GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RETRO GSP

Retro GSP // VIDEO+FOTO » 35 de ani de la cea mai glorioasă victorie a Sportului: 1-0 cu legendara Inter

Articol de , - Publicat vineri, 20 septembrie 2019 09:15

Pe 20 septembrie 1984, Sportul Studenţesc obţinea cel mai important succes din istoria de peste 100 de ani a clubului din Regie. Un 1-0 cu faimoasa Inter Milano, în prima manşă a turului 1 din Cupa UEFA.

Un 1-0 născut greu, pe final, gol Mircea Sandu (84), după o partidă în care italienii au avut 3 bare şi au ratat de 3 ori din poziţie de "1 la 1" cu un portar, Andrei Speriatu, aflat într-o după-amiază de graţie! Dar în care Hagi şi compania au mai avut un gol, nevalidat, la o deviere nefericită a lui Bini, după o centrare a lui Bozeşan (50').

Paul Cazan, fotbalistul cu cele mai multe meciuri jucate pentru "studenţi", rememorează: "Da, în prima repriză ne-au făcut avioane. Am avut mare noroc că s-a intrat cu 0-0 la vestiare. În partea a doua însă, în afara golului marcat de Naşu', a mai fost golul acela neacordat, deşi Baresi a respins clar de dincolo de linia porţii, plus alte ocazii mari ale noastre".

Rugat să dezvăluie secretul victoriei fantastice din urmă cu 35 de ani, cel poreclit "Aţă" povestește o întâmplare haioasă: "Ştiam că Brady face tot jocul la Inter, de aceea antrenorii l-au chemat pe Pană şi i-au zis: «Costele, nu ne interesează altceva, treaba ta e să-l urmăreşti pe irlandez absolut oriunde se duce. Se duce în tuşă? Te duci după el! Se duce în centru? După el! Se duce să bea apă? După el!». La un moment dat, Pană întreabă: «Şi dacă e schimbat, ce fac?». «Ceri şi tu schimbare!»". :)

În retur, Sportul a rezistat eroic până în minutul 69, când tocmai Brady a deblocat scorul cu un şut de la aproape 30 de metri. Apoi, Rummenigge (85) a făcut 2-0 şi i-a calificat pe peninsulari. "Totuşi, la 1-0, Hagi a avut o mare oportunitate să egaleze. Dacă o făcea, nu cred că mai aveau timp să ne dea încă două. Asta e, am visat şi noi frumos câteva zile... Nu e de colea să-i baţi pe Zenga, Bergomi, Collovati, Baresi, Altobelli şi alţi «monştri», pe care atunci nici la televizor nu-i prea vedeam, darămite în realitate", a mai punctat Cazan.

Pentru amatorii de statistică, iată echipele care au evoluat în turul disputat pe fostul "23 August", în faţa a 25.000 de spectatori:

Sportul: Speriatu - M. Marian, Cazan, Iorgulescu, I. Munteanu - Terheş (88 A. Munteanu), C. Pană, Bozeşan - Coraş (83 Şerbănică), M. Sandu, Hagi. Antrenor: Constantin Ardeleanu
 

Inter: Zenga - Bergomi, Collovati, Bini, G. Baresi - Mandorlini, Brady, Marini - Causio, Altobelli, Muraro (78 Pasinato). Antrenor: Ilario Castagner

Vezi și:

RetroGSP // VIDEO+FOTO San Siro, stadionul pe care românii au avut interzis, împlinește azi 93 de ani » Povestea unei legende

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
alenb
alenb  •  18 Octombrie 2019, 11:31

Ce poveste, M Sandu marcandu-i gol lui Zenga iar peste ani Zenga devenind iubitul fiicei :))).

135119024490121
Florian Cca  •  02 Octombrie 2019, 19:01
Postat de alexxxander pe 21 Septembrie 2019, 10:55

Ala-i fratele lui Baresi de la AC Milan, faci confuzie!

Unu-i G Baresi, altu-i F Baresi. Dar chiar si ziaristii fac confuzii, darămite un amator !

cneius
cneius  •  21 Septembrie 2019, 13:03
Postat de 1745flo pe 20 Septembrie 2019, 21:49

Asa și? Dinamo a eliminat pe Inter cam in aceeasi perioada!

Articolul este despre Sportul, o echipa care nu avea anvergura lui Dinamo si pentru care aceasta victorie avea o mai mare importanta. Intelegi ?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează