SPORTURI  »  ALTELE  »  EXCLUDERE

BOMBĂ în sportul mondial! Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice și de la Mondialul din 2022

Articol de GSP - Publicat luni, 09 decembrie 2019 12:40

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a dictat o suspendare de 4 ani pentru toți sportivii Rusiei, care nu vor avea dreptul să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și la toate Campionatele Mondiale. E vizată inclusiv echipa de fotbal a Rusiei, care va fi exclusă de la Mondialul din 2022 din Qatar.  

Forul mondial anti-doping a recurs la această decizie extremă după ce Rusia a fost acuzată că a ascuns mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor ruși, notează sky.com. Rusia are termen de 21 de zile pentru a face recurs la TAS. 

Sancțiunea ar urma să se aplice nu doar la Jocurile Olimpice, ci și la toate Campionatele Mondiale! Adică Rusia nu va putea participa la turneul final din Qatar!

Doar sportivii care nu au avut nicio culpă legată de dopaj vor putea participa sub steagul Olimpic la competițiile enunțate. Restul vor fi primi interzis. De menționat că naționala feminină de handbal feminin va putea participa sub steag CIO la Jocurile Olimpice de la anul, selecționata lui Ambros Martin nefiind în atenția WADA.  

Scandalul își are originile în 2015, când WADA a stabilit că Rusia a contribuit la nașterea unui „sistem instituțional” de dopaj, perioada vizată fiind 2011-2015. 

Conform HLN, WADA, care a suspendat în 2016 sportivii ruși, interzicându-le să participe sub steagul național la Olimpiada de la Rio după un raport ce dezvăluia programul de dopaj în masă impus de Moscova, a continuat investigația printr-o comisie independentă (CRC). 

A cerut Rusiei să scoată la lumină mii de teste doping, pe care le ascunsese. CRC a primit acele probe, pe care le-a analizat, considerându-le neconforme cu regulile WADA.

Reacție dură a americanilor

Directorul executiv al Agenției Americane Anti-Doping, Travis Tygart, a avut o reacție vehementă, cerând măsuri mai aspre. El a pledat pentru interzicerea participării tuturor sportivilor ruși la Tokyo. 

„Rusia continuă să încalce regulile, lovește în ochiul WADA, dar scapă nepedepsită o dată și încă o dată", a tunat Tygart. "WADA trebuie să ia poziție în fața acestui comportament fraudulos și sfidător, exact așa cum pretind valorile olimpice", a adăugat el.

TRIUMF CU IMNUL CIO

La JO de iarnă de la Pyeongchang, de anul trecut, naționala de hochei masculin a Rusiei a cucerit medalia de aur, în urma unei finale dramatice împotriva Germaniei, 4-3 după prelungiri. 

La festivitatea de premiere s-au văzut momente emoționante și inedite. Cum sportivii ruși au participat sub titulatura de „Sportivi Olimpici din Rusia”, s-a intonat imnul CIO, în timp de jucătorii îl cântau cu propriile voci pe cel al țării lor. De asemenea, nu le-a fost permis, conform regulilor olimpice antidoping, să poarte pe echipament stema sau alte însemne naționale. Naționala omoloagă feminină a încheiat turneul olimpic pe locul 4. 

Vezi și: 

Ambros Martin, fostul selecționer al României, țeapa anului?! + Cum ar putea Rusia dribla „potopul” la Jocurile Olimpice din 2020!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (63)
586974421790922
Sefu Banilor  •  09 Decembrie 2019, 18:58

Urmeaza Romania? Sau cazul Corona o fi trecut cu vederea?

165463237997451
Andrei Mladin  •  09 Decembrie 2019, 17:43

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

434943070015910
Servinston Patrunjel  •  09 Decembrie 2019, 16:56

O decizie corectă, dar întârziată. Sancțiunile trebuiau aplicate încă din 2014 după anexarea Crimeei. Dar, cu siguranță, această decizie nu va fi o lecție pentru ei.

Vezi toate comentariile (63)
Comentează