INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LA LIGA

Barcelona, în a doua „eră Laporta”: transferuri ratate și probleme financiare » Datorii estimate la 552 de milioane de de euro!

Joan Laporta, președintele FC Barcelona // foto: Guliver/gettyimages
Joan Laporta, președintele FC Barcelona // foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat luni, 19 februarie 2024 11:24 / Actualizat luni, 19 februarie 2024 11:43

Vestea întoarcerii lui Joan Laporta în 2021 la conducerea FC Barcelona a fost inițial bine primită de către fani, dar s-a transformat repede într-o dezamăgire. Problemele de ordin sportiv și financiar au continuat la clubul catalan și după venirea sa. 

Americanii de la Forbes au analizat în detaliu al doilea mandat al lui Laporta, cu rezultate total opuse față de primul.

Cât va încasa Mbappe la Real Madrid: oferta e considerabil mai mică decât era în 2022!
SPANIA
Cât va încasa Mbappe la Real Madrid: oferta e considerabil mai mică decât era în 2022!

Joan Laporta a încercat să repete strategia din primul mandat la Barcelona

Laporta a vrut să repete succesele din primul mandat desfășurat în perioada 2003-2010, atunci când clubul a atins performanțe uriașe. Sub conducerea lui Laporta, olandezul Frank Rijkaard a fost numit antrenor și clubul a reușit să aducă vedete precum Ronaldinho, Deco sau Eto'o. 

A avut parte de victorii imediate, cu Barcelona câștigând două Ligi ale Campionilor și 4 titluri în La Liga sub președinția sa. De asemenea, numirea lui Pep Guardiola a fost una dintre ultimele decizii luate de Laporta înainte de terminarea primului mandat.

Bilanțul lui Joan Laporta în ultimii doi ani la Barcelona: eșecuri pe linie

Laporta a încercat să repete aceeași strategie câștigătoarea în 2021, atunci când a revenit la conducerea clubului. L-a numit pe Xavi antrenor, pe modelul Guardiola: antrenor tânăr, venit din cadrul clubului și fost mare jucător. 

De asemenea, Barcelona a investit sume uriașe pe jucători considerați de top: Ferran Torres, Raphinha, Jules Kounde și Robert Lewandowski au fost achiziționați pentru aproape 200 de milioane de euro. Niciunul dintre ei nu s-a ridicat la nivelul unor jucători precum Ronaldinho sau Iniesta. 

Mai mult, Laporta a semnat cu jucători liberi de contract sau împrumutați precum Joao Felix, Franck Kessie, Adama Traore și Pierre-Emerick Aubameyang. Nici aceștia nu au confirmat, iar echipa a fost nevoit să le plătească salarii substanțiale. 

În afară de titlul obținut sezonul trecut și o Supercupă, Barcelona nu a reușit să se impună în Europa, iar anunțul plecării lui Xavi a afectat și mai mult încrederea fanilor că Laporta ar putea resuscita clubul.

Joan Laporta, încrezător în viitorul Barcelonei: „Putem întoarce situația”

Laporta a recunoscut că rezultatele din ultima perioadă nu au fost cele așteptate de fani, dar s-a decalrat încrezător în capacitatea sa de a revitaliza clubul: 

„Aștept cu nerăbdare să întorc situația, care nu este plăcută pentru nimeni, dar ceea ce este nevoie acum este unitate”, a declarat Laporta după ce Xavi și-a anunțat plecarea. 

„Este adevărat că lucrurile nu merg așa cum ne-am plănuit în acest sezon. Am câștigat Liga și Supercupa anul trecut și aveam așteptări mai mari pentru acest sezon. Dar nu ne-am îndeplinit așteptările fanilor”, a concluzionat catalanul.

Barcelona are datorii estimate la 552 de milioane de de euro, iar Laporta a continuat să împrumute clubul pentru a aduce noi jucători. 

Laporta a fost criticat pentru ratarea readucerii lui Messi, iar rivali precum fostul contracandidat Victor Font îi pândesc postul. Urmează luni complicate pentru șeful echipei blaugrana, nevoită să găsească antrenor. Xavi va pleca la finalul sezonului în curs, așa cum a anunțat deja.

  • Articol scris de Mihai Popa
Match Quiz CFR Cluj - Dinamo

Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Dinamo și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte articole:

Auf wiedersehen, Tuchel?! » Intră direct în ședința decisivă, după ce Bayern a pierdut și cu locul 12 din Bundesliga!
BAYERN MUNCHEN
Auf wiedersehen, Tuchel?! » Intră direct în ședința decisivă, după ce Bayern a pierdut și cu locul 12 din Bundesliga!
MARCA anunță: Kylian Mbappe a semnat pe 5 ani cu Real Madrid!
TRANSFER
MARCA anunță: Kylian Mbappe a semnat pe 5 ani cu Real Madrid!

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (1)
1945sv0509
1945sv0509  •  19 Februarie 2024, 18:05

Ati ajuns atat de jos incat nu mai aveti curajul ( decenta, deontologia, etc.) sa va semnati *** pompos numite articole.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează