SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL GSP

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill

Simona Halep și Darren Cahill la Roland Garros 2018 FOTO Raed Krishan
Simona Halep și Darren Cahill la Roland Garros 2018 FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 22 martie 2024 14:55 / Actualizat sambata, 23 martie 2024 14:07

Simona Halep urmează să înceapă colaborarea cu al șaselea antrenor străin din cariera sa. Carlos Martinez vine după Wim Fissette, Thomas Hogstedt, Darren Cahill, Thierry van Cleemput și Patrick Mouratoglou.

Simona Halep a revenit în circuit la turneul de la Miami, acolo unde a spus că următorul său antrenor este Carlos Martinez. „Are multă personalitate, un caracter puternic și știe exact de vrea. Nu o cunosc prea bine, dar Darren mi-a spus că este foarte exigentă. O văd competitivă, cu multă personalitate, o învingătoare.

Cred că asta îmi place cel mai mult la ea, acest temperament de campioană. Un asemenea proiect merită mereu, al unei jucătoare care aleargă, se apără, își lasă sufletul pe teren... îmi place mult acest gen de sportivă. Simona este bătăioasă, sper să ne înțelegem și să ne meargă bine pentru că și eu, și ea avem multe speranțe”, a spus ibericul.

Acesta va fi al șaselea tehnician străin din cariera româncei. Ea a colaborat în trecut în perioade variabile cu Wim Fissette, Darren Cahill, Thomas Hogstedt, Thierry van Cleemput și Patrick Mouratoglou. Cel mai mult timp i-a fost alături australianul alături de care a obținut și cele mai mari performanțe.

Pe lângă aceștia, Simona a mai lucrat full-time la seniorat cu Firicel Tomai, Andrei Mlendea, Victor Ioniță, Adrian Marcu, Daniel Dobre, dar și cu Andrei Pavel și Artemon Apostu-Efremov. Cum au decurs colaborările cu antrenorii din cariera sa în perioada de seniorat și cum o caracterizau aceștia, în rândurile de mai jos.

Firicel Tomai

  • Perioada în care au colaborat: 2009-2012
  • Turnee câştigate: 0
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul 3 la Australian Open în 2011

Simona Halep a avut una dintre cele mai lungi colaborări la seniorat cu Firicel Tomai. Timp de doi ani, el i-a antrenat în paralel pe Simona şi pe Victor Hănescu.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Firicel Tomai, în stânga, alături de Victor Hănescu / Sursă foto: Facebook

Am ales să lucrez cu ea pentru că era tânără şi pentru că întotdeauna am preferat să iau copiii cu greutăţi, care nu mai văd soluţii. Chiar când am început eu să o antrenez pierduse colaborarea cu sponsorul", spunea Tomai într-un interviu pentru Gazetă în 2011.

El este cel care a ajutat-o pe Simona să facă pasul spre tenisul mare şi care a dus-o până pe locul 38 în lume. Şi a mai învăţat-o ceva. „Vă vine să credeţi sau nu, dar până să lucreze cu mine, Simona nu dăduse niciodată slice, nu ştia să lovească, deşi câştigase la juniori în 2008. A trebuit să umblăm şi la mentalitate puţin. Credea că o să meargă la fel de uşor ca la juniori, unde bătea pe toată lumea", mărturisea atunci antrenorul.

Primele performanțe

Cu Firicel Tomai alături de ea, Simona a bifat primele performanţe la seniori. A ajuns în trei finale, la Fès în 2010 şi 2011 şi la Bruxelles în 2012.

Tot în acea perioadă a jucat pentru prima oară pe tabloul unui turneu de Mare Şlem, în 2010, la Roland Garros. S-au despărţit în 2012, iar tehnicianul a spus că nu au făcut-o în termeni amiabili.

Andrei Mlendea

  • Perioada în care au colaborat: aprilie-august 2013
  • Turnee câştigate: 3
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul 2 la Wimbledon în 2013

Parteneriatul dintre Simona Halep şi Andrei Mlendea a pornit la drum în luna aprilie a lui 2013. Ea venea după o perioadă în care fusese fără antrenor și în care durerile de spate o chinuiseră. Însă au fost luni din care a învăţat şi care, spune ea, au ajutat-o şi au întărit-o.

Fructele muncii împreună au fost trei trofee. Primul a venit pe zgura de la Nürnberg, al doilea imediat pe iarba de la ‘s-Hertogenbosch şi al treilea pe zgura de la Budapesta.

Toate fiind turnee din categoria cea mai de jos, International. Dar pe lângă trofee, Simona a mai găsit ceva: scânteia care i-a dat puterea să creadă că se poate lupta cu cele mai bune jucătoare ale lumii.

A început în luna mai la Roma, unde a ajuns pînă în semifinale, şi a ţinut-o tot anul. Rezultatele în turneele de Mare Şlem nu au venit, iar Halep a decis să-l schimbe pe Mlendea. Antrenorul din Braşov a povestit că a fost concediat prin intermediul unui sms, chiar dacă se afla în camera alăturată.

Adrian Marcu

  • Perioadele în care au colaborat: august-noiembrie 2013, septembrie 2021-februarie 2022
  • Turnee câştigate: 4
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: optimi de finală la US Open în 2013

Adrian Marcu i-a intuit potenţialul Simonei încă de când avea zece ani. „Venise la Berlin, în Germania, unde eram eu. Mi-a plăcut la ea că juca aşa, cu suflet, cu inimă. Ambiţioasă", a povestit Marcu într-un interviu pentru Gazetă în 2013.

El i-a urmărit evoluţia apoi şi la junioare. „Avea un tenis ofensiv, poziţie agresivă în teren, îi plăcea să conducă ea jocul. Apoi, s-a ales calea mai sigură de a ajunge în Top 50, cu un joc mai defensiv, dar care, cred eu, nu era calea spre Top 10. Mai ales că ea este o luptătoare, era tare pe picioare", i-a completat Marcu portretul.

El a ajutat-o să se descopere şi mai mult. I-a lăsat libertatea de a se exprima şi de a o redescoperi pe Simona cea agresivă şi ambiţioasă.

S-au bucurat împreună pentru trofeele de la New Haven şi Moscova, ambele de categorie Premier, dar şi de cireaşa de pe tortul sezonului, câştigarea Trofeului Campioanelor de la Sofia.

Apoi a venit despărţirea. „Domnul Marcu nu mă supără. A fost o colaborare bună, am luat tot ce a fost bun de acolo şi acum, la nivelul acesta, sunt colaborări mai multe, fiecare îţi dă încredere, fiecare te ajută cu ce poate. Deocamdată vreau să rămân singură, să îmi consolidez mai mult încrederea in mine", spunea Simona la finalul lui 2013.

Cei doi au reluat lucrul împreună în septembrie 2021, în tandem cu Daniel Dobre, însă aceasta nu a durat decât câteva luni. După Australian Open 2022, Simona Halep a înterupt colaborarea cu ei. În cele cinci luni, ea s-a impus la Melbourne II, turneu de categorie WTA 250.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Adrian Marcu și Simona Halep la Melbourne în 2022 FOTO Imago Images

Wim Fissette

  • Perioada în care au colaborat: februarie-noiembrie 2014
  • Turnee câştigate: 2
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: finală la Roland Garros 2014

După ce a văzut cum e din nou fără antrenor, Simona şi staff-ul său au decis în 2014 să colaboreze cu belgianul Wim Fissette, cel care le pregătise în trecut pe Kim Clijsters şi pe Sabine Lisicki. Au semnat un contract din februarie până în iunie, iar rezultatele au dus la prelungirea lui până la finalul anului.

Primul antrenor străin din cariera ei, dar şi cea mai lungă cooperare de la Firicel Tomai.

După numai trei luni de lucrat împreună, Wim Fissette spunea că jocul Simonei a crescut atât în partea ofensivă, cât şi în cea defensivă.

Iar cel mai important lucru a fost creşterea la serviciu. „Eu cred că, din punct de vedere tehnic, Simona îl executa deja bine, corect. I-am cerut însă să împingă mai mult în picioare, ca să câştige un pic în înălţime", spunea Fissette în mai 2014 într-un interviu pentru Gazetă.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Simona Halep alături de Wim Fissette în 2014 FOTO Imago Images

Printre atuurile româncei el enumera deplasarea excelentă, inteligenţa din joc şi faptul că citeşte foarte bine ce se întâmplă pe teren cu adversara şi găseşte soluţii adecvate.

Cea dintâi finală la Roland Garros

Cu Wim alături, Simona a bifat finala la Roland Garros şi semifinale la Wimbledon, a jucat prima finală de turneu Premier Mandatory, la Madrid, a câştigat primul trofeu Premier 5, la Doha, şi a disputat finala Turneului Campioanelor.

Apoi, drumurile lor n-au mai fost comune. Simona şi-a dorit un antrenor român, cu care să se înţeleagă mai bine. I-a dat un sms de mulţumire, dar de finalizarea contractului s-a ocupat managerul Virginia Ruzici.

Victor Ioniţă

  • Perioada în care au colaborat: ianuarie-iunie 2015
  • Turnee câştigate: 3
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: sferturi de finală la Australian Open 2015

Pentru 2015, Simona l-a ales pe Victor Ioniţă, cel care o antrenase timp de patru ani pe Sorana Cîrstea. Relaţia lor profesională a început cu dreptul, cu trofeul de la Shenzen.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Darren Cahill și Victor Ioniță la Indian Wells 2015 FOTO Imago Images

Au urmat sferturile de finală de la Australian Open, trofeul de la Dubai şi apoi excelentul parcurs pe hard-ul american, cu cea mai prețioasă cupă a carierei de până atunci, cea de la Indian Wells, şi semifinale la Miami.

Înainte de startul sezonului de zgură, ea spunea că şi-a găsit echipa perfectă şi că lucrurile merg de minune. Însă rezultatele care au urmat nu au fost pe placul său.

Cele mai grele dezamăgiri fiind cele din turneele de la Madrid şi de la Roland Garros, înfrângere în primul tur, respectiv în runda a doua.

Au mers împreună la Birmingham, dar apoi Victor s-a întors singur în ţară. Managerul Simonei a spus atunci că acordul dintre jucătoare şi Victor a ajuns la final, că aşa se înţeleseseră de la începutul anului, să colaboreze până la Wimbledon.

Darren Cahill

  • Perioada în care au colaborat: martie 2015- octombrie 2015 în calitate de consultant, octombrie 2015-octombrie 2018 antrenor full-time, ianuarie 2020-septembrie 2021 antrenor full-time
  • Turnee câștigate: 10
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: câștigătoare la Roland Garros în 2018

Darren Cahill este antrenorul alături de care Simona Halep a petrecut cel mai mult timp. Cel care a remodelat-o ca jucătoare și ca om. Au trecut împreună prin multe momente dificile, dar și prin cele mai bune rezultate ale carierei. Relația lor a trecut dincolo de una profesională, australianul fiindu-i alături în toată perioada în care a luptat cu acuzațiile de dopaj.

Darren a intrat în echipa româncei în 2015 din postura de consultant al firmei de echipament care o sponsoriza atunci pe româncă. „Simona e un pic prea perfecționistă astfel că și atunci când se impune ușor se poate frustra dacă lucrurile nu i-au ieșit perfect. Perfecțiunea nu e posibilă.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Simona Halep și Darren Cahill după ce românca a câștigat trofeul de la Indian Wells în 2015, primul turneu la care australianul a apărut în calitate de antrenor consultant FOTO Imago Images

Trebuie să muncească și mai mult pentru a-și îmbunătăți jocul mediu și a-l face îndeajuns de bun pentru a le învinge pe majoritatea jucătoarelor și să poată apela la jocul ei de plus A când are cu adevărat nevoie, nu în fiecare moment al unui meci", spunea Darren Cahill la finalul lui 2015 într-un interviu pentru GSP.ro, când a fost întrebat ce are de schimbat în jocul româncei.

Schimbările s-au văzut în anii următori, românca și australianul trecând prin prima finală de turneu de Mare Șlem pierdută împreună în 2017, după ce apăruse o schismă între cei doi, rezolvată cu începerea colaborării cu un psiholog sportiv. Apoi a venit a doua pierdută, la Australian Open 2018 , dar și primul trofeu, la Roland Garros 2018.

Momentul de la Miami în care Halep s-a simțit copleșită: „Nu știam la ce să mă aștept!” + ce urmează: „Vârsta nu îmi mai permite”
SIMO S-A ÎNTORS
Momentul de la Miami în care Halep s-a simțit copleșită: „Nu știam la ce să mă aștept!” + ce urmează: „Vârsta nu îmi mai permite”

„Pentru mine, acel moment a însemnat piele de găină, lacrimi, satisfacție, ușurare… fiecare emoție posibilă s-a simțit în acea zi.

Modul în care a reușit victoria, în care a înfruntat presiunea, dezamăgirile pe care a trebuit să le lase în urmă. A fost condusă în meci, cu set și break, dar s-a luptat, ca o mică campioană.

Acela a fost cel mai mare moment din viața mea. Am spus-o odinioară, am avut câteva victorii mari în carieră, dar acesta a fost cel mai glorios moment trăit de mine în sport", a spus Darren Cahill.

Tot alături de el, Simona Halep a ajuns lider mondial la finalul lui 2017, dar un an mai târziu, australianul a simțit nevoia să petreacă mai mult timp alături de familie.

Colaborarea lor a fost reluată pe final de 2019 și a durat până în septembrie 2021, pandemia obosindu-l pe Cahill și dorind din nou timp cu familia.

Daniel Dobre

  • Perioada în care au colaborat: martie-noiembrie 2019 - antrenor full time, octombrie 2021-februarie 2022 (în tandem cu Adrian Marcu)
  • Turnee câștigate: 2
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: câștigătoare la Wimbledon 2019

Daniel Dobre a apărut și dispărut din cariera Simonei Halep de-a lungul anilor. I-a fost mereu alături când a avut nevoie de el. A ajutat-o la Turneul Campioanelor în 2014, la Wimbledon 2015 și pentru restul anului. I-a fost secund lui Darren Cahill în perioada 2016-2017, apoi în 2019 a fost antrenorul său full-time din martie și până în septembrie.

În această perioadă a venit și al doilea trofeu de Mare Șlem al româncei, asta pentru că Daniel Dobre a avut încredere în jocul pe iarbă al fostului lider mondial.

„Eu știam că ea poate să joace un tenis total, unul pe care l-am antrenat de multe ori, dar câteodată o anumită presiune - când noi spunem că joci cu frâna de mână, un pic tensionat - nu a lăsat-o să scoată la iveală tot ce poate. La Wimbledon s-au aranjat toate și a ieșit cel mai frumos tenis pe care-l poate juca!", spunea Daniel Dobre în 2020 într-un amplu interviu pentru GSP.ro.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Daniel Dobre în tribună la Wimbledon 2019 FOTO Imago Images

Cei doi s-au reunit începând cu septembrie 2021, când Daniel Dobre a făcut echipă cu Adrian Marcu. Colaborarea a adus un trofeu în turneul WTA 250 de la Melbourne și s-a încheiat abrupt la finalul lui ianuarie 2022.

Patrick Mouratoglou

  • Perioada în care au colaborat: aprilie 2022- octombrie 2023
  • Turnee câștigate: 1
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: semifinale Wimbledon 2022

Simona Halep a începutcolaborarea cu antrenorul francez în aprilie 2022, când la sfatul lui Darren Cahill a ajuns la academia francezului.

„Am văzut-o pe Simona jucând de multe ori de-a lungul anilor. A jucat contra Serenei de numeroase ori. Am avut întotdeauna cea mai mare admirație pentru ea și pentru ceea ce a reușit.

De asemenea, i-am apreciat jocul, loviturile, spiritul de luptă. Nu îi cunoșteam personalitatea, dar când am început să discutăm, atunci când a venit la academia mea, am descoperit o persoană deosebită. Foarte inteligentă, deschisă, blândă, autentică. Văd că are o educație solidă, cu valori puternice. În lumea noastră, asta contează foarte mult", spunea Mouratoglou în luna mai pentru GSP.ro.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Patrick Mouratoglou, alături de Simona Halep la Wimbledon 2022

Pe teren, cele mai bune rezultate au fost atingerea semifinalelor la Wimbledon și cucerirea trofeului de la Toronto, dar și o revenire în Top 10.

De această colaborare va rămâne mereu legată și perioada în care românca a fost depistată pozitiv la roxadustat, în care a avut parte de două procese, totul încheiindu-se cu reducerea suspendării de la patru ani la 9 luni. Cei doi și-au încheiat socotelile undeva pe parcursul acestei perioade, Halep vorbind despre faptul că a întrerupt orice legătură cu academia francezului în decembrie 2023.

Colaboratori din România

De-a lungul carierei la vârf, Simona Halep i-a plăcut să aibă lângă ea și un antrenor român, astfel că în perioada lui Darren Cahill în echipă au apărut Andrei Pavel sau Artemon-Apostu Efremov.

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Artemon Apostu-Efremov (primul din stânga), alături de Simona Halep, Darren Cahill și fizioterapeutul Cosmin Diaconeasa/ foto Imago Images

Antrenor o săptămână

Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
Thierry van Cleemput în tribune la Australian Open la un meci al Simonei Halep FOTO Imago Images

Simona Halep a avut parte și de două colaborări scurte cu antrenori străini. Prima în 2015, cu suedezul Thomas Hogstedt alături de care a câștigat trofeul la Shenzen, dar de care s-a despărțit după Australian Open, colaborarea lor durând o lună și câteva zile, el venind în echipa româncei din postura de consultant.

În februarie 2019, rămasă fără antrenor, Simona Halep a avut cea mai scurtă colaborare cu un antrenor străin, belgianul Thierry van Cleemput i-a fost alături la turneul de la Doha, iar anunțul revocării înșelegerii venind chiar la turneul următor de la Dubai, unde românca s-a oprit în „sferturi".

Citește și:

Carlos Martinez va veni săptămâna viitoare la București: „Simona are multă personalitate, un caracter puternic și știe exact ce vrea”
INTERVIU
Carlos Martinez va veni săptămâna viitoare la București: „Simona are multă personalitate, un caracter puternic și știe exact ce vrea”
Carlos Martinez, noul antrenor al Simonei Halep, detalii inedite: chimie specială cu Svetlana Kuznetsova, „Vorbește foarte mult!” și e confundat cu Roger Federer
PORTRET
Carlos Martinez, noul antrenor al Simonei Halep, detalii inedite: chimie specială cu Svetlana Kuznetsova, „Vorbește foarte mult!” și e confundat cu Roger Federer

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
Freyya
Freyya  •  25 Martie 2024, 10:35
Postat de VardyParty pe 23 Martie 2024, 22:40

Depinde, depinde. Dache câinii sunt roșii sau violet, se schimbā vânzarea.

loial. alb-negru. Regie. Coras age. harmless

VardyParty
VardyParty  •  23 Martie 2024, 22:40
Postat de Freyya pe 23 Martie 2024, 15:06

nu mor caii cand vor cainii

Depinde, depinde. Dache câinii sunt roșii sau violet, se schimbā vânzarea.

Freyya
Freyya  •  23 Martie 2024, 15:06
Postat de VardyParty pe 22 Martie 2024, 17:23

They can’t take a good man down, Freyya.

nu mor caii cand vor cainii

Vezi toate comentariile (6)
Comentează