FOTBAL  »  Superliga  »  STADIOANE

VIDEO + FOTO Cum vor fi administrate noile stadioane Steaua, Rapid și Arcul de Triumf » De ce noile arene devin nerentabile

Ministerul Apărării va prelua Ghencea +9   FOTO
Ministerul Apărării va prelua Ghencea

Articol de , , - Publicat joi, 21 ianuarie 2021 08:56 / Actualizat joi, 21 ianuarie 2021 10:32

Toate stadioanele moderne din România sunt administrate de statul român. Ministerul Apărării va prelua Ghencea, MTS-ul va lua Arcul de Triumf, Ministerul Transporturilor se va alege cu arena Rapid.

Gaura în buget produsă de Arena Națională ridică o mare întrebare legată de profitabilitatea pe care o vor avea stadioanele ridicate în București pentru Euro 2020. „Steaua" și „Arcul de Triumf" sunt deja gata, în aprilie va fi finalizat și Giuleștiul. 

Toate stadioanele noi din România sunt administrate de stat

Compania Națională de Investiții, care le-a construit, le va preda proprietarilor, în speță celor 3 ministere.

Gică Popescu, cel care a supervizat din partea Guvernului realizarea investițiilor în vedere CE, a încercat un răspuns la dilema de mai sus. 

„Va trebui ca Ministerul Apărării, ca să dau exemplul stadionului Steaua, să găsească o strategie prin care să atragă cât mai multe evenimente. Are deja exemplul Arenei Naționale, unde costurile anuale de întreținere sunt foarte ridicate. MApN va decide dacă și FCSB va putea sau nu să evolueze acolo, dar cred că tot managementul unei astfel de arene trebuie să țină cont și de profitabilitate, înainte de alte lucruri", a declarat Gică Popescu la TV Telekom Sport. 

ARENA NAȚIONALĂ (București)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 236 de milioane de euro
  • proprietar: Primăria București

EXCLUSIV Aici au dispărut banii dumneavoastră: Arena Naţională, pierderi de 13 milioane de euro din 2011! Dezvăluiri și cifre incredibile despre cel mai mare stadion din România

CLUJ ARENA (Cluj-Napoca)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 45 milioane de euro
  • proprietar: Consiliul Județean Cluj

„ILIE OANĂ" (Ploiești)  

+5 FOTO
  • cost de construcție: 17 milioane de euro
  • proprietar: Primăria Ploiești

„ION OBLEMENCO" (Craiova)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 52 milioane de euro
  • proprietar: Primăria Craiova

„FRANCISC NEUMAN" (Arad)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 14 milioane de euro
  • proprietar: Primăria Arad

MUNICIPAL (Tg. Jiu)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 28 milioane de euro
  • proprietar: Primăria Tg. Jiu

STEAUA (București)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 95 milioane de euro
  • proprietar: Ministerul Apărării Naționale

„ARCUL DE TRIUMF" (București)

+5 FOTO
  • cost de construcție: 37 milioane de euro
  • proprietar: Ministerul Tineretului și Sportului

Stadioanele noi devin nerentabile

E puțin probabil să mai vedem curând stadioane pline, cu oamenii umăr la umăr pe scaune alăturate, așa cum stăteau în trecut. Situația aceasta constituie o problemă mai ales pentru arenele construite recent și bugetate după calcule efectuate în condiții normale. Dacă un stadion nou de 25.000 de locuri a fost construit să genereze un venit de un milion de euro pe meci, rezultă un cost de 40 de euro pentru fiecare spectator, incluzând prețul biletului, mâncarea și băutura consumate în jurul meciului. 

Când pe stadion nu vor mai putea fi 25.000 de oameni, la capacitatea maximă a arenei, fiecare spectator ar trebui să plătească 67 de euro ca să genereze același venit total pentru proprietarul arenei. 

Ceea ce înseamnă că fiecare club trebuie să se gândească dacă poate să scumpească semnificativ biletele sau trebuie să caute surse de venit în alte părți, din moment ce încasările din „match day" vor scădea semnificativ.

VIDEO  Eduard Novak anunță când se întorc spectatorii pe stadioane

Citește mai multe știri din Liga 1: 

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (68)
right_wing_resistance_romania
right_wing_resistance_romania  •  21 Ianuarie 2021, 11:14

Un articol cu dedicatia "Sc fc fcsb SA trebuie sa joace pe Steaua" incercand sa spuna ca statul gestioneaza prost stadioanele. Fireste..articolul nu spune ca Mall Arena nu este rentabila pentru ca fcsb, Dinamo si Nationala au preturi sub pretul pietei si d'aia Arena Nationala nu este rentabila. Cum sa inchirieze FRF-ul , fcsb sau Dinamo Stadionul cu sume intre 15000 si 25000, daca CSA Steaua a platit 40.000 de euro in 2018 pentru meciul cu Rapid? Cu tot cu firma de paza, catering, jandarmeri..etc.. suma a ajuns la 80.000 de euro. 30 meciuri x 40.000 cam da 1.200.000 pe sezon si Mall arena avea pierderi 0 in 9 din cei 10 ani de cand exista stadionul, doar din meciurile de fotbal, fara concerte si alte chestii. 10 meciuri Dinamo, 10 fcsb, 4-5 nationala, 5 de cupa Romaniei. Din moment ce MAPN-ul va gestiona stadionul, nu va exista problema asta. Suporterii Stelei au platit in 3 luni valoarea a 1333 de abonamente(30 eur per abonament) sub forma de sponsorizare in doua luni si jumatate fara sa se prezinte la meciurile din liga a 3-a in acest sezon. Odata cu deschiderea portilor si permiterea publicului pe Stadioane Steaua va avea la liga a 3-a sau a doua venituri peste jumatate din liga 1 din vanzarea de tickete/abonamente. In aceeasi situatie va fi si rapidul. Spor la articole tendentioase si care ignora factori importanti datorita carora anumite stadioane nu sunt profitabile.

gazzaev.lewis
gazzaev.lewis  •  21 Ianuarie 2021, 10:53

In contextul pandemiei, e clar ca devin nerentabile din start. Ca sa faci dintr-un stadion un obiectiv profitabil e necesar sa ai cat mai multe evenimente. Asta e prima conditie. Asta inseamna meciuri, concerte, spectacole, evenimente etc. A doua conditie, imperios necesara si aceasta, e sa nu inchiriezi la un pret derizoriu unui ticalos hapsan ca becali, asa cum s-a intamplat in trecut pe national arena, cand chiria era de 40-50, bani care nu asigurau nici macar plata furnizorilor si firma de paza. Intre timp, a contribuit la pierderi si proasta gestionare, managementul defectuos: chelt cu reparatii, intretinerea gazonului nu a existat, etc. Cum sa amortizezi investitia in conditiile astea? Sper sa se invete din greseli. Clona ciobaneasca sa joace doar la mogosoaia. La cat plateste jiji, doar acolo ar trebui sa fie lasat sa joace.

ctbilu
ctbilu  •  21 Ianuarie 2021, 11:01

Sunteti patetici ...sustinand pana in panzele albe rentabilitatea unui proiect public. Da, proiectele publice trebuie sa produca bani dar inversunarea cu care unii vor ca acestea sa iasa pe profit imi da mie de-nteles ca nu prea se pricep la spete economico-financiare. Statuia lui Mihai Viteazul din Cluj a iesit pe profit ? Parcurile de agrement din Caracal sau din Orastie produc profit ? Voi nu intelegeti capete-seci... o parte a beneficiilor acestor proiecte publice se transfera in stare de bine a populatiei, in eficinta ei la locurile de munca (publice sau private), in cresterea productivitatii si cresterea eficientei companiilor acelui oras in care acel proiect public a fost construit. Mai pe intelesul vostru, o mare masa a beneficiilor nu poate fi pusa in balanta respectivului edificiu, este invizibila si poate necuantificabila...

Vezi toate comentariile (68)
Comentează