INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  CM 2018

Așa câștigi Mondialul: 6 concluzii tari » De la echipele supercompacte la doi fundași laterali simultani

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 21 octombrie 2018 09:00

FIFA a publicat concluziile studiului elaborat de Comisia Tehnică după turneul final din Rusia. S-a impus fotbalul vertical și echilibrat al Franței, care a primit 6 goluri, cu pase mai puține, dar șuturi precise.

Atacul oferă spectacol, dar defensiva aduce trofee. Este una dintre axiomele fotbalului, ce și-a dovedit perfect valabilitatea la ultima Cupă Mondială. Concluziile studiului elaborat de Comisia Tehnică a FIFA, compusă din foști antrenori și jucători, precum Van Basten, Parreira, Amunike, Milutinovici, Roxburgh, Ujevici și Zuberbühler, justifică triumful naționalei Franței, care "a arătat cel mai mult ca echipă, având o filosofie foarte bine definită și o manieră de joc echilibrată".

"Mbappé a provocat haos în apărări"

Trupa lui Didier Deschamps nu s-a impus cu un fotbal-șampanie, spectaculos, studiat. Tiki-taka a pierdut iarăși în fața stilului vertical, mai puțin elaborat, cu șuturi precise și echipe compacte.

"Nu a câștigat al doilea titlu suprem într-un meci, din întâmplare, ci după 7 jocuri. A învățat din experiența de la CE 2016 și s-a pregătit excelent. Pogba și Griezmann au lansat atacuri cu o mare eficiență, Mbappé a provocat haos în apărările adverse. A mizat pe acțiuni cât mai rapide posibil, cu o tranziție pură, având și jucători potriviți", relevă raportul publicat de forul mondial.

"Circulația rapidă e soluția"

Gazzetta dello Sport a dezvăluit principalele tendințe remarcate pe parcursul ultimului Mondial:

1. Echipe supercompacte cu distanțe de doar 26 de metri între ultimul fundaș și primul atacant.
2. E tot mai greu să șutezi din afara careului, cu defensive atât de bine grupate. Cu 32 la sută mai puțin s-a încercat poarta de la distanță față de acum 8 ani, în Africa de Sud.
3. E mult mai dificil să fii atacant decât în trecut din cauza spațiilor reduse. Soluția e o circulație cât mai rapidă a balonului. Degeaba Spania a intrat cel mai des în ultimii 35 de metri (91 de ori, față de Franța 56) și în careul advers (61 de situații față de 29 ale campioanei mondiale).
4. Conducătorii de joc sunt pe cale de dispariție. Modrici a impresionat, fiind și atacant, fundaș, marcator. I-a eclipsat pe toți, Croația părând de neimaginat fără câștigătorul "FIFA The Best".
5. Modrici a fost un adevărat lider, precum în cazurile lui Pirlo (2006), Iniesta și Xavi (2010) și Schweinsteiger (2014), care însă au luat titlul mondial.
6. Se atacă folosind doi fundași laterali simultan, fără alternanțe pentru a te acoperi în apărare.

5 șuturi la poartă,dintre care 2,1 cadrate, pe meci i-au fost de ajuns Franței să înscrie un gol. Doar Rusia a fost mai eficientă (4,6 șuturi, 1,6 cadrate)

113 km pe meciau parcurs jucătorii Serbiei la CM 2018. Primul loc la turneul din Rusia, peste media generală (104,7), devansând Germania (112). Franța a fost pe locul 28, cu 101 km

15 goluridin cele 16 marcate de Belgia au venit în urma unor acțiuni. Hazard a reușit două, iar Lukaku 4. Urmează Croația cu 11 goluri și Franța 9

62 de goluridin cele 169 înscrise în Rusia s-au dat din faze fixe. În mare creștere față de CM 2014 (39 din 171) și CM 2010 (35 din 145)

9,8 șuturieste media necesară pentru un gol la CM 2018. Acum 8 ani era nevoie de 13 șuturi

TOP 3 POSESIE

Echipă Posesie
1. Spania 69%
2. Germania 67%
3. Argentina  64%
---------------- ------------
19. Franța  48%

TOP 3 PASE MEDII

Echipă Pase reușite
1. Spania 804
2. Germania  668
3. Arabia Saudită 613
------------ -------------
16. Franța 460

TOP 3 GOLURI FAZE FIXE

Echipă Goluri
1. Anglia  10
2. Franța 5
3. Rusia 5

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează