SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  ANIVERSARE

Nadia Comăneci împlinește astăzi 62 de ani. Cinci lucruri interesante despre cea care a schimbat fața gimnasticii

Nadia Comăneci. FOTO: Facebook +21   FOTO
Nadia Comăneci. FOTO: Facebook

Articol de , - Publicat duminica, 12 noiembrie 2023 13:41 / Actualizat duminica, 12 noiembrie 2023 14:43

Nadia Comăneci este una dintre figurile emblematice ale sportului românesc. Cvintupla campioană olimpică a ajuns la 62 de ani.

Trecerea timpului pare că e ușoară ca un fulg pentru Nadia. Între portretul fetiței cu codiță de cal din 1976, de la Montreal, și femeia matură de acum nu există loc de confuzie – este ea, cu același amestec de concentrare și sclipire în ochi. Astăzi împlinește 62 de ani, pe care Nadia Comăneci îi poartă cu naturalețe. 

Nadia Comăneci l-a antrenat pe Arnold Schwarzenegger într-un parc. Foto: Hepta
+17 FOTO

Rămâne un reper de excepție în sportul românesc și mondial pentru că a marcat un „înainte" și un „după" în gimnastică. Oricât de mult s-a schimbat și a evoluat sportul grației, virat acum puternic spre dificultate și o acrobatică impresionantă, cu un sistem de punctaj diferit, Nadia Comăneci va avea mereu ceva unic, doar al ei: acel prim 10,00 obținut la o ediție a Jocurilor Olimpice. Nota maximă. Simbolul perfecțiunii.

Nadia Comăneci, „fata misterioasă din România”

Nu a fost însă un copil-minune care a pălit după un an-doi de carieră. A răzbit prin schimbările inevitabile ale adolescenței și a triumfat la încă o ediție a JO, câștigând în carieră aproape tot ce se putea câștiga. 

Probabil și de aceea portretul ei e mai puternic conturat față de al altor campioni, fiindcă a făcut din talent o chestiune cu bătaie lungă mai degrabă decât o scânteie. Aceasta a fost cariera, viața a continuat cu episoade și frumoase, și tumultuoase ori triste, până s-a așezat. 

Nadia Comăneci l-a antrenat pe Arnold Schwarzenegger într-un parc. Foto: Hepta
+17 FOTO

Odată cu căsătoria cu Bart Conner, cu maternitatea, cu definirea celebrității pe mai multe planuri. „E foarte complexă. Întotdeauna a fost misterioasă cu mine şi cred că acest lucru mă atrage la ea. Oamenii sunt fascinaţi de fata mea misterioasă din România", mărturisea Bart în urmă cu ceva vreme în New York Times.

Iar Nadia Comăneci dezvăluia acum un deceniu, când abia împlinise 50 de ani, că își ține medaliile acasă, într-un seif. "Le scot foarte rar, nu le port, nu mă fotografiez cu ele. Mi se pare ieftin". Nu e nevoie de dovezi pentru a se defini, așa se pare. Mereu sunt lucruri de aflat despre Nadia. Și lucruri care nu se vor ști niciodată. 

Iată cinci lucruri despre Nadia Comăneci în cuvintele ei:

1. Un principiu de la care Nadia Comăneci nu se abate

„Întotdeauna am fost o fire ambițioasă și perfecționistă, foarte muncitoare și perseverentă, dar și extrem de calculată și echilibrată. Toate acestea m-au ajutat în cariera mea sportivă, în toate proiectele ulterioare și activitățile în care sunt implicată azi, inclusiv în fața provocării cu care se confruntă orice persoană, anume încercarea de a menține un echilibru între timpul alocat carierei și timpul pentru familie. 

Și mai am un principiu valoros, învățat din sport: să te adaptezi mereu, să fii pregătit să reacționezi cu calm în situații neprevăzute. Respectarea acestor principii a constituit mereu reperul meu în relația cu propria carieră".

2. Paralele, aparatul preferat pentru Nadia Comăneci

„Dacă aș mai participa astăzi într-o competiție, ca o provocare, aș concura la paralele și la bârnă. De altfel, și acum îmi place să mă urc pe bârnă, iar paralelele rămân aparatul meu preferat din gimnastica artistică"

3. Nadia Comăneci și legătura cu România

„Pentru mine, România este acasă, oriunde m-aș afla. Mama, fratele si restul familiei mele sunt în România, mulți prieteni dragi, de asemenea".

4. Nadia Comăneci nu are regrete

Nu am regrete. Cred cu tărie că toate momentele și evenimentele prin care am trecut au contribuit la ceea ce sunt și am astăzi. Cred că am fost mereu o persoană norocoasă, dar care a și muncit pentru a-și valorifica norocul."

5. Nadia Comăneci are o dietă echilibrată

„Mănânc echilibrat, cel mai mult îmi place peștele, alături de legume gratinate sau piure de legume. De sărbători mă mai răsfăț și eu cu anumite produse culinare, mai ales că pregătesc și feluri de mâncare tradițional românești, cum sunt sarmalele adaptate în care folosesc carne de curcan, spre exemplu".

Palmares Nadia Comăneci

Nadia la Jocurile Olimpice

  • 1976: 3 de aur (individual compus, paralele, bârnă), 1 de argint (echipa), 1 de bronz (sol)
  • 1980: 2 de aur (bârnă, sol), 2 argint (individual compus, echipa)

Nadia la Campionatul Mondial

  • 1978: 1 aur (bârnă), 2 de argint (echipa, sărituri)
  • 1979: 1 aur (echipa)

Nadia la Campionatele Europene

  • 1975: 4 de aur (individual compus, paralele, bârnă, sărituri), 1 argint (sol)
  • 1977: 2 de aur (individual compus, paralele), 1 argint (sărituri)
  • 1979: 3 de aur (individual compus, sărituri, sol), 1 bronz (bârnă)

Citește și:

Nadia Comăneci a împlinit astăzi 62 de ani și s-a filmat în sala de sport: „Mi-ați făcut ziua foarte, foarte specială”
ANIVERSARE
Nadia Comăneci a împlinit astăzi 62 de ani și s-a filmat în sala de sport: „Mi-ați făcut ziua foarte, foarte specială”
Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”
CAMPIONATELE MONDIALE
Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
alexh
alexh  •  12 Noiembrie 2023, 20:57

La Multi Ani NADIA! Cea mai mare gimnasta din istorie! Nu tu Vera Caslavska, nu tu Ludmila Turisceva, nu tu Nelli Kim, nu tu Olga Korbut, nu tu Simone Biles. NADIA! UNICA! Singurul sportiv din istorie care a dat computerul peste cap! "Si deodata, s-a prabusit Niagara peste sala Forum. Ultimul lucru pe care l-am vazut clar a fost aparitia notei pe tabela electronica, adica acel 1,00 – din lipsa de prevedere, care a facut inconjurul lumii, exprimand parca revolta omului impotriva tehnicii atotstapanitoare." Din insemnarile lui Bella Karoly dupa aparitia notei 1.00, care de fapt era 10.00

cris4co
cris4co  •  12 Noiembrie 2023, 17:55

La Mulți Ani Doamnă Nadia ! Vă dorim mai MULȚI decât ar fi NORMAL...ca să nu dau o cifră exactă...măcar CENTENARU ! Sărut mâna și vă așteptăm pe Giulești !

papora
papora  •  12 Noiembrie 2023, 17:38

"acel prim 10,00 obținut la o ediție a Jocurilor Olimpice"a fost obţinut de francezul Albert Séguin, la Jocurile Olimpice de la Paris 1924.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează