GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDAL LA JUDO

EXCLUSIV Noi reacții în scandalul de la judo » Rivalul fiului lui Gușă: "Nu e normal ca banii să decidă cine merge la o competiție". Antrenoarea: "Ba da!"

Tudor Băldean și antrenorul său de la Bistrița, Vasile Bodea, reclamă vocal favoritismele față de Andrei Gușă, fiul șefului FRJ
Tudor Băldean și antrenorul său de la Bistrița, Vasile Bodea, reclamă vocal favoritismele față de Andrei Gușă, fiul șefului FRJ

Articol de - Publicat joi, 25 ianuarie 2018 09:00

Tudor Băldean, 20 ani, rivalul fiul șefului FRJ, spune că nu i se pare un argument ”faptul că Gușă junior își plătește singur deplasările”. 

- Tudor, antrenorul tău de la Bistrița, Vasile Bodea, reclama că ești defavorizat pe categorie, 81 kilograme, din cauza concurenței cu Andrei Gușă, fiul șefului FRJ.
- Antrenorul a spus adevărul. Am aflat singur că nu voi participa la Mondialele din octombrie. Am văzut lista de înscrieri, pe care apărea Andrei Gușă, nu și eu. Și atunci i-am întrebat pe antrenori de ce merg alții înaintea mea, cu toate că sunt campionul național la zi și cu un ranking mondial la juniori/tineret care-mi dădea dreptul să fiu la turneul de la Zagreb.

"Eu pe la locul 60, Andrei dincolo de 120 în rankingul mondial"

- Ce răspuns ai primit?
- Florin Bercean și Geanina Andreica mi-au spus că nu merit și să nu mai am pretenții, că n-am făcut nimic la turneele externe. Numai că, la Europene, și eu și Gușă ieșiserăm amândoi din primul tur! Dacă nu duceau pe nimeni la Mondiale, nu era nimic de discutat, dar dacă participi cu doi oameni, meritam să fiu pe listă. Îmi câștigasem acest drept prin muncă, în competiții interne și internaționale. Mi-au zis însă că sunt indisciplinat și m-au dat afară din hotelul lotului de la Cluj!

- Și în ce a constat indisciplina?
- Dezamăgit de selecția pe care n-am înțeles-o, n-am vrut să mai trag la naționalele pe echipe de la Cluj. Și d-asta au zis că sunt indisciplinat! Știu că Gușă și-a plătit singur participarea la Mondiale, dar pe mine m-a întrebat cineva dacă aș vrea să-mi achit deplasarea? Până la urmă, au fost Gușă și Ciolan, un băiat care se pregătește în Italia. Clasamentul mondial arăta așa: Ciolan cam pe locul 40, eu în jurul poziției 60, iar Gușă dincolo de locul 120! Așa că, după valoare și rezultate, federația trebuia să ne trimită pe mine și pe Ciolan la competiție. Eu făcusem puncte și la două Cupe Europene în Italia și Germania, unde am terminat pe locul 7 din vreo 50 de participanți. La Berlin, cel puțin, a fost un concurs tare!

"Când domnul Gușă e în sală, fiul are parte de decizii favorizante"

- Ai avut sau ai sentimentul că îți este frânată cariera din cauza prezenței în categorie a fiului președintelui federației?
- Doar la Mondiale s-a întâmplat asta. În rest, n-am avut probleme. Dar adevărul e că, pe la concursurile interne, de câte ori domnul Cozmin Gușă e în sală, fiul său are parte de arbitraje lejere. Tatăl său stă pe lângă masa secretariatului, iar asta are o influență indirectă asupra arbitrilor. Nu le spune ce să dicteze, dar se simte în deciziile favorizante de la meciurile lui Andrei.

- Cum crezi că va decurge cariera ta mai departe?
- Acum sunt la lot, aștept să merg la concursuri. Când m-au dat afară din hotelul de la Cluj, au crezut că o să mă las de judo. Am continuat însă să mă pregătesc la Bistrița cu antrenorul Vasile Bodea și am revenit.

"Am primit recent un avertisment subtil din partea antrenorilor de la lot că n-o să mai vin la națională dacă nu-mi voi prelungi contractul cu CSM U Cluj, care mi-a expirat în 2017. Am primit însă deja trei oferte bune din alte părți"Tudor Băldean, campion național judo 81 kg, seniori/U21

"Suntem rivali vechi, eu și Băldean. La juniori ne-am împărțit mereu victoriile. Îl respect ca oponent. Eu am avut însă un 2017 mai greu, pentru că am venit după o operație la umăr. Băldean n-a fost luat la Mondiale din cauza unor probleme disciplinare"Andrei Gușă, vicecampion național judo 81 kg, U21

"Andrei își achită din fonduri proprii toate deplasările și cazările la competițiile internaționale. În dreptul meu există zero lei pe statele de plată ale anului 2017. Iar delegațiile pentru diferite competiții le propun antrenorii"Cozmin Gușă, președinte FRJ

Antrenoarea: "A contat criteriul financiar!"

Gianina Andreica recunoaște că Gușă a fost ales "pentru că și-a asumat plata participării, în timp ce Tudor nu și-a plătit niciodată competițiile"

16 rk gianina andreica

- Doamnă Andreica, de ce a fost preferat Andrei Gușă lui Tudor Băldean pentru Mondiale?
- Amândoi aveau locul lor. Nu înțeleg de ce trebuie să vorbim despre Gușă în locul lui Băldean.

- Înțeleg că erau două locuri, da, dar pe unul a fost Ciolan. Așa că rămăsese un singur loc.
- Să îmi spuneți dumneavoastră!

- Doamnă Andreica, înțeleg că Ciolan era pe locul 40, Băldean pe 60, Gușă după 120. De ce?
- Ce criteriu puteam alege când amândoi ieșiseră din primul tur la Europene? Nu îi puteam diferenția. Trebuia să facem cumva distincția. Andrei a venit și a spus că își plătește singur participarea, în timp ce lui Tudor îi plătisem noi totul, nu și le-a plătit niciodată.

- Recunoașteți că acesta a fost criteriul?
- Absolut. Ei sunt doi tineri foarte buni, au timp să crească. Și a mai contat ceva. Disciplina.

- De ce?
- Domnule, iar începem să împroșcăm cu noroi? Când avem performanțe nu veniți să scrieți! În săptămâna Paștelui, când eram acolo eu și domnul Bercean, grație căruia se întâmplă numai bine în acest sport și din a cărui nebunie rezistăm și avem șanse la medalii la JO, Tudor nu a venit în cantonamentul din Poiana Brașov. Când noi am stat departe de familii. A contat.

- Înțeleg că a fost dat afară și din hotel, de la Cluj.
- E o poveste care trebuie închisă. Putem face telenovele din altele! Tudor e un băiat bun, căzut la mijloc.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
1716969881681319
Valy Petrisor  •  25 Ianuarie 2018, 17:06

Sunt convins ca mai sunt o grămadă de lucruri ascunse, Bercean ala tot în minciuna trăiește, vrea sa para un om extraordinar în fata lumii, dar el teoretic zice una și practic face alta, fără coloana vertebrala, îl cunosc mulți antrenori dar la unii le e frica de funcția lui vicepreședintele frj, prieten bun cu președintele, a vrut el sa fie pe tronul de rege dar sa mulțumit și cu locul 2,sa scape de unele măgării care le-a făcut, unde este domnul balgradean care a făcut niște afirmații adevărate și nimeni nu la luat în seama, oare pana când vor fi oameni incompetenți în sport, cică antrenori de lot național U21, mititelu ana maria și bodo rolland, de unde naiba au răsărit aceștia,? Ce rezultate au avut vreodată cu vreo grupa de copii sa ajungă antrenori de lot național nu va e rușine ma analfabeților? Sa antreneze asemenea elemente campionii României care habar nu au... Ei nu știu sa facă un plan de lecție sau de antrenament marionetele naibii.. Și vreți rezultate.... La olimpiada...

kwd2015
kwd2015  •  25 Ianuarie 2018, 12:33

pai cine a zis ca gusa ala vreun caracter aleas? marele analist politic gusa. ahahah. acum a ajus sef la judo, pe linie politica. adica un nimeni va ramane, cu tot politicul din spatele lui. iar fi-su va ramane in linia a doua, orice ar face mega analistul politic ascultat dor de sandru aia pe care o arde...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează