va împlini 72 de ani.

Iovan şi Duckadam au băut o sticlă de un litru de whisky

În avionul care i-a adus pe stelişti înapoi la Bucureşti a fost veselie mare şi s-a consumat mult alcool. Cei care au făcut senzaţie din acest punct de vedere şi, practic, n-au avut rivali, au fost eroul şi căpitanul finalei. Duckadam şi Iovan au băut împreună, în cele aproape 4 ore cît a durat zborul, numai whisky. "O sticlă mare, cred că de un litru, am băut-o doar eu cu Fane Iovan", a dezvăluit Duckadam în urmă cu ceva timp despre petrecerea din avion. De altfel, aproape toţi jucătorii, în frunte cu Boloni, erau euforici după ce au coborît din avion, la interviurile pe care le-au acordat chiar în aeroport pentru TVR şi pentru Radio România.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (26)
1764563320463131
Nicu Lupu  •  07 Mai 2019, 20:12

Treziti-va haterilor , Steaua a castigat Cupa Campionilor europeni-echivalentul Ligii Campionilor tocmai in Spania , cu o echipa spaniola !

aldea15
aldea15  •  07 Mai 2019, 15:59

Felicitări echipei Steaua pentru succesul în cea mai grandioasă competiție europeană, în anul de grație: 1986 ! Nea Imi, multă sănătate să aveți, sunteți cel mai mai mare antrenor pe care l-a avut acest fotbal în spațiul carpato-danubiano-pontic ! Felicitări, din partea unui dinamovist, acele vremuri din timpul austerității lui ceaușescu erau, totuși, generoase fotbalului românesc !

1764563320463131
Nicu Lupu  •  07 Mai 2019, 15:44
Postat de mozart pe 07 Mai 2019, 09:05

Copiii de azi au rămas șocați când au aflat în ce fel se putea câștiga CCE în acele vremuri. Practic, din câteva meciuri, coroborat cu ceva șansă, te trezeai campionii Europei ! În această privință, ☭teaua a fost cea mai norocoasă echipă din istoria umanității. A beneficiat de excluderea echipelor englezești (cele mai puternice de atunci), precum și de faptul că team-urile cu blazon erau în reconstrucție. Să nu mai vorbim de culoarele extrem de favorabile de care a beneficiat, în fiecare tur, echipa P☭R (finlandezi în sferturi). Până la urmă, singurul adversar de valoare a fost Anderlecht pe care l-a eliminat după o înfrângere și o victorie. În finală, a dat peste o (umilă) clonă a ceea ce înseamnă, azi, Barcelona și, ca bulanul să fie complet, spaniolii s-a întâmplat să rateze de 4 ori !!! În ziua de azi, ca să câștigi trofeul, trebuie să mori de gât cu o grămadă de echipe care mai de care mai puternică.

Juventus Torino care a invins in finala CCE din 1985 pe campioana Angliei-Liverpool , Bayern Munchen,care avea mai mult de jumatate din nationala RFG si pe Balonul de aur , Rumenigge ,Girondins de Bordeux-campioana Frantei , care avea mai mult de jumatate din nationala Frantei , castigatoare a Cupei Europei 1984 si locul 3 la Cupa Mondiala din Mexic 1986 , FC PORTO -anul urmator avea sa castige CCE , Veijle-campioana Danemarcei -care avea in componenta jumatate din echipa Danemarcei si pe Alan Simonsen Balonul de aur , Zenit Leningrad-campioana URSS , Anderlecht Bruxelles-trei sferturi din echipa nationala a Belgiei -semifinalista la Cupa Mondiala din 1986 , CF Barcelona -jumatate din echipa nationala a Spaniei -finalista la Cupa Europei 1984 plus Steve Archibald -cel mai talentat jucator scotian al perioadei , plus Bernd Schuster-considerat cel mai talentat jucator german !!! Ca multe echipe din campionate foarte puternice nu au reusit sa ajunga in semifinale , asta inseamna ca au fost altele mai puternice la acel moment , si pe axwstea din urma le-a eliminat Steaua pana in finala ! Astea erau echipe de duzina pentru domnia ...voastra , atotinformata si atotcunoscatoare ?

Vezi toate comentariile (26)
Comentează