OPINII  »  EDITORIAL ALIN BUZĂRIN

Nea Mircea, rasistul ispășitor

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat sambata, 02 septembrie 2023 14:13 / Actualizat sambata, 02 septembrie 2023 14:13

După ce i-a dat gol Kievului lui Lucescu, camerunezul Aboubakar s-a scălămbăiat în fața antrenorului român, acuzând o declarație a acestuia din tur

La capătul primei manșe din Dinamo-Kiev - Beșiktaș 2-3, derulată săptămâna trecută, în Giulești, Lucescu spunea că: "N-am jucat împotriva lui Beșiktaș, ci împotriva unei selecționate africane. Au jucători din Congo, Gambia, Ghana, Angola. E greu, când tu ai doar jucători crescuți în același club, să te pui cu ei".

Poate că năduful lui Nea Mircea era alimentat și de un arbitraj nu tocmai prietenos, ci dimpotrivă, și de faptul că reușita decisivă a adversarilor venise în minutul 90+4 și că primele două reușite ale turcilor fuseseră semnate de gambianul Colley și de camerunezul Aboubakar. Ultimul, dintr-un penalty măcar discutabil.

"Derapaj", ba chiar mai mult

A fost suficient ca pe rețelele de socializare, dar și pe site-uri aparținând presei profesioniste, declarația lui Lucescu să fie catalogată drept derapaj, cuvântul acela care atrage atenția, de parcă am fi mereu pe serpentinele spre Poiană, iarna, cu cauciucuri de vară.

De la agasantul "derapaj" până la cuvântul-cheie "rasism" n-a mai fost decât un pas. Adică spune cineva că o echipă care i-a avut în teren, pe lângă cei doi africani amintiți mai sus, și pe congolezul Muleka, și pe francezul cu origini afro Rosier, iar pe banca de rezerve pe camerunezul Onana, poate fi socotită o selecționată a Africii și imediat trece drept rasist.

Nea Mircea, rasistul ispășitor
Cu aproape 50 de ani de antrenorat în spate, Lucescu senior încă nu și-a pierdut pofta de muncă

De la ridicol la real

Așadar, Lucescu opinează că o echipă cu 5 jucători cu origini în Africa e o selecționată africană și e catalogat drept rasist, derapând necontrolat. Când Dan Petrescu, acum vreo doi ani, zicea despre plăpânda Floriana La Valletta că e o veritabilă selecționată sud-americană (maltezii aveau în lot niște argentinieni și brazilieni de mâna a șaptea), declarația "Bursucului" s-a mărginit la ridicol, n-a mai ajuns la rasism.

Poate dacă respectivii "stranieri" ai Florianei ar fi fost din Africa, s-ar fi invocat mai întâi rasismul și n-ar mai fi ieșit ridicolul în evidență.

Și vine returul de la Istanbul, Beșiktaș deschide scorul în minutul 52 (până la urmă avea să fie unicul gol al meciului), ironia sorții, prin același Vincent Aboubakar. Atacantul camerunez se bucură, dar o face golănește (corectitudinea exprimării din zilele noastre ar înlocui cuvântul "golănește" cu "nepotrivit").

Adică vine în fața băncii lui Lucescu, însoțit de un alt coleg de continent (Colley, din Gambia), și, cum s-ar spune mai pe la noi, pe la țară, "face ca toate alea".

Nea Mircea e cumva blocat, interzis, duetul camerunezo-gambian aproape că se suie pe antrenorul român, intervine arbitrul de rezervă să stăvilească afro-euforia, iar arbitrul de centru îi dă cartonaș galben lui Aboubakar, pentru un comportament nesportiv în afara oricărui dubiu, la granița violenței și pretabil, dacă n-ar fi fost oprit la timp de "rezervă", chiar și la eliminare. Dar poate că atunci și brigada de arbitri ar fi fost considerată rasistă, cine știe!? Sau, măcar autoarea unui derapaj.

O lume strâmbă

La 78 de ani, învins de un club la care a cunoscut gloria, eliminat prematur din Europa, pribegind cu Kievul în căutare de sălaș, probabil că Mircea Lucescu înțelege că lumea de azi e altfel decât cea de pe vremea sa. E atentă la niște inofensive nuanțe de exprimare, dar pierde esențialul. Pune preț pe o corectitudine de limbaj (deși în afirmația sa din Giulești absolut nimic nu fusese incorect), însă avertizează blajin, cu un nevinovat cartonaș galben, un sportiv care s-a socotit vituperat de un rasism care n-a existat.

E o lume strâmbă, în care n-ai voie să spui, în schimb, ai voie să faci. Eventual poți fi obligat să pui genunchiul în pământ, doar pentru că "așa trebuie". Există din ce în ce mai puține opinii și tot mai multe impuneri. Iartă-i, nea Mircea, că nu știu ce fac! 


Comentarii (13)
alexnico65
alexnico65  •  03 Septembrie 2023, 19:35

Vad cum globalistii, adeptii teoriei desfintarii raselor, prin metisaj cu africanii, kalergistii fanatici, se arunca in afirmatii lipsite de logica elementara, derivata din bun simt. Credeti ca lumea de acum, lipsita de repere si valori, e mai buna si mai morala decat cea din sec al XIX-lea, cum afirma cineva pe acest forum, sau decat lumea lui Pericle de acum 2500 de ani?! Nicidecum, ba, dimpotriva. Sunt curios cati dintre moralistii de carton au tinut cu asa zisa Franta in finala de acum un an. O echipa simpatizata, chiar iubita, pe vremea lui Platini. Poate nu e rau, francezii sunt avangardisti, ca de obicei, adica deschizatori de drumuri. Faptul ca esti primit in lumea europeana, cam singura cu adevarat civilizata, nu inseamna ca deja esti stapan si te poti comporta ca atare. Da, peste 100 de ani o vei putea face, pentru ca atunci Europa ca entitate, nu va mai exista cu adevarat. Dar, pana atunci, ai puțintica răbdare si respectă măcar elementarele legi de politețe specifice bătranului continent! O intrebare: oare agresiunea, batjocura africanilor la adresa celorlalte rase, cum se numeste? Antirasism? Nu cred ca trebuie sa iti dai cu parerea, atat timp cat nu ai citit macar 1000 de carti, nu trebuie sa analizezi o situatie, cat timp nu intelegi fenomenul istoric si tendintele aparute in ultima suta de ani, in special in acest mult laudat secol 21. Cred ca trebuie vorbit atat in ziarele de sport, cat si pe acest forum, doar despre sport! In rest, tăcere!...

alenb
alenb  •  03 Septembrie 2023, 12:51
Postat de robson_xix pe 03 Septembrie 2023, 10:01

Cand Lucescu avea la Shakhtar o multime de brazilieni nu mai comenta ca e o selectionata a Braziliei. Dar acum, ca adversarii au cativa africani, e "selectionata Africii". As spune ca imbatraneste urat, dar nici cand era mai tanar nu reactiona diferit. Mereu in cautare de scuze cand pierde. Cat despre Buzarin, de la el saracul n-ai ce sa ceri. El e mereu pe langa subiect, dar incearca sa fie incisiv. Sa spui ca Aboubakar a fost aproape violent cu Lucescu pentru ca a sarbatorit in fata lui e penibil. In acelasi timp, nu i s-a parut mare lucru ca presedintele federatiei spaniole se apuca de organe in tribuna oficiala, de fata cu regina Spaniei si cu fiica ei. Acolo subiectul important pentru Buzarin era ca fetele joaca fotbal ***.

Si totusi remarca lui nea Mircea nu are nimic rasist in ea, ba dimpotriva era apreciativa la adresa jucatorilor africani a caror prezenta in echipa lui Besiktas a fost vazuta ca un avantaj in timp ce echipa lui, Dynamo Kiev, nu poate aduce jucatori straini. Cand era la Shaktar Donetk si avea nu stiu cati brazilieni, nea Mircea intalnea in Europa echipe care jucau in aceleasi conditii, adica puteau angaja ce jucatori straini doreau, iata diferenta pe car creierul tau de redus woke nu poate s-o priceapa. Reactia africanului in fata lui nea Mircea a fost vizibil provocativa si trebuia eliminat, trimis in copacu de unde a coborat.

robson_xix
robson_xix  •  03 Septembrie 2023, 10:01

Cand Lucescu avea la Shakhtar o multime de brazilieni nu mai comenta ca e o selectionata a Braziliei. Dar acum, ca adversarii au cativa africani, e "selectionata Africii". As spune ca imbatraneste urat, dar nici cand era mai tanar nu reactiona diferit. Mereu in cautare de scuze cand pierde. Cat despre Buzarin, de la el saracul n-ai ce sa ceri. El e mereu pe langa subiect, dar incearca sa fie incisiv. Sa spui ca Aboubakar a fost aproape violent cu Lucescu pentru ca a sarbatorit in fata lui e penibil. In acelasi timp, nu i s-a parut mare lucru ca presedintele federatiei spaniole se apuca de organe in tribuna oficiala, de fata cu regina Spaniei si cu fiica ei. Acolo subiectul important pentru Buzarin era ca fetele joaca fotbal ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează