FOTBAL  »  Superliga  »  RASISM

Ce sancțiuni riscă Robert Stănici, fotbalistul care l-a atacat rasist pe Dawa » Reacția CNCD

Robert Stănici, în dreapta, în singurul meci pe care l-a jucat în Liga 1 // foto: Imago Images
Robert Stănici, în dreapta, în singurul meci pe care l-a jucat în Liga 1 // foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 22 septembrie 2023 12:56 / Actualizat vineri, 22 septembrie 2023 13:16

Preşedintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Astalos, este la curent cu insultele rasiste primite de Joyskim Dawa (27 de ani), noaptea trecută, pe Instagram, ca urmare a eliminării din meciul Hermannstadt - FCSB, 2-2. Acesta spune că instituția nu se poate autosesiza.

Unul dintre cei care i-au adresat insulte oribile fundașul camerunez, de la FCSB, este Robert Stănici, fotbalist legitimat în prezent la CSM Cetatea Turnu Măgurele, club care activează la nivelul Ligii 3, seria 6.

Soția lui Dawa a făcut show, după ce fotbalistul a fost abuzat rasial: „Mai bine verificați-vă iubitele. Fetelor din România le place «negrul» meu” + S-a legat de cazul Colțescu
RASISM
Soția lui Dawa a făcut show, după ce fotbalistul a fost abuzat rasial: „Mai bine verificați-vă iubitele. Fetelor din România le place «negrul» meu” + S-a legat de cazul Colțescu

CNCD: „Nu ne putem autosesiza” 

Contactat de GSP.ro, preşedintele CNCD, Csaba Astalos, a precizat că instituția pe care o reprezintă nu se poate autosesiza din oficiu în acest caz.

Și a explicat de ce: "Doar Dawa, persoana care se consideră lezată de o posibilă faptă de discriminare, poate depune plângere la CNCD. Mai poate face pentru el și FCSB, deoarece este sub contract cu clubul.

CNCD nu poate face autosesizare, pentru că nu ne putem substitui în dreptul unei persoane fizice, individual. Dacă era vorba de o comunitate atunci, da ne puteam autosesiza".

CNCD poate dicta amenzi sportivilor reclamați pentru rasism între 1.000 de lei și 30.000 de lei.

Nicușor Bancu a scăpat la Înalta Curte de amenda dictată de CNCD, după derapajul rasist la adresa lui Bradley de Nooijer 

Spre exemplu, Nicușor Bancu a fost penalizat cu 10.000 de lei după incidentul petrecut pe 30 septembrie 2019, când fotbalistul lui CSU Craiova a avut un derapaj rasist la adresa lui Bradley de Nooijer, fundașul Viitorului, actuala Farul. Mai mult, clubul oltean a primit aceeași sancțiune pentru pasivitatea cu care a tratat gestul propriului fotbalist.

Sancțiunile au fost anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Amenda dictată lui Bancu a fost anulată. CNCD a pierdut procesul pe procedură, pentru că nu le-am fi comunicat înregistrarea, dar ei aveau înregistrarea înainte. Au căutat o chichiță", a comentat preşedintele (CNCD), Csaba Astalos.

Ce sancțiuni riscă Robert Stănici, pentru rasism, conform Regulamentului Disciplinar al FRF

Conform articolul 54 din RD, care se referă la rasism, xenofobie, discriminare și denigrare, fotbalistul Robert Stănici riscă o suspendare pentru 6 jocuri, iar clubul la care este legitimat poate primi o amendă între 5.000 la 60.000 de lei.

Ce prevede RD: 

„Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. 

În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. 

Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive”.

Citește și alte articole:

Iftime, despre scandalul cu Dawa: „E o problemă de educație moștenită de acasă”

Un rival de la Rapid, alături de Dawa în scandalul de rasism. Reacție imediată

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (2)
Rotidana
Rotidana  •  22 Septembrie 2023, 13:56

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gicab
gicab  •  22 Septembrie 2023, 13:51

Dar ce i au spus ma pescarilor?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează