GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPORT ȘI SĂNĂTATE

Prea comozi, prea bolnavi » 63% dintre români nu practică nicio activitate sportivă + 23 de milioane de zile de concediu medical decontate de CNAS

Articol de - Publicat vineri, 10 mai 2019 09:42

Deşi credem că suntem un popor cu înclinaţii şi talent pentru sport, concluziile Eurobarometrului Comisiei Europene pe 2017 spun altceva: în România, 63% dintre oameni nu practică nicio activitate sportivă. În plus, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali

Ultimele date ale Eurobarometrului „ Sport şi activitate fizică”, realizat sub egida Comisiei Europene, plasează România pe locul 4 din coadă, 63% dintre români recunoscând că nu practică niciun fel de sport. Ca şi comparaţie, în ţările nordice, de exemplu, procentul este de numai 20%.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la activitatea fizică în centre de fitness. Doar 4,9% dintre conaţionali fac mişcare în astfel de săli, în timp ce media UE este de 44%. Altfel, România a ajuns să fie și a treia din Europa în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor şi adolescenţilor: 3 din 10 sunt supraponderali şi 8% sunt obezi.

5.200.000 dede certificate medicale de incapacitate temporară de muncă în 2017, dublu faţă de 2012

Dintr-un raport de activitate al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe 2017 reiese că s-au cheltuit 400 de milioane de euro pe concedii medicale, dublu faţă de 2012. Tot în acel an medicii au eliberat 5,2 milioane de certificate medicale pentru incapacitate temporară de muncă, tot dublu faţă de 2012.

Numărul total al zilelor de concediu decontate a ajuns la 23 de milioane! În același an, numărul angajaților din România era de 4,2 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a beneficiat de 5,5 zile de concediu medical!

Plecând și de la aceste date, Ziarul Financiar a organizat miercuri o dezbatere pe tema "Sportul, calea spre o viaţă mai bună", la care au participat foști sportivi, dar și reprezentanţi ai unor companii care susţin de mai mulţi ani sportul de performanţă, precum şi pe cel de masă, implementând acest gen de activităţi şi în rândul propriilor angajaţi.

Sorin Pâslaru, redactor-şef Ziarul Finanicar, a enunţat și dorința publicației pe care o conduce: „Un teren de sport pentru fiecare supermarket care apare”.

"Încă suntem departe de media europeană"

Prezent la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, președintele FRF a recunoscut că „și la fotbal suntem sub media europeană a celor care practică acest sport. Media în Europa este 2,7%, iar noi suntem acum la 1,2%”.

El continuă să susţină că „noi am pornit de la 0,5% în 2014, dar dorim să ajungem la 1,5% în 2020. De aceea am început să aducem jucători în mediu organizat de la vârsta de 5 ani. Statisticile noastre arată că dacă te apuci de fotbal înainte de 8 ani, șansele de a rămâne în fenomen, sub o formă sau alta și la vârste înaintate, chiar dacă nu doar ca practicant, ci şi ca spectator sau suporter, cresc foarte mult”. 

corporatii
Corporațiile au început să introducă masiv programe de sport pentru angajați / Foto: Ziarul Financiar

„Din studiile noastre reiese că în familii, mamele decid dacă lasă copiii la stadion sau la fotbal, nu taţii. De aceea e important ca şi femeile să joace fotbal. În 2014 erau 500 de jucătoare, acum sunt 50.000”

„Avem 220.000 de jucători legitimați la diverse categorii şi alţi 500.000 care joacă măcar o dată pe lună. În celelalte sporturi sunt doar aproximativ 80.000 de sportivi legitimați”

„Ne gândim să implementăm şi două concepte pentru angajații din companii, fotbal-fitness şi walking fotbal, pentru cei de peste 45-50 de ani care nu mai pot sau nu mai au voie să alerge. E o formă de fotbal în care poți doar să mergi”

„Avem o problemă la vârsta de 12 ani, unde înregistrăm cea mai mare rată de renunțare la fotbal, de 70%”

„Ne dorim să trecem de la sistemul piramidal la cel dreptunghiular. Adică nu doar să avem o bază largă de selecţie, iar sus să ajungă numai vârfurile, ci să îi facem pe copiii care intră în fotbal să rămână în fenomen şi după 50 de ani. Acum, 355.000 de copii între 6-12 ani joacă fotbal și doar 28.000 pe segmentul 45-54 de ani”

„O dată la două săptămâni mergem să jucăm fotbal la Mogoșoaia. Sunt cam 30-40 de angajați ai federație angrenați în activitatea asta. Iar aceste activităţi sunt cele mai bune forme de team-building”
Răzvan Burleanu, preşedinte FRF

Minimum pentru o viaţă sănătoasă: 10.000 de paşi zilnic

Kent Orrgren, CEO World Class în România, care are deja 35 de centre de fitness în toată ţara, îndeamnă companiile să îşi educe angajaţii să facă sport: „Există un studiu care arată că, în timp, investiţiile companiilor în acest segment se vor întoarce de 6 ori mai mult. Încurajaţi-i pe oameni să facă sport împreună. Ştiţi de câţi paşi e nevoie zilnic pentru o viaţă sănătoasă? De 10.000 de paşi! Să stăm nemişcaţi e cea mai mare boală a zilelor noastre! Dar dacă faceţi sport, dacă se antrenează împreună, oamenii rămân împreună”.

„În 2008 am început proiectul cu 900 de alergători la un maraton. Am crescut natural, acum avem 40.000 de alergători la cele trei competiţii pe care le organizăm anual. Ne bucurăm că şi Bucureştiul a ajuns să aibă un maraton internaţional, ca şi alte mari oraşe ale lumii”

„La fiecare competiţie am ajuns să avem şi aproape 4.000 de copii participanţi. Mai este şi puterea exemplului personal: dacă eu alerg, şi copilul meu o să alerge!”
Valeria Răcilă van Groningen, preşedinte Bucharest Running Club

sport
19% dintre români fac sport la intensitate moderată o dată o dată la 3 zile, conform Eurobarometrului

Vasile Oşean: „Stilul nostru de viață «civilizat» ne îndepărtează de sport”

Medicul Vasile Oșean a făcut parte din echipajul de 4 al României care, anul trecut, într-o ambarcațiune cu vâsle, a traversat Oceanul Atlantic în cursa „Talisker Whisky Atlantic Challenge”.

Au stabilit un nou record mondial, acoperind cei 5.300 de km în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute.

Acesta a spus că „stilul nostru de viață «civilizat» ne îndepărtează de sport. Dacă stai 8 ore pe scaun la birou și nu faci sport, normal că apar problemele. Trebuie să ne facem timp pentru sport! Eu când m-am pregătit pentru traversarea Atlanticului, ajunsesem să dorm doar 5 ore, mă trezeam la 5:00 dimineața, făceam primul antrenament, mergeam și la cabinet, stăteam și cu copii, iar al doilea antrenament îl făceam până spre miezul nopții. Dacă ai determinare și ești organizat, se poate”.

„În ultimii ani, cele mai multe probleme întâlnite la pacienți sunt cele la coloana vertebrală, tasări de vertebre sau hernii de disc grave. Asta la persoane care nu fac efort fizic ridicat, dar care stau cu orele la birou, pe scaun” Vasile Oșean, medic coordonator MedySpotline

„Oamenii sunt agitaţi, şi când stau pe canapea butonează continuu telecomanda, să caute ceva nou. Au ajuns că nu mai au răbdare să pedaleze o oră în sala de sport, să se conecteze cu ei înșiși”
Oana Terteleac, International Spinning Master Instructor, TCM Manager Microsoft România

„Am progresa dacă fiecare dintre noi va ajunge să aibă nepoți care să facă sport o oră pe zi”
Oana Terteleac, International Spinning Master Instructor, TCM Manager Microsoft România

„Și noi, la baschet, avem problema că la 12-14 ani, copiii renunță, când intră la liceu. Fiindcă li se spune "Gata, ori carte, ori sport", ceea ce e total greșit. Am avut șansa să fac facultatea în SUA. Aveam un îndrumător cu care mă consultam, ce cursuri să iau ca să pot juca și baschet” Virgil Stănescu, președinte executiv Sports HUB

„Avem un campionat național al angajaților Kaufland, cu 100 de echipe”

Valer Hancaș, manager la Kaufland România, firmă care sponsorizează și echipa națională de fotbal a României, a spus că „pentru noi este foarte important să le oferim angajaților posibilitatea să facă sport. De trei ani organizăm un campionat național intern de fotbal, doar pentru angajații celor 121 de magazine din toată țara. În 2016, 20 de lucrători comerciali, componenții finalistelor, au fost recompensaţi cu o excursie de trei zile, în Franța, la meciul României cu Albania, de la Euro. Au avut totul asigurat, cazare, masă, chiar și diurnă. Dar dezvoltăm și alte activități”.

„Le oferim angajaţilor noştri, ca beneficii, inclusiv carduri de reduceri pentru a face sport la sală. Nu doar lor, dar și membrilor de familie sau prietenii apropiați. Toate acestea duc la o maturitate culturală, cultura de a lucra împreună, în echipă” Valer Hancaș, manager Kaufland România

„Alergarea este sportul preferat de angajații noștri, care participă în număr mare la competițiile pe care le organizăm și nu numai. Dar diversificăm regulat sporturile. Avem și cursuri de inițiere în tenis sau hochei pentru copiii angajaților”
Ionela Păunică, director executiv Fundaţia Telekom

„Am organizat și minisesiuni de sport pe terasă, dimineaţa înainte de muncă, antrenamente de alergare, seminare de nutriţie. Toți spun că aceste activități sunt mai atractive decât o acțiune clasică de tip team-building” Ionela Păunică, director executiv Fundaţia Telekom

 Citește și:

Dinamo a vândut toate lojele de pe Arena Națională! „Câinii” vor plăti chiria stadionului cu acești bani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
cneius
cneius  •  10 Mai 2019, 11:06

Asa o fi dar noi stam cu familia impreuna si ne mai si ocupam de ea, nu sintem toata ziua "la sala" neavind timp de stat cu cei dragi !

bogdan_aco
bogdan_aco  •  10 Mai 2019, 10:55

Sport ? Unde sa faci sport in RO? Scolile stau inchise in afara orelor de curs , piste de bicicleta inexistente, piste de alergare la fel. Ne comparam cu alte tari dar haideti sa comparam si ce infrastructura au ei si cum incurajeaza sportul si ce avem noi ?

424304911346092
Lucui Buza  •  10 Mai 2019, 10:38

ar fi interesant sa stim cate zile de concediu medical sunt din sectorul bugetar si cate din sistemul privat .

Vezi toate comentariile (4)
Comentează