INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ETO FC GYOR

CORESPONDENȚĂ GSP DIN UNGARIA Cinci români și un milionar pentru renașterea Rapidului Ungariei » Patronul sfidează regula și pompează milioane

3 dintre românii de la Gyor: portarul Eduard Pap, Paul Anton (penultimul, de la stânga la dreapta, pe rândul de sus) și Claudiu Bumba (penultimul pe rândul de jos) +11   FOTO
3 dintre românii de la Gyor: portarul Eduard Pap, Paul Anton (penultimul, de la stânga la dreapta, pe rândul de sus) și Claudiu Bumba (penultimul pe rândul de jos)

Articol de - Publicat joi, 12 octombrie 2023 09:40 / Actualizat joi, 12 octombrie 2023 10:28

Cinci fotbaliști români evoluează la Gyor, echipa ce ignoră regula ce pompează milioanele de euro în liga secundă maghiară. Preluat de Oszkár Világi, patronul MOL și al echipei Dunajska Streda, clubul forțează revenirea în top, de unde lipsește din 2015. 

  • Belarus - România (runda a 7-a din grupa I a preliminariilor Euro 2024) e programat pe 12 octombrie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat de Antena 1.
  • Reporterul GSP Vlad Nedelea și operatorul video Iosif Popescu sunt la Budapesta și transmit toate informațiile relevante înainte, în timpul și după meciul dintre Belarus și România.

Fotbalul maghiar numără mai bine de 20 de jucători români sau cu dublă cetățenie, care evoluează în primele 3 ligi din țara vecină. Cinci sunt doar la Gyor, 120 de kilometri de Budapesta, și luptă pentru promovarea în prima ligă.

Eduard Pap, Deian Boldor, Mark Kovacs, Paul Anton și Claudiu Bumba sunt lideri în a doua divizie, la un club ce se aseamănă mult cu Rapid, formație de tradiție ce din 2015, de când a intrat în colaps financiar, s-a zbătut în mediocritate.

+7 FOTO

Miza pe străini la Gyor

Anul trecut Gyor a fost preluată de Oszkár Világi, cel ce deține MOL și totodată e și patronul clubului Dunajska Streda, fosta adversară a FCSB-ului ce atentează la supremația celor de la Slovan Bratislava, oraș aflat la 40 de kilometri de Gyor. 

Un puternic om de afaceri, ce a dat deoparte toate regulile făcute să promoveze fotbaliștii maghiari, doar pentru performanță. 

„Condițiile sunt excelente, Vilagi are foarte mulți bani, clubul merge bine. Dacă analizați, veți vedea că noi nu prea avem maghiari. Deși dacă folosești doar maghiari, iei un milion de euro. Noi avem 15 străini", a spus unul dintre jucători.

Oszkár Világi, notar apoi om de afaceri

Cinci români și un milionar pentru renașterea Rapidului Ungariei » Patronul sfidează regula și pompează milioane
Oszkár Világi

Cine e Oszkar Vilagi? Are 60 de ani, s-a născut în Dunajska Streda, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Commenius din Bratislava în 1985 și a obținut un doctorat universitar, după care a început să lucreze ca notar public în orașul natal. 

Apoi a fondat o firmă de avocatură în 1992, iar din 2002 este membru al grupului de lucru care pregătește parteneriatul strategic și integrarea companiei petroliere Slovnaft și MOL. Világi este în prezent directorul general adjunct al grupului MOL, iar în 2014 și-a asumat un rol și în lumea fotbalului, devenind patronul majoritar al echipei de fotbal DAC, Dunajska Streda.

10,9%e procentul de jucători străini din a doua ligă maghiară, aici fiind incluși și cei cu dublă cetățenie

Cine transmite Belarus - România la TV și cine sunt comentatorii
ROMÂNIA
Cine transmite Belarus - România la TV și cine sunt comentatorii

Bani de la guvern pentru protejarea maghiarilor

Gyorul lui Vilagi e excepția de la regulă în a doua divizie maghiară, e singura echipă ce mizează pe fotbaliști străini în majoritate. În prezent numără 15, asta în condițiiile în care Haladas, care e a doua ca număr de străini, are doar 5, toți având, de fapt, dublă cetățenie. 

Cum se întâmplă cu toate celelalte echipe. În a doua divizie mai joacă fotbaliști străini, dar toți au inclusiv cetățenie maghiară. Motivul e simplu! Echipele primesc un milion de euro doar dacă îndeplinesc acest criteriu, să nu existe jucători străini.

25 de puncteare Gyor și e prima în a doua ligă maghiară, un punct peste Nyíregyháza

Bani și pentru U21

Nu doar folosirea jucătorilor maghiari e premiată în Ungaria, ci și a fotbaliștilor U21. În liga a 2-a există regula ca fiecare echipă să folosească, pe tot parcursul unui meci, un fotbalist de sub 21 de ani. 

În prima ligă, obligația nu mai există, în schimb cluburile sunt recompensate financiar dacă folosesc jucători U21. Și nu sunt puțini bani. Sumele strânse de unele cluburi sunt de câteva sute de mii de euro, altele sar chiar de un milion.

De unde vin banii?

Laszlo Dioszegi, patronul de la Sepsi, știe și el de regulile implementate la Budapesta: „Așa e! Dacă ai doar jucători maghiari primești bani, la fel dacă ai jucători U21. În liga a doua parcă te obligă, dar în prima nu. În schimb, dacă folosești, ești premiat. De asta se dezvoltă așa bine fotbalul din Ungaria. Iar banii nu vin de la Federația de acolo. Vin de la companiile private, care au facilități fiscale în cazul în care dau din impozitul pe profit către sport. Și au 5 sporturi prioritare: fotbal, handbal, hochei, baschet și polo".

46 de milioane de eurovalorează liga secundă din Ungaria, 6 milioane sub cea a României

Și Gigi Becali a susținut ideea în trecut 

Și patronul FCSB-ului, Gigi Becali, a avut o gândire similară cu cea a cluburilor din a doua divizie maghiară. 

Au fost momente în care excentricul finanțator al roș-albaștrilor a plănuit să joace doar cu jucători români: „Nu vreau să mai văd la FCSB jucători străini. Gata, de azi jucăm și transfer doar jucători români". A fost o idee ce l-a ținut puțin pe patronul FCSB, care apoi a apelat și la străini. Ce-i drept, FCSB a rămas totuși una dintre echipele ce se bazează, preponderent, pe români. 

Acum vrea africani 😀

 Ngezana nu e singurul fotbalist african care i-a atras atenția lui Gigi Becali. Care acum ar vrea să schimbe strategia, dorind, în majoritar, jucători africani:

 „Acum mai trebuie să luăm de acolo jucători. I-am zis lui Meme să-mi facă o echipă de negri ortodocși", a spus Gigi Becali în urmă cu câteva săptămâni.

Citește și: 

În timp ce Bucureștiul încă tânjește la Polivalentă și patinoar, la Budapesta sunt investiții de aproape un miliard! Ce au surprins reporterii GSP
ungaria
În timp ce Bucureștiul încă tânjește la Polivalentă și patinoar, la Budapesta sunt investiții de aproape un miliard! Ce au surprins reporterii GSP
Imagini de-a dreptul șocante » Viermii și ciorile au adus gazonul care va găzdui Belarus - România într-o stare deplorabilă
BELARUS - ROMÂNIA
Imagini de-a dreptul șocante » Viermii și ciorile au adus gazonul care va găzdui Belarus - România într-o stare deplorabilă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
Ybro
Ybro  •  12 Octombrie 2023, 18:48

De ce nu vorbiți despre fotbalistul care a ieșit campion al Ungariei și joacă în Europa, el a plecat din județul Covasna, joacă momentan la Ferencváros, părerea mea că e unul dintre cei mai buni stângaci! Aceași generație cu Niczuly ,care unul dintre cei mai buni portari din liga 1, au fost coechipierii!!

concret
concret  •  12 Octombrie 2023, 11:28
Postat de brentford pe 12 Octombrie 2023, 10:58

Acest articol nu avea nicio valoare daca nu incheiai cu "a spus Gigi Becali". Patetic.

Exact! Omuletii astia sunt absolut penibili, ei au impresia ca pe toti ne prostesc ca pe gigisti... iti baga becali si mm stoika non-stop pe gat, apoi au pretentia sa ii respecti. Nici macar tabloidele nu isi coboara standardele in halul asta.

viola_sempre
viola_sempre  •  12 Octombrie 2023, 11:12

„Condițiile sunt excelente, Vilagi are foarte mulți bani, clubul merge bine. Dacă analizați, veți vedea că noi nu prea avem maghiari. Deși dacă folosești doar maghiari, iei un milion de euro. Noi avem 15 străini", a spus unul dintre jucători - scrie fituica de impachetat peste. Care jucator? De ce inventati declaratii? Intelegeam sa-i ascundeti identitatea daca spunea ceva nemaipomenit si divulga secrete de stat, nu ceva evident. Cireasa de pe tort - nu putea lipsi ciobanul *** din peisaj, asa ca a fost si el bagat pe acolo. Concluzia? Bine v-a zis Daum, sunteti o fituica de impachetat peste ***. Se aude Tolontane, deontologule?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează