SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”

Nadia alături de fetele din echipa României
Nadia alături de fetele din echipa României

Articol de - Publicat vineri, 06 octombrie 2023 17:03 / Actualizat vineri, 06 octombrie 2023 19:17

Nadia Comăneci a vorbit într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir” despre performanțele sale, dar și despre gimnastica actuală. 

Nadia este zilele acestea la Campionatele Mondiale de la Antwerp, iar cotidianul belgian „Le Soir" i-a dedicat o pagină întreagă „Zeiței de la Montreal".

 „În galaxia giganților sportului, ea are un loc extrem de sus, alături de de Jesse Owens, Mark Spitz, Pele, Muhammad Ali, Eddy Merckx și Carl Lewis. 

Nadia Comăneci este un nume asociat imediat cu sportul pe care l-a practicat pentru că a scris o pagină care nu se va șterge niciodată din istoria acestei discipline: a fost prima care a obținut o notă de zece, la Jocurile Olimpice, în 1976, la Montreal, la doar 14 ani" este introducerea pe care i-a făcut-o jurnalistul belgian Philippe Vande Weyer. Acesta spune că agentul româncei i-a spus că este norocos, mai ales că Nadia nu prea mai dă interviuri în această perioadă a vieții sale.

Nadia Comăneci: „Îmi merge direct la inimă"

Prima întrebare a interviului nu avea cum să fi alta decât despre momentul de acum 47 de ani de la Montreal și felul în care româncei îi este amintit. „De câte ori se vorbește despre gimnastică apare și numele meu, cu atât mai mult aici, la o competiție majoră. Nu-mi vine să cred că e aproape jumătate de secol de atunci. E amuzant pentru că în zilele noastre avem tendința să uităm ce s-a întâmplat cu o zi în urmă. Să fiu recunoscută de la generație la alta este o mare onoare, continuă să mă impresioneze și îmi merge direct la inimă", a spus Nadia.

Ea se bucură de faptul că încă este un idol în lumea gimnasticii mondiale. „Au fost alți mari campioni, dar mereu ne amintim de cei care au fost primii în ceva, care au realizat lucruri neașteptate. Întotdeauna credem să există limite, dar, de fapt, nu e așa".

Nadia a mai spus: „Sportul este, fără îndoială, cea mai bună școală de viață pentru copii. Dacă nu aș fi făcut gimnastică, nu știu unde aș fi fost azi. M-a învățat multe lucruri: disciplina, punctualitatea, mi-a scos în cale provocări. Gimnastica te învață să te ridici când ai căzut, și nu cazi doar o dată. De aceea spun că gimnastica te pregătește pentru viață".

Nadia a fost întrebată și despre Simone Biles. „Este unică, apare poate o dată la o jumătate de secol și care domină lumea. Are o acrobatică extraordinară, pe care unii nici nu o pot descrie. Sigur, materialele s-au schimbat față de epoca mea, dar ea face lucruri incredibile, care îi vor purta numele pentru totdeauna. 

Ea face exact ce visează orice gimnastă: să-și lase amprenta asupra istoriei. Nu poate oricine să revină așa cum a făcut-o ea după doi ani de pauză", a subliniat ea.

„Nadia e Nadia, Simone e Simone"

Cvintupla campioană olimpică a spus că nu se uită prea mult la numărul de medalii ale fiecărei gimnaste. „Nu mă gândesc la ele decât dacă aduce cineva vorba despre ele. Orice sportiv care ajunge la un nivel înalt lasă propria amprentă. Nadia e Nadia, Simone e Simone... Fiecare pune o piatră la acest edificiu al gimnasticii și îl face să crească pentru generațiile următoare".

Simone Biles a egalat un record demn de Uniunea Sovietică! SUA domină autoritar Campionatele Mondiale
SUA
Simone Biles a egalat un record demn de Uniunea Sovietică! SUA domină autoritar Campionatele Mondiale

Nadia a povestit și cum a fost întâlnirea cu gimnastele române la Antwerp, acolo unde echipa feminină a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a fost a zecea în calificări.

 „În afara Anei Bărbosu, niciuna dintre fete nu mă întâlnise în persoană, au fost extrem de emoționate", a povestit cea care are în palmares patru medalii mondiale.

Nadia a vorbit și despre evoluția materialelor din care sunt făcute aparatele în ziua de azi. „Acesta permite o acrobatică mai dificilă, dar mi-ar plăcea să fie mai multe elemente artistice, avem nevoie de amândouă. Nu știu încotro vom merge, se va lăți bârna pentru a permite executarea altor elemente? 

Barele de la paralele nu mai sunt ca pe vremea mea... Mi-ar plăcea să le testez. Dacă aș mai avea 14 ani, mi-ar plăcea să fiu lângă fetele din această generație. Dar nu sunt geloasă, am avut timpul meu", a încheiat Nadia. 

Japonia, din nou aur

Daiki Hashimoto, 22 de ani, şi-a apărat cu succes titlul de campion mondial la individual compus, joi, la Campionatele Mondiale de la Antwerp (Belgia) cu un punctaj de 86,132. 

El fusese în calificări al treilea japonez în clasament la această probă, însă echipa a decis să-l trimită în lupta pentru medalii în locul lui Kazuma Kaya, regulamentul permițând acest lucru. 

Podiumul a fost completat de ucraineanul Ilia Kovtun (84,998) și de americanul Frederick Richard (84,332). Este a doua a medalie de aur pentru Japonia la Antwerp, după cea din proba de pe echipe. 

Sabrina în finala de la sol

Ultimele două zile ale Campionatelor Mondiale, sâmbătă și duminică, sunt dedicate finalelor pe aparate. Sâmbătă sunt programate paralelele și săriturile la feminin și solul, calul cu mânere și inelele la masculin. Duminică sunt bârna și solul la feminin și săriturile, paralelele și bara fixă la masculin. Ora de start este 15:00. 

România are o singură reprezentantă, pe Sabrina Maneca-Voinea în finala de la sol, unde s-a calificat cu al optulea punctaj.  

Ana Maria Bărbosu va evolua vineri seara în finala de la individual compus. 

Citește și: 

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
CAMPIONATELE MONDIALE
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
Simone Biles înaintea execuției la sol din finala mondială pe echipe: „Ce notă ar trebui să iau? De cât avem nevoie?”
CAMPIONATE MONDIALE
Simone Biles înaintea execuției la sol din finala mondială pe echipe: „Ce notă ar trebui să iau? De cât avem nevoie?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  06 Octombrie 2023, 17:59

Comparatia Nadia-Simone e asemanatoare comparatiei Federer-Djokovic. Prima a reprezentat talentul, naturaletea, perfectiunea, a doua reprezinta forta, mecanica, indarjirea de a bate recorduri. Sigur ca sunt fidelul primei variante, fiecare a fost bun in felul lui. Au si facut parte din sisteme de punctaj ce se axau pe cu totul altceva. Probabil ca in ziua de azi Nadia n-ar fi avut acrobatica si dificultatea americancei. Asa cum in anii 70', Biles n-ar fi avut naturaletea si executiile spre perfectiune cu care sa se bata cu Nadia. Cel mai probabil intr-o comparatie idealista ce sa cuprinda toate elementele timpului si evolutiei in gimnastica, cumva sa se intalneasca la mijloc, si-ar fi impartit aparatele: Simone ar fi dominat-o la sarituri si sol, Nadia la barna si paralele. Utopic vorbind.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează