SPORTURI  »  HANDBAL  »  SISTEM

EXCLUSIV Revoluție în handbalul românesc?! Federația vrea să schimbe sistemul competițional din sezonul viitor, dar 3 cluburi importante se opun: „Unde s-a mai pomenit așa ceva?”

Orlane Kanor de la Rapid în duel cu Crina Pintea de la CSM București în confruntarea din Liga Florilor / FOTO Raed Krishan
Orlane Kanor de la Rapid în duel cu Crina Pintea de la CSM București în confruntarea din Liga Florilor / FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2023 07:43 / Actualizat vineri, 10 februarie 2023 10:06

Federația Română de Handbal își dorește un campionat de 16 echipe din sezonul viitor, față de 14 câte sunt acum, atât la masculin, cât și la feminin, dar există numeroase nemulțumiri. 

La ultima ședință a Consiliului de Administrație (CA), din 25 ianuarie, președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, le-a dat o temă de studiu partenerilor din CA: din sezonul viitor, ligile naționale să fie formate din 16 echipe, iar modul de desfășurare să fie identic, atât la fete, cât și la băieți.

Dacă la următoarea ședință, din luna martie, se va hotărî că din sezonul viitor handbalul românesc va avea câte 16 echipe în Ligile Naționale, actuala conducere a FRH va demonstra că se comportă precum vechile administrații conduse de Cristian Gațu și Alexandru Dedu, care uneori jonglau cu deciziile prin încălcarea propriilor regulamente și decizii.

Aproximativ 7.200 de practicanți de handbal în România 

FRH a hotărât deja ca din sezonul viitor să se joace și campionatul de tineret, adică fiecare echipă din Liga Națională să aibă formație de tineret. Mulți oameni din handbal spun că ar fi trebuit mai întâi ca FRH să facă un recensământ al practicanților. 

După numărul de vize acordate anual, în România sunt aproximativ 7.200 de handbaliști și handbaliste, dar în 2023 nu se știe, defalcat, câte fete și câți băieți joacă handbal. Un antrenor care pregătește o formație cu pretenții de cupă europeană, sub protecția anonimatului, a spus pentru Gazeta Sporturilor că deja sunt mari probleme pentru aplicarea Legii Novak cu procentul de 40% jucători români, ceea ce în handbal înseamnă 3 români pe teren în permanență, apoi este nevoie de jucătoare pentru echipele de tineret, iar din vară și de alte jucătoare pentru liga cu 16 formații. 

Handbalul românesc nu are atâtea jucătoare sau jucători pentru aceste idei! Antrenorul consideră că fiecare club trebuia mai întâi să fie obligat să aibă formații de juniori la toate categoriile și apoi echipă de tineret, după 3-4 ani.

Cum ar vrea FRH să fie noul model de competiție în handbal

După ideea președintelui, de la ședința din 25 ianuarie, oameni din CA care activează la echipe din Ligile Naționale și nu stau prea bine în clasament au creat un model cu viziunea lor pentru competiția supremă din sezonul viitor cu 16 formații. 

Toate acestea s-au făcut fără ca în prealabil să fie consultați șefii cluburilor din ligile naționale. În mediul online a apărut un mod de desfășurare cu 2 serii a câte 8 echipe, pe care conducerea FRH nu și l-a asumat. 

Grupele ar fi alcătuite după clasamentul final al actualului sezon: în prima ar fi echipele clasate pe locurile pare, iar în cealaltă formațiile de pe locurile impare.

Primele 4 clasate din fiecare grupă, după meciuri tur-retur, s-ar califica în play-off, iar celelalte 4 în play-out. Apoi din nou se vor juca partide tur-retur, dar fără a mai înfrunta echipele cu care te-ai întâlnit în primele grupe. În total ar rezulta 22 de partide față de 26, câte sunt în actualul sistem cu 14 echipe. 

Dacă se va aproba mărirea numărului de echipe la 16 din sezonul viitor, la sfârșitul acestui campionat nu va mai retrograda direct nicio formație. Echipele de pe locurile 13-14 vor merge la baraj cu formațiile din Divizia A, în locul celor de pe locurile 11-12, acestea scăpând de grijile retrogradării.

Dar cel mai îngrijorător este faptul că noua conducere a FRH este pe cale să-și încalce la „vedere” propriile regulamente, încă din primul an de mandat. 

Șefii unor cluburi importante de handbal feminin nu vor 16 echipe

Gazeta Sporturilor a contactat 3 dintre cei mai reprezentativi conducători din handbalul românesc, care și-au spus părerea despre această informație.

Unde s-a mai pomenit așa ceva, să schimbăm regulile în timpul campionatului?! Într-un sport atât de iubit și cu reguli bine stabilite, este normal să respectăm ce s-a stabilit la începutul sezonului. Primele 4 echipe merg în cupele europene, locurile 13-14 retrogradează, iar echipele clasate pe 11-12 merg la baraj. Clubul Rapid nu este de acord cu nicio modificare adusă modului de desfășurare a campionatului în curs.

- Bogdan Vasiliu, președinte CS Rapid

Oficial, clubul nostru nu a primit nicio informație sau solicitare despre acest lucru, nu avem date concrete și tocmai de aceea e greu de comentat pe marginea acestui potențial scenariu. Orice plan de restructurare ar trebui să pornească de la ideea de a face întrecerea mai atractivă pe de-o parte, dar ținând cont și de faptul că jucătoarele nu sunt roboți, unele dintre ele jucând aproximativ 60 de meciuri în sezonul preolimpic. Depinde în foarte mare măsură de condițiile și regulile de implementare la care s-au gândit cei în cauză.

- Vlad Enăchescu, manager operațional CSM București

Nu știu dacă schimbarea sistemului competițional va aduce ceva bun, dar, cu siguranță, va aduce multe discuții în ceea ce privește alcătuirea grupelor. Oricum, eu nu am fost întrebat despre această schimbare, așa că nu contează ce vreau eu.

- Florin Verigeanu, președinte SCM Râmnicu Vâlcea

VIDEO Cristina Neagu, declarații după CSM București - Brest 30-30: „Un egal cât o victorie”

Citește și alte știri din handbal:

CSM București - Rapid în Liga Campionilor? Cele două scenarii care ar putea duce la un sfert de finală 100% românesc

VIDEO Crina Pintea, conflict în timpul meciului cu Brest: „O impertinentă! Dacă îmi pun mintea cu ea, nu știu ce s-ar întâmpla”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  11 Februarie 2023, 14:23

Asa incearca domnul presedinte Din sa isi salveze oamenii care l-au pus in functie, Tadici a muncit mult ca domnul Din sa ajunga aici, cum sa retrogradeze tocmai el? Lasand asta la o parte, sistemul asta e mai mult decat penibil, impartim campionatul in doua, deci nu mai avel Liga Florilor/Liga Zimbrilor, nu mai avem campionat national...cum sa faci o ierarhie finala daca nu joaca fiecare cu fiecare?? Aceeasi tampenie ca la Cupa Romaniei la fotbal, cand esti presat de timp ajungi sa faci numai tampenii, atat le poate mintea lui Din&co...

doublem
doublem  •  11 Februarie 2023, 11:35

Nu sunt adeptul campionatelor împărțite pe serii și a punctelor moștenite de la o fază la alta iar schimbarea sistemului în timpul sezonului nu ar trebui permisă. Cât despre numărul de practicanți ar fi bine să fie mărit ca să ai de unde alege dar nu peste noapte. Nici cu legea 40 % nu sunt de acord oricât de mult țin cu naționalele în dauna cluburilor. Faptul că ai mai mulți români care joacă nu îți garantează succesul la națională în nicio disciplină sportivă. Mai contează și cum îi înveți să joace - și asta pe plan sportiv. Trebuie să umbli în plus la mentalitatea lor, să-i faci să vrea să fie învingători împotriva oricui și să fie mândri că joacă pentru România! Altfel nu rezolvi nimic mărind baza de selecție, doar umpli campionatul cu sportivi care se întrec în greșeli și vin cu lehamite la națională.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează