FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 4 iunie » Va reuși Adrian Mutu să producă rezultate în Bănie?

Numirea lui Adrian Mutu (42 de ani) la FC U Craiova 1948 reprezintă cea mai importantă mutare a perioadei de mercato. Întrebarea aflată pe buzele microbiștilor, olteni, dar nu numai, este: va reuși Adrian Mutu să producă rezultate în Bănie?
Numirea lui Adrian Mutu (42 de ani) la FC U Craiova 1948 reprezintă cea mai importantă mutare a perioadei de mercato. Întrebarea aflată pe buzele microbiștilor, olteni, dar nu numai, este: va reuși Adrian Mutu să producă rezultate în Bănie?

Articol de GSP - Publicat vineri, 04 iunie 2021 11:13 / Actualizat vineri, 04 iunie 2021 14:55

Numirea lui Adrian Mutu (42 de ani) la FC U Craiova 1948 reprezintă cea mai importantă mutare a perioadei de mercato. Întrebarea aflată pe buzele microbiștilor, olteni, dar nu numai, este: va reuși Adrian Mutu să producă rezultate în Bănie?

„Cea mai spectaculoasă mișcare de după terminarea sezonului intern a fost numirea lui Adrian Mutu ca antrenor la FC U Craiova. Pe cât de neașteptată, pe atât de contestată a fost decizia celor care conduc clubul. Așa că vom pune și noi pe masă argumentele pro și cotra Mutu, întrebându-ne dacă fostul mare fotbalist și selecționer al naționalei U21 va reuși sau nu să producă rezultate în Bănie”, a fost introducerea făcută de Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.

În studioul Gazetei, alături de acesta au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii GSP Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de fostul mare fotbalist Aurică Ţicleanu și de antrenorul Ionuț Chirilă. 

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 4 iunie » Va reuși Adrian Mutu să producă rezultate în Bănie?

PRO | Dan Udrea: „Aducea lui Mutu este o lovitură de imagine!”

  • „Mi se pare o mutare inspirată, cel puțin pentru moment. În primul rând, Craiova avea nevoie de un nume important, nu neapărat de un antrenor consacrat, pentru că acest proiect are nevoie să atragă. În Craiova mai există o echipă cu rezultate importante. Aducerea unui antrenor care are nume este o lovitură de imagine de care avea nevoie.
  • În momentul în care va merge să negocieze cu jucători, atlfel vor fi dispuși să negocieze, știind că Mutu s-a dus acolo. În primul rând vor spune că este un proiect serios, altel Mutu nu s-ar fi dus acolo. În al doilea rând, vor să lucreze cu Mutu, a fost un mare fotbalist. Chiar am fost surprins să îl aud pe Chipciu spunând chestia asta. Chipciu a fost la nivel înalt, pe afară, campion în Belgia. Ăsta e un mesaj pe care și alți jucători îl vor concepe în aceeași cheie.
  • Să analizăm și cariera lui Mutu. Nu înseamnă performanțe deosebite, dar e și greu să fii făcut mai mult de atât. La echipa națională de tineret a fost peste obiectiv. Modul în care a selecționat, în care a jucat naționala, în care a schimbat strategia de la meci la meci, m-au impresionat. Și schimbările au arătat că are o genă de antrenor. Nici nu ar putea să fie altfel. Sper deosebire de alți foști mari jucători, Mutu mai are un mare avantaj. A lucrat cu niște antrenori fabuloși, italieni, într-o perioadă în care italienii erau mult peste tehnicienii din Germania. A lucrat cu Lippi, Prandelli, Capello. Nu ai cum să nu te inspiri și să înveți.
  • Ultimul argument, dar nu cel mai puțin important, este că el nu vine la o echipă care are obiectiv titlul sau grupele Europa League. Era un risc la CFR. Aici, care e obiectivul? Este o marjă mai largă. Eu știu că în contractul lui era o clauză ca turul să nu îi prindă mai jos de locul 10. Aici, dacă joci o semifinală de Cupă sau intri în play-off, e o performanță”.

E o numire surprinzătoare, dar are multe șanse de reușită. Eu l-am avut la școala de antrenori, în grupa mea. La numele lui, are o foame extroardinară de a cunoaște, de performanță. E o premiză foarte importantă. Am mare încredere. Cred că în câțiva ani ar putea antrena chiar în Italia. Știu că ăsta este obiectivul lui. Dar trebuie să fie foarte atent cum gestionează relația cu Craiova. Ar avea toate ingredientele să facă performanță la Craiova, dar nu este deloc ușor.
- Aurică Țicleanu

CONTRA | Remus Răureanu: „Sute de fotbaliști au lucrat cu Capello, nu toți au ajuns antrenori”

  • „Mie mi se pare, cel puțin deocamdată, că Mutu nu e antrenor. E un fost fotbalist. Nu există niciun criteriu pentru care cineva l-ar angaja acum, exclusiv pentru cariera de antrenor. A condus FC Voluntari la acel meci de baraj, câștigat după loviturile de departajare. Toate celelalte formații de Liga 1 și-au câștigat meciurile lejer, doar Mutu cu Voluntariul s-a chinuit cu Chindia. La naționala de tineret s-a calificat la Euro, câștigând cu Finlanda și Malta. Nu a avut niciun adversar greu. Mă raportam la mandatul lui Rădoi, el chiar a avut rezultate impresionante. Mutu, nu, doar rezultate corecte. 
  • În plus, acolo e o muncă diferită. Acolo au fost meciuri puține, nu poți remarca daca a pregătit excelent un fotbalist. La Euro au fost rezultate normale, nu s-a făcut de râs, dar nu a fost nimic impresionant. Din nou, îl compar cu Rădoi. 
  • Nu poate fi un argument suficient că a lucrat cu Capello. Capello a lucrat cu sute de fotbaliști și nu au ajuns toți antrenori. Eu pot să petrec un an cu Hagi, dar nu o să ajung antrenor. O să ajung să înțeleg fotbalul un pic mai bine, dar să antrenez nu voi fi capabil.
  • Mai e un aspect. Mutu n-ar fi singurul fost fotbalist care apare netestat și are succes. Ca să găsim alte nume ar trebui să ne gândim la niște excepții, la niște genii. Să ne gândim la Zidane, care a preluat-o pe Real Madrid, fără să mai fi antrenat în prima ligă, la Guardiola, care a mers la Barcelona, deși antrenase doar echipa de tineret. Așa, putem să facem comparația cu Pirlo, pe care Juventus l-a angajat de nicăieri, iar sezonul a devenit un dezastru. Juventus revine acum la un tehnician experimentat. 
  • Craiova mizează mai mult ca un exercițiu de imagine, o reclamă, uitați, suntem în stare să îl angajăm pe Mutu. Dacă ar fi continuat, să zicem, cu Bogdan Andone, un antrenor mai experimentat decât Mutu, nu ar fi convins. Nu avea carisma lui Mutu, nu avea cota lui de piață. Andone are peste 100 de meciuri în Liga 2, a terminat cu Astra pe podium sezonul trecut”.

Sunt numirile de antrenori intempestive, fără niciun criteriu de competență, numai în virtutea faptului că au fost jucători de legendă. Lucrurile nu au legătură. Se face o mare greșeală. Ei vor să facă din jucătorii pe care îi antrenează ce au fost ei, iar ei au fost genii. Nu poți să faci asta. Una la mână. 

Dacă nu treci prin etapele acestei profesii, cum am făcut eu, Leo Grozavu, e greu. El de ce este în vogă acum? Pentru că a trecut prin toate etapele. Craiova e un club foarte greu. Deocamdată, Mutu a fost selecționer. Ca să fii antrenor și să îți pui filosofia în practică 365 de zile pe o echipă, e greu. La Craiova, ambițiile vor fi imense, va fi război, iar pentru asta trebuie să fii foarte pregătit profesional, să dai consistență jocului, să fii puternic, să ai autoritatea asupra jucătorilor. Ei sunt mulțumiți când câștigă bani și trofee, restul sunt povești.
- Ionuț Chirilă

Concluziile lui Cătălin Țepelin: “Cred în Mutu. Dar Mititelu are fitilul scurt, nu știu dacă va avea răbdare”

  • „Eu nu mă tem de eventuala nepricepere a antrenorului Mutu, ci mai degrabă de instabilitatea celor care conduc clubul. Îmi place Mutu, îmi plac în general tinerii care vin cu entuziasm într-o meserie. El, deși a antrenat puțin, a avut rezultate decente, nicăieri sub așteptări. Nu am motive să mă îndoiesc de calitățile lui. Sigur, la Craiova va fi o presiune imensă, dar dacă nici Mutu, care a jucat sute de meciuri cu presiune fantastică, nu e obișnuit cu presiunea, atunci ce să mai spunem de alți antrenori aflați la început de drum.
  • Mizez pe antrenorul Mutu, dar nu pot miza că Adrian Mititelu, de fapt că ambii, junior și senior, îi vor garanta liniște și libertate totală. Patronii au demonstrat că au fitilul foarte scurt și nevoia de rezultate imediate îi va face să îl înghesuie non-stop pe Mutu. De asta nu știu dacă poza cu Adrian Mutu la palton în Craiova ar putea primi o cotă decentă”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții din „Dezbaterea Zilei”:

Dezbaterea zilei, 1 iunie » CSA Steaua - proiect de succes sau experiment eșuat?

VIDEO Dezbaterea zilei, 28 mai » Hagi - înapoi pe bancă la Viitorul sau antrenor la altă echipă?

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (7)
ray51
ray51  •  08 Iunie 2021, 11:39

Nu stiu cum se va termina. Stiu doar ca Mutu, daca elimina aroganta si 'copilariile' sale, poate sa faca treaba foarte buna. El este in stare sa explice unui fundas cum sa se apere in fata unor atacanti. Stie sa explice unui mijlocas cum sa serveasca un atacant. Si stie cum sa faca un atacant sa fie 'vulpe' pe teren. Ce ii lipseste? Experienta unor trairi zilnice (poate chiar 24 din 24) alaturi de o echipa si de factorii de RISC care sunt patronii romani. In rest, il astept la lucru.

talpaiadului
talpaiadului  •  07 Iunie 2021, 03:58

Inca de pe vremea defunctei Universitatea Craiova, Mititelu a avut fler atat la antrenori cat si la jucatori. Diferenta e ca de jucatori a avut grija ca de ochii din cap, dar pe antrenori i-a tratat cu superficialitate si i-a schimbat cum a batut vantul. Ar fi bine ca Mutu sa aiba parte de stabilitate, dar ma indoiesc ca va fi asa. Una peste alta, eu am incredere ca aceasta Craiova a lui Mititelu va fi o nuca tare, daca nu din primul an in prima liga, cel putin in anii urmatori.

vidoq
vidoq  •  04 Iunie 2021, 22:40

Sigur o să reușească!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează