INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

EXCLUSIV Culisele mutării lui Ionuț Radu la Parma » Dominique Antognoni, jurnalistul român stabilit în Italia: „Victima războiului Inter - Juventus a primit o șansă nesperată”

Articol de - Publicat miercuri, 29 ianuarie 2020 17:04

Ionuț Radu, 22 de ani, a fost luat de Inter de la Genoa, unde nu mai juca, și împrumutat la Parma până la sfârșitul sezonului, pentru a-l înlocui pe Luigi Sepe, accidentat. Care sunt dedesubturile afacerii?

Sepe. Luigi Sepe. Este numele celui care a reușit să îi ofere lui Radu un rol de protagonist pentru următoarele șase luni. Nu Oscar Damiani, agentul său. Nu Interul. Nu Genoa. Ci Sepe, portarul Parmei. S-a accidentat duminică și se pare că va fi absent câteva luni, încă nu se știe cât. Dar să ne întoarcem la Radu, împrumutat pentru restul campionatului. Da, exact, la Parma. 

Ionuț Radu voia să plece cu orice preț 

Luni seară, cu doar 4 zile înaintea sfârșitului perioadei de transferări, Ionuț era disperat. Avea o singură ofertă, cea a celor de la Nice, din campionatul francez: un împrumut de un an și jumătate. Interul era de acord, portarul însă nu prea. Dar alte posibilități nu existau (vom explica mai jos), iar el era sigur și hotărât că vrea să plece de la actuala echipă. 

Interul era de acord, pentru că a considerat incorect modul în care s-au comportat cei de la Genoa (promiseseră un rol de protagonist pentru Radu, nu să fie trecut pe bancă). Ionuț voia să se transfere cu orice preț, clubul nerazzurro la fel, l-ar fi luat înapoi cu plăcere: era de acord până și Giuseppe Marotta, administratorul delegat al Interului. Pentru că voia să-l trimită pe Radu la Brescia sau la Verona.

De ce nu Brescia sau Verona 

Marotta credea că va fi ușor, pentru că avea un bun raport cu cei de acolo. Eroare: avea relații strânse cu ei când era la Juventus. Cu alte cuvinte, Brescia și Verona respectau torinezii, nu pe Marotta. 

Puterea lui Juventus 

Aici putem înțelege și mai bine ce s-a întâmplat cu Perin: nu poți refuza o favoare Juventusului (Perin era rezervă și trebuia să joace titular, numai așa ar putea prinde lotul Italiei la Europene). Pentru a vă face o idee mai clară despre puterea clubului campion, să dăm două exemple recente: Sampdoria îl cumpăra pe Emil Audero, plătind 20 de milioane, o cifră enormă pentru ei (portarul aparținea tot Juventusului, evident). Iar Genoa, iarăși Genoa, a dat 18 milioane pe Stefano Sturaro, un mijlocaș cu multe probleme fizice, eternă rezervă, ați ghicit, la Juventus. Între altele, suma este record absolut pentru clubul genovez. Este ca și cum ai plăti o cafea 400 de euro. Dar dacă ți-o cere Juve… 

Doar Cagliari ar fi putut ajuta Interul 

Nimeni nu are interesul de a nu le face o favoare celor din Torino. Știu cu toții că vor avea ceva în schimb: jucători împrumut, ajutoare de fel și chip (nu, nu arbitraje părtinitoare, asta se întâmpla pe vremea lui Moggi, dar e bine să crezi că e posibil și azi). 

Interul nu are puterea lui Juve, a demonstrat-o și în cazul lui Radu. O singură echipă ar fi putut să ajute cu transferul portarului roman: Cagliari. Proprietarul, Tommaso Giulini, este un mare interist și amic al lui Massimo Moratti, fost patron nerazzurro. Dar Cagliari are doi portari de bun nivel, Cragno și Olsen. 
Puterea Interului e zero, cea a Juventusului infinită. 

Ce șansă cu accidentarea lui Sepe! 

Numai Nice ar fi dorit să îl ia pe Radu, pentru că încearcă să îi vândă pe Clementia și Benitez, cei doi goalkeeperi actuali. Dacă Radu ar fi fost jucătorul lui Juve, soluțiile ar fi fost mult mai multe. De frică, din respect, din calcule, cum vreți, dar ar fi fost. 

Marotta a înțeles că la Milano nu e ca la Torino. Nu reușește nici măcar să îl vândă pe Padelli, rezerva lui Handanovici, pentru a îi face loc lui Ionuț. 

Radu, de partea lui, și-a dat seama că a avut multă șansă cu accidentarea lui Sepe. Genoa a scăpat de o problemă. Inter e mulțumită. Toți au avut de câștigat, dar numai datorită unei conjuncturi. Ceea ce rămâne cu adevărat impresionant este puterea Juventusului. Nu numai pe teren, ci și în culise. Poate de acolo vine și capacitatea de a domina și a câștiga mai mereu. 

15 milioane de euroeste cota lui Ionuț Radu, fiind jucătorul român cu cea mai mare valoare, potrivit transfermarkt.de

52 meciuria jucat Radu la Genoa într-un sezon și jumătate în toate competițiile (33 în 2018-2019 și 19 în 2019-2020)

7este locul ocupat în Serie A de Parma, echipa antrenată de Roberto D'Aversa având 31 de puncte în 21 de etape

Vezi și: 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
ray51
ray51  •  30 Ianuarie 2020, 08:32

Pe fata. Asta-i lumea in care traim. Spre care tintim. Spre care ne grabim. Amin.

petschovschi
petschovschi  •  30 Ianuarie 2020, 01:37
Postat de Radoescu Adrian pe 29 Ianuarie 2020, 18:45

O fi ziaristul internist,da asta e realitatea, Juve are numai aranjamente, cum se face ca Milan are 7 ligi și Inter vreo 3, și ei doar 2, da au campionate mai multe ca Inter și Milan la un loc,explicația e una singura.

Juventus are 9 finale de CL. E adevărat, doar două titluri, dar a fost de foarte multe ori acolo sus.

fcu1948
fcu1948  •  29 Ianuarie 2020, 18:54
Postat de Radoescu Adrian pe 29 Ianuarie 2020, 18:45

O fi ziaristul internist,da asta e realitatea, Juve are numai aranjamente, cum se face ca Milan are 7 ligi și Inter vreo 3, și ei doar 2, da au campionate mai multe ca Inter și Milan la un loc,explicația e una singura.

Cum spun italienii: Rubentus este cea mai buna “fino al confine”. Adică pana la granița. Acolo unde încetează ajutorul arbitrilor, comisiilor federale și al echipelor satelit. In afara Italiei este un pic mai greu...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează